Peynirli Kiş

Zarif bir fransız…

Pelin Akın

Pelin Akın


Peynirli Kiş

İkram edildiği sofralara ayrı bir renk, ayrı bir hava katan “kiş”, özellikle fransızların günlük öğünlerinde sıkça tükettikleri ve yapımı son derece pratik bir tuzlu turtadır. Tabii “kiş”in de kendi hikayesi var;

İlk önce, Fransa’nın kuzeydoğusundaki  Belçika, Lüksemburg ve Almanya ile komşu olan Lorraine Bölgesi’nde yapılan tuzlu turtalar “kiş” diye adlandırılmış. “Kiş”in Fransızcası olan “Quiche”, Almanca kek, turta demek olan “Kuchen” kelimesinden türetilmiş.  Önceleri klasik ekmek hamurundan yapılan kişin tarihçesi 14. yy’a kadar dayanıyor. Kişleri diğer tuzlu turtalardan ayıran en büyük özellik; çeşitli sebze, et, peynir ve şarküteri ürünlerinin pişmiş ya da çiğ olarak bir hamur tabanın üstüne konup, üzerine  yumurta, krema ve sütten oluşan bir karışımın dökülmesi…

Size vereceğim tarifte poğaça hamuruna benzeyen bir hamur taban kullandım. Türk damak tadına daha çok uyması ve hafif olması için krema kullanmadım. Bu tarife dayanarak, kendi yaratıcılığınızı da katıp değişik malzemelerle değişik kişler yapabilirsiniz.

Malzemeler

Peynirli Kiş - Resim : 1

Kiş tabanı için
1 büyük çay bardağı (125 gr) eritilmiş tereyağ
1 büyük çay bardağı (150 gr) yoğurt
½  büyük çay bardağı (60 gr) sıvı yağ
3 ½ büyük çay bardağı (300 gr) un
1 paket kabartma tozu
1 ½ çay kaşığı (silme) tuz

Harcı için
250-300 gr böreklik beyaz peynir
1-2 avuç maydanoz ya da dereotu (ince kıyılmış)

Standart kiş karışımı:
2 yumurta
2 yemek kaşığı (55 gr) un
1 büyük çay bardağı (150 gr) süt

Hazırlanışı

1.    Fırınınızı 180°C’de ısıtın.
2.    Kiş kalıbınızı yağlayın ve buzdolabınızın derin dondurucusunda bekletin.
3.    Büyükçe bir kaba un ve kabartma tozunu koyun.
4.    Unun üzerine önce yoğurt ve tuzu koyun. Tuzun, yoğurdun içinde erimesini sağlayın.
(Not: Tuzun kullanıldığı bütün tariflerde, sulu yemeklerde, salatalarda vs, tuzu yağ eklemeden önce sulu malzemenin  (su, et/tavuk suyu, yoğurt, süt, limon suyu) içinde eritmeye özen gösterin. Aksi takdirde yağ ile kaplanan tuz, erimeyeceği için tuz tadı alamazsınız ve yerken tuz ekmeye devam edersiniz. Bu da daha çok tuz tüketmenize neden olur.)

Peynirli Kiş - Resim : 2

5.    Terayağ ve sıvı yağ ekleyin. Bir elinizle yoğurmaya başlayın. Önce çok yumuşak ve yapışkan bir hamur olacak. Sakın un eklemeyin! Yoğurmaya devam edin. Sonunda yine hafif yumuşak ama yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. Hamurunuzu streç filme sarıp, buzdolabında 30-40 dakika kadar bekletin.

  Peynirli Kiş - Resim : 3
 
6.    Başka bir kapta beyaz peyniri çatalla ezin, maydanoz veya dereotunu ekleyip, karıştırın.

Peynirli Kiş - Resim : 4

7.    “Standart kiş karışımını” (yumurta, un ve süt) beyaz peynirin üzerine döküp karıştırın.
 
Peynirli Kiş - Resim : 5

8.    Dondurucudan çıkarttığınız kiş kalıbının içini hamur ile aşağıda gösterildiği şekilde kaplayın. Kenarlarının 1-1.5 cm kalınlığında olmasına dikkat edin. 10-15 dakika daha derin dondurucuda bekletin.
 
  Peynirli Kiş - Resim : 6

Peynirli Kiş - Resim : 7

9.    Daha sonra hamurun üzerini çatal ile bir kaç yerden delip beyaz peynirli karışım ile kaplayın ve fırına verin. Kenarları ve üstü kızardığında fırından çıkarın. Biraz soğuduğunda servis edin.
    
Peynirli Kiş - Resim : 8

(Not: Kişinizi bir gün önceden pişirip buzdolabında bekletebilirsiniz. İkram etmeden önce fırında ısıtmanız yeterli olacaktır.)

Peynirli Kiş - Resim : 9

Peynir yerine dilediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Örneğin;
-    Soğan ve sarımsak ile zeytinyağda sotelenmis sebze (havuç, kabak, mantar veya pırasa)
-    Haşlanmış tavuk ve sotelenmiş sebze
-    Soğan ile kavrulmuş patates, vs.
“Kiş”i,  ana yemek olarak yanında salata ile, yemek davetlerinizde başlangıç olarak veya çay sofralarında böreğe alternative olarak ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun!!