Elmalı Muzlu "Crumble"

Yaratıcılığınızı katabileceğiniz bir tarif…

Pelin Akın

Pelin Akın


Elmalı Muzlu

Avrupa’nın bütün dünyayı etkileyen kültürel zenginliği içinde mutfak kültürü ayrı bir önem taşıyor. Her tarifin arkasında ayrı bir tarih yatıyor. Ülkeler, geleneksel tariflerine sahip çıkarak çoğunu günümüzde de günlük menülerinin içinde sıklıkla kullanıyorlar. En basit örnekler için bile her dilde onlarca kitap yayınlanıyor.  Bunlardan biri de İngiliz mutfağının vazgeçilmezlerinden; “Crumble”.

“Crumble”ı, ‘tatlı turta tabanının ufalanmış hali’ gibi tanımlayabiliriz.  Tarihçesi, 15.yy’a,  Avrupalı sömürgecilerin yoğun bir şekilde Amerika’ya yerleşmeye başladıkları dönemlere kadar uzanıyor. İngiliz mutfağında ise II. Dünya Savaşı sırasındaki yokluk günlerinde sıkça kullanılan tariflerden biri olmuş. Turta tabanı yapabilmek için ellerinde yeterli tereyağ, un ve şeker bulamayan halk, az miktarda malzemeyle hamur yapmaya başlamışlar. Toz halinde hazırlanan bu hamuru ana malzemelerin üzerine serpiştirmişler ve bu şekilde pişirerek turta tadını biraz da olsa yakalamaya çalışmışlar.

Günümüzde, “crumble”  biraz daha sofistike hale getirilerek tuzlu tariflerde de kullanılıyor. Ancak en çok bilinen tarifler, “Meyveli Crumble”lar… Her çeşit meyve ile “Crumble” yapabilirsiniz! Yapılan “Crumble” ın ismi kullanılan meyveye göre değişiyor. Bu tarifte elma ve muz kullandığım için “Crumble” ımızın adı; “Elmalı Muzlu Crumble”.
Esas olarak; kullanılacak meyveler ekşilik/tatlılık durumuna  ve damak zevkine göre şeker ile tatlandırılıyor. Üzerleri toz halinde hazırlanmış hamur ile kaplanıp fırında pişiriliyor.

İşte tarifimiz…


Malzemeler

 
Elmalı Muzlu "Crumble" - Resim : 1

Meyveli Taban için

4 orta boy elma
2 muz
Limon suyu (1 limon)
40 gr tereyağ
40 gr pudra şekeri
“Crumble” için
100 gr un
100 gr pudra şekeri
75 gr tereyağ (küp küp ve oda sıcaklığında)
Tuz

Hazılanışı
1.  Fırınınızı 180°C’de ısıtın.
2.  Elmaların kabuklarını soyun, ince dilimleyin. Limon suyunun yarısını elmaların üstüne dökün, hafifçe karıştırın.

Elmalı Muzlu "Crumble" - Resim : 2
3.  Muzları halkalar halinde dilimleyin, onların da üzerine limon suyunun geri kalan yarısını gezdirin.
4.  Bir tavada 20 gr (1 yemek kaşığı)  tereyağı eritin. Kızgın tereyağın üzerine elmaları dökün ve 5 dakika pişirin. Tahta ya da plastic spatula yardımıyla hafif hafif karıştırın, elma dilimlerinin pişerken kırılmamasına dikkat edin.
   
Elmalı Muzlu "Crumble" - Resim : 3

5. 
40 gr pudra şekerini ilave edin ve hafifçe karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
     
Elmalı Muzlu "Crumble" - Resim : 4

6.  Fırın kabınızı, kalan 20 gr tereyağ ile yağlayın. Önce elmaların yarısını, daha sonra muzları, sonra da elmaların diğer yarısını kabınıza yerleştirin.
 
Elmalı Muzlu "Crumble" - Resim : 5

7.  “Crumble”; Bir kapta un, pudra şekeri, bir fiske tuz ve tereyağı parmak uçlarınızı kullanarak karıştırın. Kuru malzemeyi tereyağına yedirin ancak yoğurmayın, ince kum kıvamına getirin.
    
 Elmalı Muzlu "Crumble" - Resim : 6

8.  Hazırlamış olduğunuz “Crumble” hamurunun tamamı ile elmaların üstünü kaplayın ve fırına verin. “Crumble” iyice kızarana kadar (40-50 dk) pişirin.
   
Elmalı Muzlu "Crumble" - Resim : 7

9.  Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirin. Ilık servis edin. Yanında vanilyalı dondurma veya krem şanti ile de ikram edebilirsiniz.
 
Elmalı Muzlu "Crumble" - Resim : 8

“Crumble”ı her çeşit meyve ile hazırlayabilir, değişik meyve suları, kuruyemişler, tarçın, muskat, karanfil gibi baharatlar  kullanarak  yeni tatlar yaratabilirsiniz.
Afiyet olsun…