Biri ‘yaz alışverişi’ mi dedi?

5 aşamada bahçeye renkli ve yaz kokan dokunuşlar yapmaya ne dersiniz?

Selen Okan Tanyeri

Selen Okan Tanyeri


Biri ‘yaz alışverişi’ mi dedi?

Her mevsim değişimlerinde ‘Eeee bahçeye ne alsak, neler yapsak?’ sorularıyla karşılaşıyoruz. Ne de olsa bu işin bahanesi. Bunun bahar temizliği var, yaz alışverişi, sonbahar hazırlığı, kış koruması… Bu gibi başlıklarla bahçe ile yapmamız gerekenler listesi sonsuza kadar uzayıp gidebilir. Son zamanlarda pinterest, instagram sağolsun, hepimizin takip ettiği isim ve markalar bitmeyen listeler ve fikirlerle bizi karşı karşıya bırakıyor. Oysa ki herkesin listesi kendine! Az ve öz, fazla maliyeti olmayan liste canımdır yani benimdir! Tıpkı bir eş, bir baba gibi konuştum sanırım… Şaka bir yana kendi yaratıcılığınızı ve kendi stilinizi gözler önüne serebileceğiniz bir listeyi beraber oluşturmaya ne dersiniz?

*Bahçede yer alan fazlalıklardan kurtulun! Boş saksılar, mevsimi geçtiği ve hatta kendi de bu diyardan çoktan gittiği halde atmaya kıyamadığınız çiçekler, ortada kalan objeler, duvara asılmayı bekleyen tablolar… Hepsini toparlayın ve ihtiyacınız olmayanları ayıklayın, ‘ihtiyacım olabilir’ dediklerinizi ise bahçe dolabınıza yerleştirin.

*‘Benim bahçe dolabım yok!’ Tam bir skandal… Yıl 2017 ve bahçe dolabım yok diyorsunuz! Madem yok, ya kendinize rafları olan bir dolap alabilirsiniz ya da kasalardan kendinize bir raf sistemi oluşturabilirsiniz. Hasır sepetler içinde de araç-gereçlerinizi pekala saklayabilirsiniz. Alanınız yeterince geniş ise bahçe dekorunuza uygun kapalı dolaplar da tercih edebilirsiniz.

*Bahçe mobilyalarınızı elden geçirmelisiniz. Yıpranmış olan tik mobilyaları zımpara yaparak ve cilalayarak yazın kavurucu güneşine karşı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz solmuş yastıklarınıza yeni kılıflar alarak yaz modasını bahçenize taşıyın. Belirlediğiniz renklerde yastık kombini yaparsanız bahçede bir bütünlük yakalayabilirsiniz. Bütçenize göre rattan bir bank, bir şezlong ya da misafirlerinizi düşünerek bir salıncak da alabilirsiniz.

*Her şey iyi güzel ama ‘Güneşin altında nasıl oturabilirim?’ sorusu için bahçenizde olmazsa olmaz şemsiye ya da tente sistemini listenize eklemelisiniz. Sabit bir oturma alanına sahipseniz üzerine açılır kapanır bir tente sistemi yaptırabilirsiniz. Sabit pergola da yine bir başka seçeneğiniz. Ama daha küçük bir bahçede oturma alanının boyutuna göre şemsiye de tercih edebilirsiniz.

*Biraz da renk olsun! Bu mevsimin en güzel yanı bahçeyi bir anda renklerle şımartabilme olanağınız. Mevsimlik çiçekler sizi bekliyor. Horoz ibiği, begonya, cam güzeli, gazanya gibi mevsimlik çiçeklerden çiçek tarhları yapabilirsiniz. Ayrıca sardunya, yıldız çiçeği, ortanca, lavanta, gaura, begonvil, yasemin, petunya ve daha birçok çiçek ile bahçenizi şenlendirebilirsiniz.

Not: Listeye giremeyenler gönül koymasın. Unutmamalıyız ki yaz günleri için bitkilerin en önemli isteği olan su için sulama sisteminizi kontrol etmelisiniz. Bulunduğunuz iklimin ihtiyacına göre sabah-akşam sulamayı lütfen aksatmayınız. Yağışlı günlerde elbette ekstra bir sulamaya gerek olmayacaktır.

Yazın keyfi bahçede çıkar, keyifli yazlar!