Alerjik bir hamilenin anıları

Alerji gerçekten çok fena bir dert! Yaşayan bilir, anlar…

Anne Tavşan

Anne Tavşan


Alerjik bir hamilenin anıları

Aslında benim 21 yaşıma kadar hiçbir şeyim yoktu, ne alerji bilirdim ne de alerji ilacı… Her şey bir anda başladı, şanslıydım çok iyi bir doktor bulmuştum ve kendisinin dediği gibi “bana uçağı kendim kullanmayı" öğretmişti… Neden şimdi çıktı bu alerji dediğimde ise alerjiyi bir su bardağına benzeterek bana örneklemişti, bu bardak damla damla doluyor, bardağın ne zaman taşacağı kişiden kişiye değişiyor, senin bardağın 21 senede taşmış ve tabi ki bu iş genetik demişti…

Bilmiyorum senelerdir edindiğim alerji tecrübelerime bağlı olarak geliştirdiğim içgüdüsel önlemlerin bir faydası mı yoksa tamamen hamileliğin getirdiği bir mucize mi ama sonuçta Ekim ayının ortasından beri alerji ilacı içmiyorum. Eminim bu duruma mevsimin kış olmasının ve tüm evimizin anti alerjik şekilde (yatak odasında sadece yatak olması, evde olan tüm malzemelerin anti alerjik olması, kütüphanenin yatak odasından en uzak odada ve kapalı şekilde olması, evde hiç halı olmaması, bol havalandırma ve hepa filtreli elektrik süpürgesiyle – eşimin demesiyle çile bülbülü - düzenli ev temizliği yapmamız) kurulmuş olmasının da faydası büyüktür. Bu düzenleme bizim evimizde hiç sorun olmadı çünkü eşimin de benimle aynı alerjenlere alerjisi var, alerji deri testlerimizi birlikte yaptırıp, hangimizin daha marazlı olduğunu yarıştırmıştık:) Şimdi evimizin tozlandığını ikimiz de hapşırmaya başlayınca anlıyoruz :) Ama tüm bu düzenlemelere, önlemlere rağmen hamile kalmadan öncesinde yine de 2-3 günde bir mutlaka bir alerji ilacı içmem gerekiyordu. Artık alışmıştım çantamda, cebimde, her yerimde alerji hapım yanımdaydı… Okuduğum tüm kaynaklar hamilelikte alerji sorunlarının, mukozaların şişmesine bağlı olarak alerjik rinitin arttığını yazıyordu, korkmuştum…  Ama dediğim gibi Ekim ayının ortasından beri ilaç kullanmıyorum… İşte bunu fark edince belki benim gibi Hamilelikte Alerji’den korkanlara yardımcı olur diye ilaç kullanmamak için yaptıklarımı yazmak istedim.
* Alerjimin tutacağını yani burun, gırtlak, kulak, göz kaşıntımın geldiğini hissettiğim an eğer evdeysem kendimi hemen duşa attım (gece saat 2'den 3'e kadar duşta kaldığım geceler oldu),  suyun içinde nefes aldım, burnuma su çektim.
* Duş sonrası hemen serum fizyolojik su/deniz suyu burun damlamı bolca burnuma sıkıp iyice hınkırdım.
* Bolca su içtim.
*Ortam değiştirdim, hemen balkona yani açık havaya çıktım. Açık havada en az 5 defa burundan derin derin nefes aldım. Aldığım nefesin kaşınan noktalara değdiğini hayal ettim.
* Günde 1-2 kez kulak açma hareketimi yaptım, özellikle burnuma serum fizyolojik/deniz suyu sıktıktan hemen sonra (burnumu kapatıp nefesimi kulaklarıma doğru üfleme… sanırım uçakta kulak açmak için de insanlar aynı şeyi yapıyor )
* Her gün sayısız defa burnuma ve sinüslerime parmaklarımla masaj yaptım (Bu uygulama burunu hemen nemlendiriyor ve inanılmaz rahatlatıyor, denemelisiniz!)
* Ben deniz suyu yerine serum fizyolojik su tercih ediyorum, gün içinde sayısız kez kullandığım için deniz suyu burnumu tahriş ediyor, serum fizyolojik su tahriş etmiyor.
* Bulunduğum ortamda, araba, ofis, ev sürekli cam açtım (en soğuk günlerde bile kapatmadım).
* Kış boyunca uyumadan önce evin sıcaklığını maksimum 23 dereceye ayarladım ve yatak odamı en az 30 dakika her gün havalandırdım.
* Çamaşırları yatak odasından uzak olan odaya astım ve asla kalorifer üzerine çamaşır koymadım
*Alerjimin olduğu şeylerden; toz, polen ve susamdan mümkün olduğunca hep uzak durdum.
* Mecburen bulunmak zorunda olduğum, kalabalık ve halılı ortamlarda hep şalımın içinden nefes aldım.
* Hasta insanlardan gerçekten koşarak uzaklaştım (Hasta olunca alerjim de azıyor).
* Her gün ne olur alerjim tutmasın diyerek çocuk gibi yalvardım.
‘Pregnancy Companion’ isimli telefon aplikasyonunun “Drugs” kısmında hamilelikte kullanılması güvenli ve güvensiz olan yabancı ilaç isimlerine ve etken maddelere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz ama doktorlarımıza danışmadan hiçbir ilaç tabi ki almıyoruz. Ben her gün sayısızca kullandığım serum fizyolojik burun damlam için bile doktorumu saatlerce baydım:) Hamilelikte güvenle kullanılabilen alerji ilaçları Türkiye’de var, o yüzden en azından içimiz bu konuda rahat etsin… Ama tabi ki hiçbir hamile mecbur kalmadıkça, son ana kadar ilaç içmek istemez. Ah ana yüreği :)
Umarım kapıda bekleyen polen mevsimini de hepimiz sağlıkla, doğal yollarla, ilaçsız atlatabiliriz. Ben bu dönemde maske ile gezmeyi planlıyorum. Bu derdi yaşayan herkese geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum ve en kötüsü böyle olsun diyorum ;)
Umarım çocuklarımızın hiçbir şeye alerjisi olmaz…
İmza: Pollyanna Hamile :)
AnneTavsan @ Instagram, Twitter