İlk üç ay

Benim ilk 3 ayım yani nam-ı değer birinci trimesterim…

Anne Tavşan

Anne Tavşan


İlk üç ay

Birinci trimester de ne? Hamile olduğumu öğrendikten sonra anlamını öğrendiğim terim. Birinci trimester hamilelikte 1. - 13. haftaları içeriyor. Bu haftalarda bebeğinizi ve boyutlarını merak ediyorsanız, hamileler için çok kullanışlı hamilelik takip aplikasyonları var. Mesela bizim bebeğimiz bu hafta Avakado büyüklüğündeymiş:)
İlk aylarda hamilelik aplikasyonlarında bol vakit geçirmek hamileliğe alışmamda bana yardımcı oldu. Önce tüm aplikasyonları telefonuma yükledim, inceledim ama içlerinden en çok; The Bump ve My Pregnancy Baby Center'ı beğendim. Şu an sadece bu ikisini kullanıyorum. İçlerinde sizinle aynı dönemde doğum yapacak olan annelerden oluşan çok faydalı forumlar da var. Sizinle aynı sorunları, sevinçleri yaşayan insanları görmek güzel oluyor.
Gebeliğin ilk 3 ayında sizi bekleyenlerden bahsedecek olursam; duymak için can atılan kalp sesi, acaba gerçekten orada mı düşünceleri, bir sonraki kontrol için gün saymak, hamile olduğumu kime ne zaman söylemeliyim soruları, kan tahlilleri, 13. hafta ikili test, yeni ilgi alanınız annelik hakkında bolca kitap siparişi vermek, her gün ayna karşısında karnınıza bakmak, ruhen ve bedenen yaşanan gel-gitler, bol bebekli rüyalar, cinsel hayatınızda artık iki kişi olmadığınıza alışmak ve gebeliğin ay ay takip edilmediğini öğrenmek… Gerçekten hamilelik klasik bildiğimiz 9 ay 10 gün olarak ay ay sayılmıyormuş. Son adet tarihinizin 1. gününden itibaren toplam 40 hafta olarak sayılıyormuş. Olayı anlayınca bu hafta sayımı çok mantıklı geliyor. Mesela ben şu an 16. haftamdayım yani 112 günlük hamileyim, bu ne demek, 4 ayını tamamlamak üzere olan bir hamileyim. Ama 14. haftamda da 4. ayın içindeydim yani ay olarak saysaydım o zaman da 4 aylık hamileydim… Bebeklerin büyümesi, önemli tahliller hafta hafta kontrol edildiğinden dolayı hiçbir doktor ay hesabı yapmamaktadır. Hatta son kontrolümde "haftaya 5 aylık hamile oluyorum!" dediğim de, ben aydan anlamam bana hafta ile gel dedi:) Hamile olmadan önce bir de en çok şunu görüp merak ederdim; 9+2 , 15+3 , 17+1 … Neydi tüm bu matematik? İşte sevgili arkadaşım hamile kalınca öğreniyorsun ki o bir günü bile değerli, kimselere yedirtmezsin, es geçemezsin:) Hamileliğini günü gününe söylemek isteyeceksin, mesela beni örnek verirsek; 16+5 . Yani merakları giderelim 16 hafta 5 günlük hamileyim demenin kısaltması bu:) Çok havalı değil mi:)
Benim ilk 3 ayım çok rahat geçti. Sürekli uyumam, sürekli tuvalete gitmem ve sürekli karnımın ağrıması hariç… Bunları diğer hamilelerin çektiklerinin yanında saymıyorum bile. Aslında şu an yani 16. haftamda bile geçmemiş olan ve doktorumun dediğine göre bebeğe zararı olmayan, mecburen çekeceğim karın ağrımdan biraz bahsedebilirdim… Hepsi normalmiş, ağrıyı çekip oturuyorum.
İlk 3 ay içerisinde kullandığınız, vücudunuza değdirdiğiniz ürünleri ve ağzınıza soktuğunuz besinleri inceleyip, gerekli elemeleri yapabilir, sağlıklı seçimlerle sağlıksız ürünlerinizi değiştirebilirsiniz. Benim hamile olduğumu öğrendiğim günden beri şampuan, krem, yağ olarak vücuduma değdirdiğim tek marka Earth Mama Angel Baby. Diğer bilinen markaları çok inceledim ancak içeriklerini beğenmedim. Siz de araştırın, paranızı sokakta bulmadınız, madem para vereceksiniz, boş ürünlere para vermeyin. Bu ürün elemelerinize diş macunu markanızı, ojelerinizi, evinizde kullandığınız temizlik malzemelerinizi de ekleyebilirsiniz… Yapılan araştırmalara göre yeni doğan bir çocuğun göbek kordonunda 287'den fazla toksik madde bulunmuştur! Tercih sizin.
Ben ilk üç ayımda iki kitaptan çok faydalandım. Karın ağrılarımdan, hamilelik akıntılarına, korkulardan, sevinçlere her soruma cevap bulabildim. Bu iki kitap hamileliğinize bilinçli bir başlangıç yapmanız için başucu kitaplarınız olabilir;
- Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?
- Mayo Clinic - Sağlıklı Gebelik Rehberi

