Dekor için ‘Balkabağı’zamanı!

Mevsim itibarıyla buram buram turuncular, kahverengiler ve sarılar sahnede yerini aldı.

Selen Okan Tanyeri

Selen Okan Tanyeri


Dekor için ‘Balkabağı’zamanı!

Süs balkabaklarıyla dört bir yanımız çevrilmiş durumda! Kurumuş sonbahar yaprakları, kozalaklar, kuşburnu, kestane, kuru mısırlar ve listeye eklenecek daha birçok sonbahar dokusu var. Doğa bu kadar zenginliği gözlerimizin önüne serdiğine göre, bizler de bunları yaşamlarımızın içine dahil etmezsek hatırı kalır, ne dersiniz?

Latifeyi bir kenara bırakalım ve görmeye alışık olduğumuz beyaz dış kabuklu balkabaklarının sınırların ötesinde farklı formlarda olduğunu unutmayalım. Bahçe ya da iç mekanda dekor için tercih edilen minyatür süs balkabaklarını görücüye çıkarmanın tam zamanı. ‘Benim bahçemde yetişiyor’ diyenler şöyle bir kenara dursun, bahçesinde yetişmeyenler için yurt dışından gelen ithal ürünler tercih edilebilir. Balkabağının bu kadar popüler olması elbette 31 Ekim’in Cadılar Bayramı olmasından da kaynaklanıyor. Amerika-Indiana’da yer alan Valparaiso şehrinde gördüğüm balkabağı tarlasından sonra her yeri bu sevimli meyvelerle donatmak geldi, ne yalan söyleyeyim. Meksika’dan gelen türleri bile varmış…

Dekor için ‘Balkabağı’zamanı! - Resim : 1

Fotoğraf: Nurdan Usta

Peki; ‘Nasıl süslemeliyiz?’ diyorsanız, gelin beraber dokunalım dekora. İster içini çiçeklerle doldurun, isterseniz de çiçekler arasına minyatürlerini yerleştirin. Soliter ya da birçoğunu yan yana kullanın… Hepsi bir harika görünüyor. Hızınızı alamayıp bir kısmıyla da yemeklerinizi bile süsleyebilirsiniz. Bknz. Ekim sayısı... Elele’de yer alan İdil Yazar ile beraber yaptığımız yemek tarifleri… Çorbası, tatlısı, salatası… İtiraf edelim ki hepsi bir harika. Balkabaklarının renginin turuncu olmasından dolayı mı bu kadar enerji veriyor bilinmez ama etrafa yaydığı sihirli bir ışık olduğu garanti. Bunun için de bahçede, iç mekanda dekorunuzun içine dahil edebilirsiniz.


5 aşamada balkabağından çiçekli bir vazo!
1. Balkabağının kafa kısmından bir şapka gibi keskin bıçakla kesin.

2. İç kısmını dikkatlice oyun ve fazlalıkları kaşıkla attıktan sonra yıkayıp, kurulayın.

3. Kalın bir naylon içinde bitki süngerinin boyutunu ayarlayıp, balkabağının içine yerleştirin. Naylon balkabağının iç kısmında kalacak, üst kısım açık olacak.

4. Seçmiş olduğunuz çiçekleri ve yeşilliklerin dal kısımlarını temizleyip, boylarını ayarlayın.

5. Temizlediğiniz çiçekleri ve yeşillikleri form ve boylarını dikkate alarak balkabağının içine yerleştirebilirsiniz.

Dekor için ‘Balkabağı’zamanı! - Resim : 2