Daha mutlu ve zinde olmak için yoga yapın!

Claire Diab Chopra Center’daki eğitimime ilk başladığımda derslerine girmek istemediğim tek hocaydı...

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Daha mutlu ve zinde olmak için yoga yapın!

Bu Claire’i tanıdığım için değil, yoga yapmak istememekten kaynaklanan bir ön yargımdı. Bu dersin yoklama gerektirdiğini ve her gün sabah 08.00-09.00 ile akşam üzeri 17.00-18.00 arası günde 2 defa yoga dersine girmek zorunda olduğumu öğrenince çok bozulmuştum.


Daha mutlu ve zinde olmak için yoga yapın! - Resim : 1


Yogayı eziyetten ibaret olarak gören benim fikirlerimi sadece bir hafta sonra kökünden değiştirmemi ve aşağıda anlattığı bütünlüğü deneyimlememi sağlayan çok sevgili hocam ve aynı zamanda değerli dostum Prof. Claire Diab 25 yıldır, 'Bütünsel Sağlık' denilince  dünyanın en saygın doktor, yazar ve filozoflarından olan Dr. Deepak Chopra ile birlikte çalışıyor. Claire California’da dünyanın en ünlü farkındalık merkezlerinden biri olan Chopra Center Üniversitesi Yoga Programları Direktörlüğü’nün yanı sıra, Seton Hall Üniversitesi’nde “Asya İlimleri” bölümünde Profesör olarak dersler veriyor.


Daha mutlu ve zinde olmak için yoga yapın! - Resim : 2


Pozitif Dergisi için Claire Diab ile yapmış olduğum röportajdan bazı bölümleri sizinle onun ağzından paylaşmak istiyorum; belki bu yazı sonrası siz de benim gibi sonradan ikna olarak yogayı deneyimlemek üzere kendinizi ödüllendirir ve kendinize yaşam boyu  daha iyi hissetmenizi sağlayacak olan bu şansı verirsiniz;

 

