Günümüzde bir tıkla sipariş verdiğimiz tatlılar, pizzalar, cipsler, çikolatalar şekerin bizim için düşman besin olmasına neden oldu. Çünkü karbonhidrat içeren besinleri tükettikçe hızla acıktık, acıktıkça daha çok yedik. Bu kadar çok yemenin üzerine hareketimiz ve stresimiz arttıkça artık şeker bizim için düşman oldu.
Aslında şeker içeren besinleri işlenmemiş hali ile belli porsiyonlarda tükettiğimizde bizim için zehir değil şifa haline getirebiliriz. Belli miktarlarda meyve tüketimi ve süt ürünleri tüketimi hem dengeli şeker tüketimini sağlar hem de vücudumuz için sağlıklı enerji kaynağı olur.
Fakat pek çoğumuz glikoz dediğimiz saf şeker içeren besinleri tüketmeye alıştık ve bunun sonucunda insülin direnci, diyabet, karaciğer yağlanması, otoimmun hastalıklar gibi pek çok hastalığa farkında olmadan davetiye çıkardık.
Sağlımızı tekrar kazanmak veya daha iyi yatırım yapmak için şeker tüketimini azaltmak için 10 yöntem:
1. Her öğün yeterli protein aldığınızdan emin olun. Proteinler tokluk süresini uzatan, vücutta pek çok mekanizmada gören alan besin grubudur. Yumurta, et, tavuk, balık, süt ürünleri temel protein kaynaklarıdır.
2. Sağlıklı yağlar beslenmenizin baş tacı olsun. Zeytinyağı, avokado yağı, Hindistan cevizi yağı hem uzun süre tok kalmanızı sağlar hem de başta kalp sağlığınız olmak üzere pek çok sistem üzerinde olumlu etkiler sağlar.
3. Gün içerisinde 1 porsiyon meyve tüketmeye çalışın. Meyveler doğal tatlı tatları sayesinde sizi mutlu eder içeriğindeki lifler ile bağırsak floranızı düzenler. Ayrıca tatlı ihtiyacınızı da azaltır.