Bütünsel Sağlık nedir?

"Bütünsel Sağlık ne ola ki?" dediğinizi duyar gibiyim...

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Bütünsel Sağlık nedir?

Sizler için bu platformda bütünsel sağlığımızla ilgili pratik bilgiler ve etkili öneriler paylaşmaya başlayacağım için çok mutluyum!

"Bütünsel Sağlık da ne ola ki?" dediğinizi duyar gibiyim... Fakat ondan önce kim olduğumu açıklamakta fayda var.
17 yıl boyunca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası dahil, farklı sektörlerde profesyonel olarak yükselen pozisyonlarda çalışırken yaşadığım şiddetli anksiyete ve depresyon neticesinde derdime çare aramak için itibar ettiğim ve etmediğim, inandığım ve inanmadığım her türlü bilimsel, bilim dışı, spiritüel ya da ruhsal egzersiz, teknik ve bilgiyi uygulamaya başlayan, yakın çevremin büyük ihtimalle ‘rahat battı’ olarak tanımladıkları, zihni asla huzur bulamayan bir kadındım. Ta ki, meditasyon ve kadim nefes teknikleri ile tanışana kadar...

Meditasyonun tam olarak ne olduğunu bile bilmeden, bilenlerin tavsiyesi üzerine, içimde bir umut ‘ya tutarsa’ mantığı ile bu tekniği öğrenebileceğim doğru bir seminere  gitmiş ve seminer çıkışında hayatımın sonsuza kadar değişeceğini büyük bir şok ve haz içerisinde hissetmiştim. Evet artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Çünkü terörist zihnimi sakinleştirecek bir tekniğe sahiptim artık ve  hatta zihnimin ötesindeki her daim durgun, dingin ve sessiz olan o alanın tadını seminer sonunda tatmıştım bile.
Allah’ım ilkokul seviyesindeki bu bilgileri bize neden okul sıralarında öğretmiyorlardı?  
İnsanın kendini keşfetmesinden neden bu denli korkuyordu dünyayı yönetenler?
Neyse bundan sonra sırtım yere gelmezdi, bunun gayet bilincindeydim.

Bu arada anksiyete sebebi ile nefessiz kalıp, yataktan fırlayarak uyanarak, uykusuz kaldığım geceler de nefes teknikleri hayatıma girdikten sonra son bulmuştu çoktan. Artık toplantılar esnasında müşterilerim bana dönüp, "Ebru Hanım, siz nefes mi alamıyorsunuz?" diye sormayı bırakmışlardı. Demek nefes alışlarımın düzeldiğini benim haricinde, etrafımdaki insanlar da farkındaydı. Doğru yolda olduğumu bu şekilde sağlamalarla sürekli işlemci mekanizmam olan sol beyin lobum vasıtası ile kendime ispat ediyordum.

Ve bu teknikleri gündelik rutinime oturttuktan yaklaşık bir yıl içinde gayet iyi bir pozisyonda olduğum işimden ayrılarak, Bütünsel Sağlık Uzmanı olmak istediğime ve hayatımın geri kalanında öğrendiğim bu teknikleri özellikle benim gibi mega-şehirlerde stres içerisinde yaşayan herkes ile paylaşma kararını büyük bir mutluluk ve kendinden emin olma hali ile aldım.
Tabii ki bunu yapabilmek için sol beynimi ikna edecek olan, tüm dünya tarafından saygınlığı kabul edilen, bilimsel temelli bir okulda eğitim almalıydım. Ve uzun araştırmalarım neticesinde okulumu buldum. Bütünsel Sağlık denilince dünyada ilk akla gelen en güçlü lider, doktor , filozof ve yazarlardan olan Dr. Deepak Chopra tarafından California’da kurulmuş bulunan Chopra Center University işte tam da bana göre bir yerdi!
Yeni evli olduğum eşimden izin aldım ve işimden istifa ettim ve gelsin Kaliforniya yolları... Elbette tüm bu organizasyon size iki cümlede yazdığım kadar basit olmadı ama önemli olan ne istediğimi ve ne istemediğimi çok iyi biliyordum artık ve istemediğim hiçbir şeyi de yapmaya devam etmeyecektim.

Chopra Center Üniversitesi’nde Meditasyon Fakültesi'ne yazılmıştım. Derslerimize dünyanın en ünlü doktorları giriyordu. Sevdiklerimin özlemi olmasa kesinlikle cennette olduğumu söyleyebilirdim.
Bu arada yan tarafta Ayurveda isminde bir fakülte daha vardı. Ayurveda ismini sanırım 25 sene kadar önce Dr. Ender Saraç’tan duymuştum. Tam olarak ne olduğunu anlamamıştım zaten, o da neydi ?
Hocalarımla konuştuktan sonra iyice farkına vardım ki, insanoğlu bütünsel bir mekanizmaya sahipti. Evet meditasyon tüm bedenlerimizde denge için, ve hatta zihinsel sağlımız için ilk şarttı. Ama bunun beslenmesi, baharatları, yemek pişirme şekilleri, nefes teknikleri, aromaterapisi, fiziksel egzersizi, masajı, gündelik ve mevsimsel rutinleri vb. sağlığımıza direk etki eden bir sürü etken daha vardı ve insanoğlu ancak tüm bu modüller dengede olduğu takdirde Bütünsel olarak sağlıklı olabiliyordu.
Bütünsel olarak sağlıklı olabilmek demek; Fiziksel, Zihinsel ve Ruhsal Bedenlerinde harmoni ve uyum içerisinde olması demekti. Demek ki Bütünsel Sağlık Uzmanı olmak için, insan paketinin içindeki tüm modüllerin çalışma mekanizmasını bilmek gerekiyordu ve  bunun içinde Ayurveda Fakültesi biçilmiş kaftandı.
Sonuç olarak Chopra Center Üniversitesi’nde önce Meditasyon ve daha sonra Ayurveda fakültelerini tamamladım. Halen Amerika’da başka bir akademide Ayurveda Tıbbı’na devam ediyorum. Kadim ilimlerin sonu yok, hayatınız boyunca öğrenmeye devam edebilirsiniz.

Chopra Center University’den mezun ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ünvanını alarak, Yükselen Çağ  isimli  ‘Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü Merkezi’ni kurdum.  Yükselen Çağ'ın kuruluş amacını ‘hayatlarımızı daha huzurlu, daha sağlıklı, daha mutlu ve  tatminkar bir şekilde yaşamamıza destek veren,  modern tıp ile sentezlenmiş teknikleri günlük rutinimize kolaylıkla ekleyerek, yaşam kalitemizin yükselmesini sağlamak’ olarak özetleyebilirim.
 
İşte burada sizlerle bundan böyle daha iyi, daha mutlu, daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşamak için insanoğlunun binlerce yıldır kullandığı bilgileri, gündelik hayatınıza entegre edebileceğiniz şekilde en basit halleri ile paylaşacağım.
Çünkü hepimiz daha iyi yaşamayı hak ediyoruz!  
Sloganımız #İyiOlMutLuOl

Yükselen Çağ