Yeni annenin hayatını kolaylaştıran 15 uygulama

Ailenizin yeni bireyini beklerken merak ettiğiniz her şey için artık telefon uygulamaları da yanınızda… Üstelik sadece günbegün gelişimle sınırlı kalmıyor, kasılmalarınız başlarsa sizi sakinleştiriyor, doğumdan sonra bebeğinizi uyutmanıza yardımcı oluyorlar.

Mürsel Çavuş

Mürsel Çavuş


Yeni annenin hayatını kolaylaştıran 15 uygulama

İki kız çocuk annesi ve editör Serda Kranda Kapucuoğlu ‘Hafta Hafta gebelik Takibi’ uygulamasını ikinci çocuğunda kullanmış ve şunları anlatıyor: “Hamileyken insan her an onun orda nasıl olduğunu, ne yaptığını, hatta ne düşündüğünü, neler hissettiğini merak ediyor. Bu uygulama bana bebeğimi görüyormuş hissi verdi. Fasulye hali bile... Doktor kontrolleri aylık olduğunda, geçen günlerde sanki onu görememişsin gibi bir özlem oluyor. Bir de ikinci çocuk olduğu için biliyorum ki o gerçekten her gün değişiyor, büyüyor.

İnsan bunu takip etmek istiyor.” Bu aplikasyonda tablolar, takip çizelgeleri, haftalık olarak verilen anne, bebek açıklamaları, yapılacak test ve kontroller de var. Kapucuoğlu, “İlk hamilelikte daha fazla fayda görülebilir belki ama ben daha çok manevi tatmin için kullandım çünkü aplikasyonun görsel doyuruculuğu yüksekti. Özlediğin birinin resimlerine bakarak teselli bulmak gibi...” diyor. İnsanın hep ‘çocuğa bir şey olursa, acaba gerçek mi, ya iyi değilse ve ben fark edemiyorsam’ gibi düşüncelerle evham yapabildiğini, bu yüzden bu aplikasyondaki bilgilerin doktorların verdiği verilerle uyuşmazsa evhamı arttırabileceğini söyleyen Kapucuoğlu, “Bu tür uygulamalar eğlencelik ve sadece kolaylaştırıcı ürünler. Sağlık ise kişiye özel. Orada yazanlarla kendimizi kıyaslamak doğru da olmayabilir. İkinci çocukta insan bu aydınlanmayı yaşıyor. Büyük kızım 12 yaşında diğeri 33 aylık. Doğum kilo ve boyları, haftaları, doğum başlama şekilleri ve hatta her ikisi de normal doğum olmasına rağmen doğumları bile birbirinden farklı. Genel ifadelere bakıp kederlenmek boşa üstlenilmiş bir yük. Sadece bir intiba edinmek için kullanmak en doğrusu. İki hamileliğimi de aynı doktor takip etti, doğumlarım da aynı doktorla normal doğum şeklinde oldu. Birçok sorumun cevabını doktorumdan aldım. Uygulamaların işlevselliği beklentiye göre değişir. Çok faydalı ve ilham veren bilgi de mevcut. Yine de her zaman kendi doktorumuzun bildirimlerini esas almakta fayda var.”

Yıldız Çavuş’un bebeği Göker ise henüz üç aylık bile değil. O da en sık Hamilelik Rehberi’ni kullanmış. Sprout ve Op. Dr. Banu Çiftçi&Hamilelik uygulamalarını da takip etmiş. “Kullanırken amacım hafta hafta bebeğimin gelişimini gözlemlemek ve annenin yaşayabileceği semptomlar hakkında bilgi edinmekti” diyor. Uygulamalar büyük oranda beklentilerini karşılamış. Göker doğduktan sonra ise Sprout ve Wonder Weeks’i aktif olarak kullanmaya başlamış, “Sprout sayesinde bebeğin uyku, beslenme takibini yapabiliyorum, rutini seven bebekler için bunu sağlamayı kolaylaştırıyor. Wonder Weeks ise bebeğin mental gelişimi ve büyüme atakları hakkında bilgi veriyor, bebeğin değişen davranış ve eğilimlerini yorumlamada yardımcı oluyor. Ne yazık ki Sprout’un Türkçesi yok, Wonder Weeks’in ise çevirisi iyi değil” diyor. Aplikasyonlar arasında bebeğe masal, ninni dinletmekten, isim seçimine, bebeğin nasıl geliştiğinden hamilelik testlerine kadar ne ararsanız var. Gelin birlikte göz atalım.