  • ''Herkes Yoga yapmalıdır çünkü  YOGA kendinizi iyi hissetmenizi sağlar! Daha genç, daha çekici ve seksi hissedersiniz. Cildiniz daha parlak olur ve bu sağlıklı bir parlaklıktır.
  • En önemlisi zihnen bir bütünlük hissedersiniz. Çevrenizdeki her şey ve herkesle bir bütünleşme hissi yaşarsınız, çevrenizdeki her şeyle, herkesle ve özel ilişkinizde daha anlamlı, daha eğlenceli, daha sevgi dolu ve kaygısız olursunuz. Artık İçten dışa yayılan bir iç huzura sahipsinizdir!
  • Yoga güzel bir felsefe ve yaşam biçimidir. Yoga Sanskritçe bir kelimedir ve kelime anlamı olarak “bütünleşme’’ demektir. Bedenin, zihnin ve ruhun bütünleşmesidir. Yaşamın her kesiminden insanlar bütünleşme hissini yaşayıp, bu hissi sürdürülebilir kılmak için Yoga’yı uygulayabilirler.
  • Yoga esnekliği artırır, kuvvet yaratır, bedeninizi güçlendirir, stresi azaltır, zihninizi sakinleştirir ve arındırır ve bizde bütünsel wellbeing halini, iyi oluşun ve dengenin kapsamlı bir hissini verir.
  • Düzenli olarak yoga uygulamaya başladığınızda öz güveniniz gelişir ve ekstra çaba göstermeden ideal dengenize ve mükemmel kilonuza kavuşursunuz.
  • Yoga hayatınıza yıllar eklemek ile ilgili değildir… O yıllarınıza hayat ekleme ile ilgilidir!
  • Hayatı daha geniş bir perspektiften ve daha net olarak görmeye başlar, daha yaratıcı olur ve mutluluk, sağlık, zenginlik ve etik başarılar kazanırsınız.  Sonuç olarak… Sağlığınız zenginliğinizdir!
  • Düzenli yoga uygulaması öz güvenininizi güçlendirmenize, seks hayatınızı geliştirmenize yardım edecek ve sizi ideal kilonuza getirecektir.
  • İnsanlar zaman zaman yoganın zor olduğunu düşünebilirler çünkü yoga eğitmenleri genelde her bireyin belirgin ihtiyaçlarını farkında olmadan ya da duruşlarla ilgili varyasyonlar vermeden ders yapabiliyorlar. Genelde yoga kelimesi duyulduğunda, bedenin pretzel şekline girmiş pozisyonları akla gelir. Eğer yoga sadece sizin ne kadar esnek olduğunuz ile ilgili olsaydı, o zaman Cirque du Soleil akrobatları dünyadaki en iyi yogi’ler olurdu!
  • Bugüne kadar dünyanın her köşesinde yaşayan yaklaşık 2300 eğitmen yetiştirdim ve bu kadar öğrenciye eğitim verdikten sonra, öğrencilerime derslerine katılan kişilere kendilerini keşfetmelerini sağlayacak şekilde yönlendirmelerinin, dersi bu yönde yapmalarının çok daha doğru neticeler doğurduğunu söyleyebilirim.
  • “Yoga zordur ve herkese göre değildir” kavram yanılgısı kesinlikle değişiyor! Eğer yoga eğitmenleri öğrencilerine yoganın “yaşamla bütünleşme’’nin bir uygulaması olduğunu, kendi bedenlerini farkına varmalarını ve de yoganın bir yarışma olmadığını öğretirse, işte o zaman daha çok yoga yapan insanlar görebiliriz!
  • Bir yoga dersine girmeden, derse rehberlik edecek eğitmenin alt yapısına,  yeterlilik belgelerine ve eğitimine bakmak önemlidir. Genel olarak yoga dersi esnasında eğitmenin kendi yaptığı poza mı odaklandığını, yoksa öğrencilerin yaptığı pozlara mı dikkat ettiğine bakarak doğru seçimi yapabilirsiniz. Duruşlar, uygulamalar ve dersin genel akışı ile ilgili olan ve sınıf ile bütünleşen ve rahat ve keyifli bir ortam oluşturan bir eğitmen istersiniz. Çok şanslıyız ki, artık o kadar çok yoga eğitmeni var ki, muhakkak içlerinden ihtiyaçlarınıza karşılık verecek ve titreşimi ile uyum sağlayacak bir eğitmen bulabilirsiniz.
  • Yoga dersinden kendinizi iyi ve mutlu hissederek ayrıldığınızda, o eğitmenin sizin için uygun yoga öğretmeni olduğunu bilirsiniz. Ve sürekli olarak tek bir öğretmenin sınıfına değil, birkaç farklı yoga eğitmeninin derslerine devam etmek en uygun olanıdır… Biz bunu Amerika’da çapraz eğitim olarak görürüz.
  • Her zaman “Sağlığınız sizin zenginliğinizdir” derim! Sağlıklı olmak güçlü, enerjik ve mutlu hissetmektir. Sağlıklı olmak sabah kalktığınızda hayata coşku ile uyanmaktır!
  • Sağlık sadece güçlü esnek bedene sahip olmak demek değildir, o aynı zamanda akıl sağlığıdır. Zihinsel dinginliğe ve yaratıcı özgürlüğe sahip olmaktır. Bu birleşim gece deliksiz uyumamızı sağlar. Bu ikisinde denge ve uyum yarattığınızda gerçek başarıya ulaşılır.
  • Başarı sadece maddesel kazımlarla ölçülemez; başarı sağlığı, enerjiyi, tatmin edici ilişkileri ve psikolojik dengeyi ve bütünsel iyi hissetmenin her halini içinde barındırır.
  • Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değildir. Maddi bolluk buradaki yolculuğumuzu daha eğlenceli kılar fakat gerçek başarı yukarıdakilerin hepsinin toplamından meydana gelir.
  • Bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu besleyerek ve özen göstererek sağlıklı ve iyi olabilirsiniz. Yoga yaparak; farkındalıkla beslenerek, bedeni sizin için zevk alabilir bir şekilde hareket ettirerek; nefes alma, rahatlama ve meditasyon aracılığıyla zihni sakinleştirerek kaygısız bir iç huzur yaratabilir ve kendimizi içsel ve dışsal olarak daha dengeli hissetmeye başlarız. İç dünyanızdaki şey dış dünyanız olur.


Ebru Şinik ile İyi Ol, Mutlu Ol!
Ayurvedik Yaşam Eğitmeni
www.yukselencag.com