Arama motorunda en çok hangi sözcük aranır?

Bakalım doğru cevabı tahmin edebilecek misiniz?

Kürşat Başar

Kürşat Başar


Arama motorunda en çok hangi sözcük aranır?

Bu sorunun cevabını, yazıyı okuyup öğrenmeden önce şöyle bir düşünüp kendi kendinize akıl yürütün. Bakalım doğru cevabı tahmin edebilecek misiniz? İnternetteki ünlü arama motorlarından birinin Türkiye yöneticisi dostumuzla sohbet ediyorduk geçenlerde.
Bize en büyük internet sitelerinden birinde Türkiye’den en çok aranan sözcüğün ne olabileceğini sordu.
Masadaki herkes akıl yürütmeye başladı. Tabii en çok akla gelenler ‘seks’, ‘porno’ gibi şeyler oldu. Bazıları siyasi sözcükler bazıları da ünlü isimler olabileceğini söyledi. Kimimiz, yasaklanan tapeler üzerinde durdu. Aklımıza terörle ilgili şeyler bile geldi. Arkadaşımız dedi ki, “fazla karmaşık düşünmeyin çünkü çok basit bir sözcük.”
“Dinle ilgili bir şeyler olabilir mi?” dedik. O da değilmiş.
Doğrusu internetle fazlasıyla haşır neşir olan gruptan kimse cevabı bilemedi. Eminim şu an siz de bilemediniz. Neymiş biliyor musunuz?
Şimdi sıkı durun...
‘Kadın!’
Evet, yalnızca ‘kadın’.
Biz önce anlamadık. “Nasıl kadın?”, “Sarışın kadın filan mı?”, “Çıplak kadın mı?” gibi sorular geldi.
“Hayır” dedi arkadaşımız, “Sadece kadın”.
Tabii, bu işin içinde bir iş var, millet durduk yerde arama motoruna yalnızca kadın yazmaz, kesin bunu yazınca başka bir şeyler çıkıyordur diye düşünerek anında internete girip Google’a kadın yazdık.
Ama o da ne? Öyle garip bir şeyler filan çıkmıyor. Yaklaşık 19 milyon sonuç var ama en azından ilk sayfalarda kadınlarla, kadın sağlığıyla ve tabii ki modayla ilgili siteler çıkıyor.

Hadi gelin de çıkın işin içinden...
Arkadaşımız yine gülerek dedi ki, “Her şeyi fazla karmaşık düşünüyorsunuz. Bence daha basit düşünün...”
Evet daha basit. Hatta çok basit. Kadın arıyor adam. Onun için de arama motoruna doğrudan aradığı şeyin ismini yazıyor.
Gayet basit değil mi?
“Bu internet denilen şeyden kadın bulunmuyor muydu, ee aldık, girdik işte yazıyoruz, demek ki biz de buluruz” gibi bir mantık olmalı...
Evet her şey bulunmuyor muydu bu internetten?
“Abi kadın yazdık hala gelmedi ya...”

Gerçi bu ülkede birçok şey için mantık yürütmek artık imkansız hale geldi. Zaten mantık yürütmek sözü bile yanlış kullanılıyor. Örneğin ‘bilgi yarışması’ adı altında yapılan yarışmalardaki ‘çok parlak’ katılımcılara bakın. Hemen hiçbir soruyu aslında bilmiyorlar ama ‘mantık yürütüyorlar!’
Ama yarışmacı şöyle söylüyor örneğin, “Valla bu ilk iki şık bana pek bir şey ifade etmedi, üçüncü daha yakın geldi.”
Buna tabii mantık yürütmek değil, mantıksızlık yürütmek demek daha doğru olur. Aslında yaptıkları tamamen dört şık arasında kumar oynamak. Bilirlerse de pek seviniyorlar, izleyicilerin arasında oturan arkadaşları, aileleri de ‘zaten oğlumuzun genel kültürü hep yüksektir, çocukken de çok zekiydi’ gibi ifadelerde bulunuyor.
Genel kültürü yüksek, okulunda birinci, üniversite sınavlarında derece almış ve kendine fazlasıyla güvendiği ortada olan genç yarışmacıların bilemediği sorularsa yalnızca televizyon haberlerini izleyen birinin bile rahatlıkla bilebileceği sorular.

Evet kültür düzeyimizin yüksekliği ortada. İnternete girebilecek kadar okumuşlarımızın bile, dünyada akla gelecek her soruyla ilgili bir şeyler bulabileceği arama motorunda en çok yazdıkları kelime ‘kadın’.
Teknolojinin gelişmesi bizim için bir şey değiştirmiyor. Çünkü demek ki asıl ihtiyaçlar değişmiyor.
Bir zamanlar telsizler moda olmuştu.
Hatırlar mısınız bilmem, hani ‘kadın arkadaş arıyorum, breyk, breyk, kadın arkadaş arıyorum, tamam...’ cümlesi artık espri olmuştu.
Aradan neredeyse 30 yıl geçti ama değişen bir şey yok demek ki!

Şimdi bunu bitmek bilmeyen cinsel açlığımıza mı bağlarsınız, okullarımızın durumuna mı bağlarsınız, genel toplumsal çöküşe mi bağlarsınız, bilmem. Neresinden tutsanız bir tez konusu çıkar.
Boşuna değil, aile komedisi dizilerinde bile hamam sahneleri bitmek bilmiyor. Okul dizilerinde kızlar yarı çıplak okula gidiyor.

Tabii bu arada masada gırgır başladı. Kimi, “İkinci sırada ne geliyor? Kesin kadının özelliklerine geçiliyordur” derken, kimi “Kadını bulup ne yapacak, herhalde şiddet uygulayacak” diyor.
İşin bir de tersini düşünün.
Bir kadının internet arama motoruna girip, ‘adam’ yazdığını söylesem herhalde kahkahalarla gülersiniz değil mi?
Halbuki aslında bu duruma bakarsanız kadınların ‘adam’ araması daha mantıklı geldi bana.
Ama tabii bulması biraz zor, o ayrı...