Yeni annenin hayatını kolaylaştıran 15 uygulama - Resim : 1

1- Op. Dr. Banu Çiftçi&Hamilelik: (IOS) 4.6 oy alan bu uygulamada Çiftçi tüm hamilelik sürecinizde size eşlik ediyor. Uygulamada hamileliğe hazırlık sürecinde dikkat etmeniz gerekenleri, bebeğinizin haftalık gelişimini, bilgilendirici videoları, özel önemli hatırlatma ve tavsiyeleri bulabiliyorsunuz. Gebelik zaman çizelgenizde hamileliğiniz için hesaplanmış tarihlere ulaşabilir, kilo takibinizi yapabilir hatta bebeğinize mektup yazabiliyorsunuz. Güncel bilgileri takip etmek için güzel bir uygulama.

2- Sprout: (IOS ve Android) Apple’ın 4.6 puana sahip olan bu uygulaması birçok otorite tarafından ilk sırada öneriliyor. Uygulamadaki bilgiler Kraliyet Obstetrisyenler ve Jinekologlar Birliği (RCOG) ve Birmingham Kadın Hastanesi doktorları tarafından sağlanmış. Cenin gelişimine ait renkli görüntüler, hamilelik boyunca tüm özel anlarınızı kaydetmeniz için İnteraktif Hamilelik Günlüğü, bebeğe göre kişiselleştirebilme, doktor ziyaret planlayıcısı, yapılacaklar listeleri, tekme sayacı gibi birçok özellik tek bir aplikasyonda toplanmış. Premium versiyonunda ise bebeğinizin etkileşimli, üç boyutlu modelleri, akıcı gezinme kontrolü, görüntüleri sosyal medyada yayınlama gibi özellikler var.

3- Harika Haftalar Uygulaması (The Wonder Weeks): (IOS ve Android) Türkçesi çok da iyi olmayan ama İngilizce içeriği tatmin edici bir uygulama. Birçok ülkede yılın en iyi uygulaması seçilmiş. Uygulama reel doğum tarihini değil, beklenen doğum tarihini esas alıyor ve buna göre uygulamayı takip ederek bebeğinizin büyüme ataklarını görüyorsunuz. Zihinsel gelişimi, telaşlı evreleri, bebeğinize yardımcı olmak için neler yapabileceğinize dair öneriler de bulabileceğiniz bilgiler arasında... Uygulamanın kitabının olması da diğer artısı!

4- Hamilelik Testi: (IOS ve Android) Play Store’da 100 binin üzerinde indirmesi olan bu aplikasyonun puanı 4.2. Henüz hamile değilseniz ya da hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız bu uygulama tam size göre... Burada hamilelik belirtileri gösteren kadınlara hamilelik cetveli uygulaması öneriliyor, sizi sorularla bir sonuca yönlendiriyor ve doğru tavsiyelerde bulunuyor.

5- Hamilelik Rehberi-Gebelik Takibi: (Android) Play Store’da 100 binin üzerinde indirmesi olan bu aplikasyonun puanı 4.3. Bebeğinizde ve sizde meydana gelen değişimleri hafta hafta söylüyor. Başka anne adayları ile iletişime geçebiliyorsunuz. Son adet tarihinizi girdiğinizde otomatik olarak size gebelik haftası tahmini yapılıyor ve doktorlarla soru sorabiliyorsunuz. Hamilelik pilatesi, doğuma hazırlık bölümü, günlüğüm, kasılma sayacı, kilo takibi, tansiyon takibi uygulamanın artıları arasında.

6- Doula Doğum Koçu Hamilelik: (Android) Play Store’da 50 bin indirmesi olan ve puanı 4.4 olan uygulama çok dilli. Bu uygulama ile ilk kasılmalardan başlayarak bütün doğum süresince sanki yanı başınızda bir ebe varmış gibi hissedebileceksiniz. Amsterdam Doğum Merkezi’ndeki uzmanların tavsiyesi olan uygulamanın içinde Ebe Mary size doğum sırasında koçluk yapacak. Doğum Uzmanı Marij Sibie tarafından geliştirilen uygulamada kasılma başlıyor düğmesine bastığınızda Marij sizi sakinleştiriyor. “Kasılma bitti” düğmesine tıkladığınızda ise rahatlamanızı sağlıyor.

