2 / 5
İstanbul'un en iyi hamamları: BBC'ye göre İstanbul'un en iyi 5 hamamı - Resim : 2

2. Ali Paşa Hamamı

BBC haberinde Tur rehberi ve TV sunucusu Elizabet Kurumlu'dan bilgi almış ve "Türkiye'nin önde gelen hamam uzmanlarından biridir" diyor.  Haberde Ali Paşa hamamı için de şu bilgiler verilmiş: Kurumlu , "Tarihi, görkemli bir binada yer alan Kılıç Ali Paşa Hamamı, gerçek anlamda otantik bir hamam deneyimi sunmak için titizlikle ve yoğun bir şekilde restore edilmiştir." dedi. Yapının ihtişamı, İstanbul'daki en büyük hamam kubbeleri arasında sayılan etkileyici ana kubbesiyle kendini gösterir. Sinan tarafından tasarlanan ve ünlü Osmanlı amirali Kılıç Ali Paşa tarafından cami ve okul külliyesi olarak yaptırılan Kılıç Ali Paşa Hamamı, 1578-1583 yılları arasında Osmanlı donanmasının hizmetine verilmiştir. Kısa sürede Boğaz'ın kıyısındaki gözde Karaköy semtinde bir simge yapı haline geldi. 

Özel bir görevli – natır (bayanlar için) ve tellak (erkekler için) – peştamalinizi (klasik pamuklu hamam sargısı) giymekten kese, peeling ve durulama gibi çeşitli ritüellere kadar hamam yolculuğunuz boyunca size yardımcı olur. Kurumlu, salonda dinlenmenizi ve kafede limonlu soda; ayva veya vişne şerbeti gibi mevsim spesiyaliteleri gibi geleneksel içecek ve lezzetlerin tadını çıkarmanızı önerir"

3 / 5
İstanbul'un en iyi hamamları: BBC'ye göre İstanbul'un en iyi 5 hamamı - Resim : 3

3. Çemberlitaş Hamamı

BBC'nin haberinde Çemberlitaş Hamamı için de şu yorumlar var: Kurumlu, "Çemberlitaş Hamamı, ünlü Osmanlı mimarı Sinan'ın eserinin çarpıcı bir örneğidir." dedi.  Bu hamamın 1584 yılına tarihlendiğini ve çok kubbeli yapısının etkileyici bir tonoz sistemine ve görkemli toprak boyası iç mekanına sahip olduğuna dikkat çekti. İşlevsellik, zarafet ve huzuru bir araya getiren hamam, bu orijinal tasarımın çoğunu koruyor. 

Hamam, Kapalıçarşı ve Sultanahmet Camii gibi İstanbul'un en büyük anıtlarından bazılarının yakınında bulunmaktadır. Girdikten sonra, sizi şımartmanın başladığı ısıtmalı bir odaya yönlendiren sorunsuz personel tarafından kapıda karşılanırsınız"

Çemberlitaş Hamamı'nın internet sitesinde hamamla ilgili şu bilgiler veriliyor:

Çemberlitaş Hamamı, Çemberlitaş’ta Divanyolu üzerinde, I. Constantinus’un (M.S. 324-337) diktirdiği anıtın Vezir Hanı tarafında yer alır.  Hamam’ın karşısında Köprülü Mehmed Paşa Camii, medresesi ve türbesi, yanında Vezir Hanı, eski Dar’ül-fünun binası, civarında ise Sultan II. Mahmud Türbesi ve haziresi, Köprülü Kütüphanesi, Atik Ali Paşa Camii, medresesi ve Ali Baba Türbesi mevcuttur.

Hamam, Sultan II. Selim’in kadını ve Sultan III. Murad’ın annesi Nûrbânû Sultan tarafından Üsküdar’da Toptaşı’ndaki, Vâlide-i Atik Külliyesi’ne gelir getirmesi için yaptırılmış ve vakfedilmiştir. Hamam Tuhfet’ül-mi’mârin*’e göre Mimar Sinan yapısıdır. Kitabesinden anlaşıldığına göre hamam’ın yapılış tarihi 992/1584′tür.


4 / 5
İstanbul'un en iyi hamamları: BBC'ye göre İstanbul'un en iyi 5 hamamı - Resim : 4

4. Çukurcuma Hamamı 

Kurumlu, "Çukurcuma Hamamı'nın diğer hamamlardan tamamen farklı bir görünümü var: Orijinal mimarını bilmediğimiz için tamamen beyaz ve biraz da mistisizm var" dedi. 