Kilo konusuna gelirsek… İlk üç ay içerisinde sürekli olarak ne kadar kilo almanız ve ne kadar kilo almamanız gerektiğini düşünebilirsiniz, bunun için doktorunuza, kitaplara ve iç sesinize danışın. Örneğin kitaplar benim beden kitle indeksime göre hamileliğim boyunca 12-14 kg almamı önerirken doktorum 10 kg almamı tavsiye ediyor… Açıkçası bebek sağlıklı olduğu sürece benim kendime gereksiz kilo almaya hiç niyetim yok. Her şeyin başı tabi ki sağlık ama sağlığa giden yol da zaten sağlıklı ve düzenli beslenmekten geçiyor.
"Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?" isimli kitap içerisinde faydalı bir tablo var, bu tablo içerisinde hamilelik boyunca alınan kiloların nerelere gittiği yazıyor. Kitaba göre alınan kiloların dağılımı (yaklaşık olarak):
Bebek 3.5 kg,
Plasenta 0.5 kg,
Amniyon sıvısı 1 kg,
Rahmin büyümesi 1 kg,
Annedeki meme dokusu 1 kg,
Annenin kan hacmi 2 kg,
Annenin dokularındaki sıvı miktarı 2 kg,
Annenin yağ depoları 3 kg
Ve ortalama toplam 14 kg.

Çocukluğundan beri spor yapan, düzenli beslenen, şeker tüketmeyen, dışarıda yemek yemeyen ve sabah 6 akşam 6 günde 12 saat çalışan bir insan olduğum için hamileliğimde de aynı şekilde tüm alışkanlıklarımı devam ettirdim. Sanırım bu yüzden, ben ilk 3 ay sadece 400 gram aldım. İlk trimesteri 50.4 kg ile tamamladım. İlk üç ay folik asit haricinde hiçbir vitamin takviyesi de almadım. Çok şükür bebeğimizin kilosu da yerli yerinde, hatta kilosu 2 gün önde bile… Doktorumun "30 senedir bu işi yapıyorum, anne zayıf diye kilosu düşük doğan bebek hiç görmedim, o yüzden sakın yemek yemeyi abartma" sözleri hep kulağımda… Hamileliğim kış aylarında başladığından dolayı evde yaptığım spor haricinde yürüyüşe çıkamıyorum, onun yerine hamile olduğumu öğrendiğimden beri haftada en az 3 gün Wii Just Dance ile dans ediyorum, o kadar ki eşim yeter artık çocuk dans ederek çıkacak diyor:) Gerçekten dans etmek o kadar iyi hissettiriyor ki herkese hamileliğinde dans etmeyi tavsiye ederim. Zaten vücudunuz size nerede ne zaman durmanız gerektiğini çok güzel söylüyor, bebeğiniz "tamam yeter ben de buradayım" mesajını çok güzel veriyor, vücudunuzun size ne söylediğine kulak verin ve içinizi ferah tutun.
En çok merak edilenlerden biri de, "Karnım ne zaman çıkacak?" Gerçekten şunu söyleyebilirim ki bu her kadına göre değişiyor. Google'da ve Instagram'da benimle aynı haftada olan hamileleri görünce ben hep şok oldum çünkü benim karnım onlar gibi hiç çıkmadı. Karnım çıplakken ilk 13. haftada birazcık belli olmaya başladı. 13. haftanın sonunda toplantı sırasında en sevdiğim pantolonuma çok sıktığı için bir makas vurdum:) Şimdi 5. ayıma giriyorum ve giyinikken hala kimse hamile olduğumu anlamıyor ama normal taytlarımla, pantolonlarımla vedalaştım artık S beden hamile taytı giyiyorum. Çok rahatlar, tavsiye ederim. İlk üç ayın sonunda benim üzerime inanılmaz bir rahatlama geldi,  vücudumun ve beynimin hamileliği iyice kabul ettiğini hissediyorum, sanki yıllardır hamileyim:)
Hamileliğini yeni öğrenen anne adaylarına ilk 3 ay için benden öneriler ;
• Siz de ileride bebeğinize harika bir anı olacak olan bir hamilelik günlüğü yazmaya başlayın
• Doktorunuza güvendiğinizden emin olun
• Her gün fotoğraf çekin
• Gereksiz yere kilo almayın
• İki kişilik yemek yemeyin, iki kat daha sağlıklı beslenin
• Pozitif olun, gereksiz korkuları beyninize sokmayın. İnsan bu dönemde en çok düşük yapmaktan, bebeği kaybetmekten korkuyor - haftalar geçince korkular boyut değiştiriyor - korkmayın. Bebeğinizi rahminize kimse koyamaz da kimse onu oradan alamaz da… Artık hayata gelme seçimi doğaya ve bebeğinize kalmış durumda. Sakince bekleyin bakalım bebeğiniz neyi seçecek…
• Hamile insanlarla tanışın, konuşun
• Her hamilelik birbirinden çok farklı, kimseyi kendinizle kıyaslamayın
• Bilinçli bir hamilelik için bolca güvenilir kitapları okuyun
• Eğer istiyorsanız hamileliğinizi istediğiniz zaman ilan edin! Kimseyi dinlemeyin.
• Vücudunuza ve bebeğiniz güvenin

İkinci üçlükte görüşmek üzere.

AnneTavsan @ Instagram, Twitter