7- Pregnancy Calculator and Tracker: (Android) Eğer İngilizce biliyorsanız bir milyonun üzerinde indirmesi olan ve 4.8 puanla en çok beğeni toplayan uygulamalardan biri bu. Bu uygulama ile hamilelik haftalarınızı takip edebilecek, bebeğin boyundan vücudunuzdaki değişimlere, annelerin nasıl beslenmesi gerektiğinden kasılma takibine kadar bu dönemde ihtiyacınız olabilecek her türlü bilgiye erişebileceksiniz.

8- Bebek İsimleri ve Anlamları Kız&Erkek: (Android) Bu uygulamada hem klasik isimlere yer verilmiş hem de modern isimlere. İsimlerin anlamlarını öğrenerek bebeğinize en güzel ismi bulabileceğiniz kolay ve kullanışlı bir uygulama. Uygulamanın içerisinde 700 adet kız ve 1200 adet erkek ismi var. Uygulama puanı 4.8 ve Play Store’da 1000’in üzerinde indirmesi var.

Yeni annenin hayatını kolaylaştıran 15 uygulama - Resim : 2

9- Sesli Masal Kitabı: (Android) İnternetsiz çalışan uygulamalardan biri olan Sesli Masal Kitabı’nın bir diğer özelliği masalı okuyan kişinin ses tonuna herkesin hayran kalması. Bilin bakalım masalları kim okuyormuş? Müşvik Kenter. Kırmızı Başlıklı Kız, Bremen Mızıkacıları, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler gibi klasik masalları bu aplikasyondan çocuğunuza dinletebilirsiniz. Play Store’da 10 binin üzerinde indirilmiş ve puanı 4.4.

10- Eat Sleep Simple Baby Tracking: (IOS) Cok basit olmakla birlikte oldukça kullanışlı bir uygulama. Eat Sleep ile bebeğin yemek, uyku ve bez değişim saatlerini takip edebiliyorsunuz.

11- Dad’s Guide to Newborns- The Video Guide: (IOS) Uygulamaların hepsi anneler için değil elbette, babalar da unutulmamış. Bu aplikasyonda baba adaylarının bir bebekle nasıl birlikte zaman geçirebileceği anlatılıyor. Babalar bebeğin nasıl tutulması gerektiğini, nasıl yemek yedirebileceklerini, banyoyu nasıl yaptırabileceklerini öğreniyorlar. Uygulama ücretli.

12- Bebek Uyutucu: (IOS) Uyumuyor ve bebeğiniz sizi çok zorluyorsa bu aplikasyon güzel bir çözüm olabilir. Fön sesi, süpürge sesi, anne karnı sesi, müzik kutusu ve ninni sesi seçenekleriyle bebeğinizi uyutabilirsiniz. Uygulamayı arka plana atarak cihazınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Sade ve kullanımı kolay şekilde tasarlanmış. Uçak modunda kullanarak bebeğinizi telefonun zararlı sinyallerinden koruyabilirsiniz. Cihazınızın ekranı kapalıyken bile bu uygulama çalışmaya devam ediyor.

13- My Baby&BLW: (IOS ve Android) Bu uygulama, bebeğinizin tamamlayıcı beslenme sürecine Baby Led Weaning yöntemi ile nasıl geçeceğinizi anlatıyor. BLW yönteminin görsel ve yazılı anlatımıyla örnek başlangıç listelerine, besleyici ve dengeli yemek tariflerine, güvenilir alışveriş sitelerine, günlük olarak bebeğinizin yediklerini, favori yiyeceklerini ve alerji yapan besinleri yazabileceğiniz bir alana, haftalık yemek planı oluşturarak bebeğinizin dengeli beslenmesini kontrol ve kayıt edebileceğiniz bölüme, ebeveynlere interaktif paylaşım ve sosyalleşme olanağı sağlayan forum alanına ulaşabiliyorsunuz.

14- Hamile Platesi: (IOS) Bu plates koçu, size vücudunuzda meydana gelen postural değişimleri sıralıyor. Hedefli programlarıyla üçer aylık hamilelik döneminiz ve doğum sonrası için vücudunuzu hazırlamanıza yardımcı oluyor. Doğumdan sonra ise bedeninizle yeniden iletişim kurmanızı sağlıyor.

15- BabyList Baby Registery: (IOS) Bebeğiniz için alışverişe çıkarken bir şeyleri unutmaktan korkmayın. Bu uygulama ile tek listeye takılıp kalmak zorunda değilsiniz! İhtiyacınız olan her şeyi satın almak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Uygulama ücretsiz.

İLGİLİ İÇERİKLER