Bohem bir semt olan Çukurcuma'da yer alan Çukurcuma Hamamı, yaklaşık iki yüzyıldır ikonik bir simge yapı olmuştur. Kurumlu, "Orijinali ahşaptı ve yanmıştı, ancak onun yerini alan yenisi, orijinaline bir övgü olarak bazı ahşap vurguları korudu" diyor. Hamam aslen 1830'larda inşa edildi. Uzun bir yenileme döneminden sonra 2018'de yeniden açıldı. Beyaz mermer iç mekanı nötr taş ve ahşap unsurlarla geçmiş bir dönemin ihtişamını yeniden yakalamaya çalışıyor. 

Bir inziva hissi vermek için, aynı anda sadece beş misafirin hamama girmesine izin verilir. İlginç bir şekilde, bu, bugün İstanbul'da sadece birkaç karma hamamdan biridir, ancak hamam, vücut keseleme ve ısıtılmış mermer taş üzerinde köpük yıkama ile geleneksel bir deneyim sunar. Canlanma sürenizi uzatmak için vücut masajını organik yağlarla ekleyin"

Çukurcum Hamamı'nın sitesinde ise şu bilgiler yazılı:

Çeşitli kaynaklarda Çukurcuma Hamamı‘nın 1830’lu yıllarda I. Abdülhamid’in eşi ve II. Mahmud’un manevi annesi Fransız asıllı Nakşidil Valide Sultan tarafından vakfedilen su tesislerini takiben yapıldığı yazılmaktadır. Çukurcuma Hamamı önceleri Sürahi Hamamı, sonraları ise bu sözcükten bozma Süreyya Hamamı olarak anılmıştır. 

Yakın geçmişte ise 1997 yılında değerli Türk / İtalyan yönetmen Ferzan Özpetek’in ‘HAMAM’ adlı ilk uzun metrajlı yapıtındaki göbektaşı ve camekanlık sahneleri Çukurcuma Hamamı’nda çekilmiştir. 

5 / 5
İstanbul'un en iyi hamamları: BBC'ye göre İstanbul'un en iyi 5 hamamı - Resim : 5

5. Çinili Hamamı

BBC'de Çinili Hamam'la ilgili de şu bilgiler verilmiş: Çinili Hamam Boğaz'ın Anadolu kıyısındaki Üsküdar'da, gözden uzak bir sokakta gizlenmiş biraz sıra dışı bir seçenektir. Bu, ulaşılmasını zorlaştırırken, girdiğiniz andan itibaren sade ve özgün bir deneyim sunuyor. Kurumlu, "İçeri girdiğinizde geleneksel soyunma kabinlerinin sedir ağacı kokusunu alabilir ve karşılama alanının ortasındaki ikonik çeşmeyi görebilirsiniz" diyor.

Hamam, orijinal antika ısıtma sistemini koruyor ve odalarını, sıcaklığını hamamın etrafından geçen borulardan dışarı yayan, odunla çalışan devasa bir kazanla ısıtıyor. Sade ve geleneksel bir hamam menüsü sunan Çinili'de kese, köpük masajı ve isteğe bağlı yağ masajları bir araya getirilerek hem erkekler hem de kadınlar tamamen arınmış hissederler. 

Çinili Hamam'ın sitesinde ise şu bilgiler yazılı:

Çinili Hamam 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Kösem Sultan hamamın kadınlar bölümü bittiğinde ölmüş ve inşaatı kardeşi devam ettirmiş. İnşaat sırasında Çinili Camii, kütüphane karakol ve hamam olarak 4 eser bir arada yaptırılmış. Çinili Hamam, Çinili Camii’nin inşaatında çalışan ustaların yıkanmaları için yapılmış. Adının çinili olduğu sizi yanıltmasın! Hamama isim veren çiniler maalesef ki hırsızlar tarafından çalınmış. Ancak hamamın işletmecileri duvarlarda mavi taşlar kullanarak orijinal konsepte sadık kalmışlar. 

Hamamda bulunan mermerlerde ki kabartmalar kurnalar tarihin izlerini taşımaktadır. Sadece kapı doğramaları ve duvar boyaları yapının doğal yapısını bozmadan yenilenmiştir. Ağustos depreminde bile hiçbir zarar görmeyen hamamın duvar kalınlıklar 2 metredir.

Çinili Hamam‘ın tamamen doğal bir ısıtma sistemi var. İki kubbenin ortasında bulunan, kadınlar tarafına daha yakın olan bölümün altında büyük bir kazan var bu kazana atılan büyük odunlar sayesinde hamam ısıtılıyor. Kış aylarında yaklaşık 1 ton odun yakılan hamamın tabanından ve duvarlardan geçen borular sayesinde sıcaklık akışı sağlanıyor, “Tüfeklik” adı verilen bacalardan duman dışarıya atılıyor 370 yıllık kubbeler Çinili Hamam‘ı diğer hamamlardan ayıran bir çok özellik bulunmaktadır.