Aşkın anahtarı 36 soru!

New York Times, aşkı doğuran 36 soru hakkında bir yazı yayımlamış. Aşkı bulmak istiyorsanız karşınızdaki kişiye bu soruları sormalısınız. Psikolog Arthur Aron ve diğer araştırmacılar tarafından hazırlanmış bu ‘özel’ sorular gerçekten işe yarıyor.

Mürsel Çavuş

Mürsel Çavuş


Aşkın anahtarı 36 soru!

Mandy Len Catron bir gün Modern Aşk hakkında bir makale yayınlıyor. Catron bu soruları denemiş, gayet iyi sonuç almış, bunu da bir TED konuşmasında anlatmış. İsterseniz bu konuşmayı dinleyerek başlayın ve aşkı saklandığı yerden çıkartın!

Yani öyle sorular soracaksınız ki karşınızdaki kişi ile aranızda bir ‘duygusal bağ’ kurulacak. Bu sorular öyle biçimlendirilmiş ki, hem doğrudan sorularla karşınızdaki kişiyi rahatsız etmiyorsunuz hem de sorudan soruya biraz daha derine inerek karşınızdakinin nasıl bir hayat görüşüne sahip olduğunu anlayabiliyorsunuz. Dolayısıyla karşınızdakinin size uygun biri olup olmadığını da…

Telif ödemeden New York Times’ın makalesini çevirmem etik olmaz fakat gazetecilik damarım kabarmadı değil! Acaba bu sorular Türkiye’de işler mi diye bir deneme yapmaya karar verdim.

Sorular için ön koşul karşınızdaki kişinin sizinle flört edecek potansiyele sahip olması. Siz deneyecekseniz bu ön koşulu yerine getirin.  Ben bir arkadaşıma konuyu açtım, soruları neden yönelttiğimi açıkça söyledim, akran değildik, dolayısıyla eğlenceli vakit geçirip soruları birlikte değerlendirdik.

Biz Türkler her ne kadar ima kültürüyle büyümüş olsak da soruların bazıları bize çok fantastik geldi. Gel gelelim gidilmek istenen nokta çok güzeldi. Karşınızdaki kişinin daha önce hiç düşünmediği şeyleri düşünmesini sağladığı gibi, sizin onu ne kadar içtenlikle tanımak istediğinizle ilgili harika bir his uyandırıyordu.

Doğru soru sormanın sihrini bir kez daha kavradım. Yaratıcı Yazarlık Defteri’ni hayata geçirdiğimde de sorulardan yararlanmıştım. Amacım yazmak isteyen ve nereden başlaması gerektiğini bilmeyenlere bir kapı aralamak, farkındalıklar kazandırmaktı, onları düşünmeye sevk etmekti. Kendilerini tanımak için atacakları en değerli adımlardan biriydi.

İş dönüp dolaşıyor yine kendini tanımaya geliyor farkında mısınız? Bu soruları karşımızdakinden önce kendimize sormalıyız belki de…

Robin L. Smith’in “Nikah Yalanları: Kusursuz Evlilikler Hakkındaki Gerçekler” kitabında da iyi bir evlilik için kendimize ve eşimize sormamız gerekenlerden bahsediyor ki gerçekten tek taş değerinde bilgiler bunlar. Ucuz roman etkisi yaratan kapak görseline bir kılıf geçirip okumanızı tavsiye ederim.

Eğer 14 Şubat sevgililer gününde bir sevgiliniz, eşiniz varsa ve bir kutlama yapıyorsanız bu 36 soruyu Google ile çevirip birbirinize sorarak aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz. Eğer sevgiliniz yoksa kendinize bir randevu ayarlayın ve yine bu sorulardan yardım alın. Buna da enerjim yok diyorsanız Mandy Len Catron’a kulak kabartın.