VOLOVAN (Vol-au-vent)

Rüzgar kadar hafif bir yaz tatlısı…

Pelin Akın

Pelin Akın


VOLOVAN (Vol-au-vent)

Yaz geldi!!! çoğumuz henüz tatile çıkmadık… Yorgunuz, bitkiniz… Uzun kış günlerinin yoğun temposundan sonra hepimiz tatili hakettik.  Ama yaza öyle kolay hazırlanılmıyor; çalışma hayatı hiç tatile çıkılmayacakmış gibi devam ederken, bir yandan da yazlıklar, kışlıklar elden geçiriliyor, eksikler tamamlanıyor, kışın alınan kilolar (!) geri veriliyor, tatil planları yapılıyor, çocukların son okul günleri atlatılmaya(!) çalışılıyor…

Bütün bu hazırlıklar sürerken, en zorlandığım şey mutfağa girmektir… Böyle mevsimlerde genellikle işin kolayına kaçarak birşeyler hazırlamaya çalışırım. Ruhum çoktan deniz kenarlarında kanatlanmış uçarken misafir ağırlamak ise en zoru…Neyse ki geleneksel mangal imdadıma yetişiyor da; bir köfte bir salata ile durumu kurtarıyorum. Ancak sıra tatlıya geldiğinde; pastacı olduğum için gelenlerin beklentisi hep yüksek…  Böyle anlarda; içinde milföy hamuru olan tarifler hayat kurtarıyor. Daha önceki yazılarımdan birinde sizlere anlattığım milföylü Belem Turtası (bkz. Lizbon Pastaneleri ve Belem Turtası adlı blog yazım) bir alternatif  olabilir. Ya da hem tatlı hem tuzlu olarak kullanılabilecek; Volovan’lar…

Volovan, fransızca “vol-au-vent” in okunuşu; “rüzgarda uçan” anlamına geliyor. Yani rüzgar kadar hafif… Birazdan anlatacağım şekilde piıirilen milföy hamurunun içi pastacı kreması ile dolduruluyor, üstü istediğiniz bir veya bir kaç meyve ile süsleniyor. Her yerde bulabileceğiniz milföy hamuru ile zorlanmadan yapabileceğiniz çok hafif şahane bir minik tatlıcık… Bu yazının sonunda  sürpriz olarak; hepinizin bayılacağına emin olduğum bir volovan uygulaması daha var!! 

Gelelim tarifimize;

Malzemeler

Bir paket hazır milföy hamuru
Bir ölçü pastacı kreması (tarif için; bkz Lizbon Pastaneleri ve Belem Turtası adlı blog yazım) çilek, farmbuaz, muz, kiwi, vs…

Hazırlanışı
1. 
   Fırınızı 200 derecede ısıtın.
2.    Milföyleri çapı 6-7 cm’I geçmeyen değişik boy ve şekildeki kalıplarla kesin.

VOLOVAN (Vol-au-vent) - Resim : 1
3.    Kestiğiniz her şeklin ikinci bir eşini daha kesin. İkinci parçaların ortasında daha küçük kalıplarla delikler açın. Ortası oyuk parçaları ilk kestiğiniz düz parçaların üstüne yerleştirin. Yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsisine, hazırlamış olduğunuz milföyleri 2-3 cm’lik aralıklarla dizin.
   
VOLOVAN (Vol-au-vent) - Resim : 2
4.    Sadece üstteki parçaların kenarlarına fırça ile yumurta sarısı sürün. Yumurta sarısının kenarlardan yanlara akmamasına dikkat edin! Yoksa volovanlar pişerken kabaramazlar.

VOLOVAN (Vol-au-vent) - Resim : 3
5.    Fırında üstleri kızarıp iyice kabarana kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
 
VOLOVAN (Vol-au-vent) - Resim : 4
6.    Krema ile doldurmadan önce ortasına hafifçe bastırarak çukuru derinleştirin. Krema sıkma poşeti yardımıyla içlerini krema ile doldurun.
 
VOLOVAN (Vol-au-vent) - Resim : 5

7.    Değişik meyvelerle süsleyerek hemen servis edin. Kremadan yüzünden volovanlar birkaç saat içinde yumuşayacaktır, dolayısıyla servis etmeden hemen önce hazırlamanızı tavsiye ederim.
VOLOVAN (Vol-au-vent) - Resim : 6

Sürpriz: Pişmiş volovanların içini Nutella (!) ile doldurup yeniden fırına verin. Nutella iyice eriyip volovanların içini  kaplayınca fırından çıkarın. Fındık veya meyve ile dekore edebilirsiniz. Sıcak servis edin.
   
VOLOVAN (Vol-au-vent) - Resim : 7

Afiyet olsun.