Benim seçimim

Hamilelikte şeker yükleme testi ( OGTT ) ve benim seçimim...

Anne Tavşan

Anne Tavşan


Benim seçimim

Öncelikle bu konu bu aralar daha hassas o yüzden belirtmek isterim; aldığım kararın günümüzde bu konu hakkında televizyon ve gazetelerde yapılan yorumlarla ilgisi yoktur. Söylenenlerden etkilenmedim, onlara inanmadım. Ben bu konuda sadece doktoruma, kendime, hayat - beslenme şeklime ve araştırmalarıma inanırım. Şeker yükleme testi konusu doktorumuzla gündemimize gelmeye başladığı zaman konuyu araştırmaya başladım ve burada yazacaklarım sadece benim yaşadıklarımı ve yaptıklarımı içermektedir. Bu benim hamilelik günlüğüm, not defterim ve yazımda öneri, kınama vs. asla yoktur. Paylaşacaklarım fikir vermek, kafa karıştırmak amaçlı da değildir, sadece benim ve doktorumun ne yol izlediğidir. Lütfen sadece kendi doktorunuza danışın, güvenin.
Gelelim 24. hafta biterken biz neler yaşadık… Doktorum test için “Her hamile yaptırmalı" derken ona "tamam" dedim ama araştırmaya devam ettim. Doktoruma çok güvenmeme rağmen yine de çok güvendiğimiz aile dostumuz, genel dahiliye uzmanı Dr. Haşmet Pamuk’tan da bu konuda bilgi almadan içim rahat etmedi. Ona da kafamda olan tüm soruları sordum ve "Tatlım hiçbir zararı yok, mutlaka yaptırmalısın sakın atlama" yanıtını aldım. İkinci bir gözden de onay almıştım ama ben hayatım boyunca ezbere her şeyden irrite olup, mantığıma yatmayan hiçbir şeyi yapmamıştım. Hala anlamadığım noktalar vardı bu yüzden araştırmaya devam ettim ve ilginç şeyler buldum. Mesela; bu konu hakkında ülkemizde yayınlanan tüm gazete, dergi, internet yazılarında referans olarak verilen AMERICAN DIABETERS ASSOCIATION’ın AMERICAN DIABETES ASSOCIATION RECOMMENDATIONS yazısı Türk kaynakların yazılarında belirttiği gibi kesinlikle her hamile testi yaptırmalı demiyor. Yazı içerisinde yer alan tablo (www.amc.edu );
Benim seçimim - Resim : 1
Aynı şekilde yine Türk kaynakları, yazıları içerisinde referans verilen Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun WHO/NMH/MND/13.2 numaralı ‘ Diagnostic Criteria and Classification of Hyperglycaemia First Detected in Pregnancy ‘ makalesi de her hamile kadın şeker yükleme testini ( OGTT ) mutlaka yaptırmalı demiyor… Bu ve daha birçok makaleyi güvenilir kaynakların resmi web sitelerinden okudum. Siz de internet üzerinden okuyabilirsiniz. Ayrıca Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin resmi sayfasında şeker yükleme testi sonucunda problem çıkması durumunda tedavinin nasıl olacağı da ilgimi çekti. "Gebelik şekeri olması halinde anne adaylarına normal şeker hastaları gibi ağızdan alınacak şeker ilaçları verilmez. Bunun yerine diyet ve egzersiz uygulamaları, insülin verilmesi gibi tedavi yolları tercih edilir. Doktorun ve diyetisyenin birlikte hazırladığı, gebelik durumuna uygun diyet programıyla anne adayının beslenmesi sağlanır. Bu beslenme listesinde çikolata, dondurma, şerbetle hazırlanan tatlılar, beyaz undan yapılmış yiyecekler yer almaz. Bu diyet sırasında anne adayının doktorun önerdiği egzersizleri yapması da, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye etkili olur. Bu egzersizler yürüyüş ve yüzme gibi sporlardan seçilmelidir. Bu uygulamaların faydalı olmadığı anne adaylarında insülin verilerek, şeker hastalığı kontrol altına alınır.”
Tüm okuduklarımdan sonra şeker yükleme testim sanki pozitif çıkmış ve tedavi uygulanıyormuş gibi yaşadığımı, beslendiğimi fark ettim ve mantığıma bazı noktaları yatmayan bir şeyi bu vücutta iki kişiyken yaptırmamaya karar verdim… Artık karar vermiştim ama hala acaba hata mı yapıyorum diye korkuyordum. İşte bu noktada çok şanslıydım çünkü hem beni ve bebeğimi riske atmayan hem de benim fikirlerime saygı duyan bir doktorum vardı. Doktoruma Hamilelik Şeker Yükleme Testi yaptırmadan önce netleştireceğim soruları da hazırlamıştım, bunlar üzerine uzun uzun konuştuk; Hamilelik Şeker Yüklemesini her hamile kadına yapılır mı, öncesinde hiç kan testi yapılması gerekmiyor mu? Kanımda HbA1C ve açlık glikoz seviyesi bakılsa bir fayda sağlamaz mı? Hamilelik Şeker Yüklemesinin amacı nedir? Ne kadar şekerli içecek içirtilir? İçirtilen ürünün içinde tam olarak neler var, markası, ismi ne? Madem verilen ürün 3 adet baklavaya eş değer, neden baklava yiyip kan vermiyoruz? Çıkan sonuç normal değerleri nedir? Sonuç kaç çıkarsa ilaç tedavisi gerekir? Sonuç kaç çıkarsa ilaçsız, sadece beslenme düzenleyerek tedavi gerekir? Dextrose alerjim olsaydı ya da bu testi yaptıramayacak başka bir geçerli sağlık problemim olsaydı alternatif kontrol ve tedavi ne olacaktı? Tüm bu sorularımdan sonra kendisine yükleme testi yaptırmak istemememin sebeplerini anlattım; 1 senedir vücuduma şeker sokmuyorum, çok sağlıklı ve dikkatli besleniyorum, çok az kilo aldım, senelerdir spor yapıyorum, ailemde şeker hastalığı yok ve 24. Haftada yaptırdığımız kan testi sonuçlarımda Glukoz 75 mg/dl , hbA1c 4.2 % çıktı... Durum böyle olunca doktorum biraz yumuşadı. Ondan istediklerim ise şunlardı; yükleme testi yaptırmak istemiyordum ama bebeğimi riske de atmak istemiyordum! Risk istemiyordum! Öyle bir şey olsun ki farklı yolla yükleme testi ile aynı kapıya çıksın istiyordum… Doktorum kesinlikle şeker yükleme testinin her hamileye yapılmasını savunduğunu bir kez daha söyleyerek ekledi “ sen de hamilelik şekeri asla beklemiyorum ama yine de yükleme testi yaptırmayacaksan gebelik şekerini garantiye almalıyız. Düzenli olarak parmağından kan alacaksın, kabul mu? ‘’ dedi. İşte sonunda aranan orta yol bulunmuştu! Bu orta yolu seçerken doktorumun beni, vücudumu ve beslenme şeklimi 8 senedir tanımasının büyük etkisi oldu. Şeker yükleme testi yaptırmadan, test ile aynı kapıya çıkan alternatifi seçtiğim için sonunda içim rahattı. Ama tabi ki benim izlediğim yol çoğu insana göre 50 gr glikoz içmekten çok daha zor bir yoldu…
Benim seçimim - Resim : 2

Bu orta yol nasıl uygulanacaktı? Doktorum şeker ölçüm cihazı ile parmağımdan kan almaya 28 Nisan’da (26 hafta 4 gün iken) başlamamı çünkü zaten 16 Nisan’da ( 24. Haftada ) yaptırdığım kan testimde şeker değerlerime bakıldığını söyledi. 26-31. Haftalar arasında haftada 2 kez, daha sonra haftada 1 kez olacak şekilde parmağımdan açken ve yemekten 1 saat sonra kan alacağım. Sonuçlarımı her hafta doktoruma göndereceğim.
Bu yolu seçtiğim için benim içim rahat çünkü yükleme sonucum yüksek çıksaydı da şekerin ve tedavinin takibi bu yol ile yapılacaktı. Ben sadece 50 gr glikoz içerek yapılacak olan şeker yüklemesi/taraması testini yaptırmayıp, test sonucu sanki olumsuzmuş gibi kendimi takibe aldım o kadar… Şimdi gebelik şekerim varmış gibi beslenmeye, egzersiz yapmaya devam ediyorum ve belirli aralıklarla şeker ölçüm cihazı ile parmağımdan kan alıyorum… Bu yol şeker yükleme testinden çok daha yorucu olmasından dolayı kimse tarafından tercih edilmiyor olabilir, saygı duyarım. Benim için tek önemli olan bebeğimi riske atmamak, gerisi boş ve ben hayatım boyunca ezbere hareket etmedim bu da onlardan biri, benim seçimim. Bugün 25 hafta 6 günlük hamileyim toplam 5 kg aldım ve tam olarak 55 kg oldum. Bakalım meşhur üçüncü trimesteri yani 27. haftayı kaç kilo ile karşılayacağım…