Gündelik rutinlerin gücü

Ayurvedik yaşam tarzı gündelik rutin önerisi...

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Gündelik rutinlerin gücü

Bir önceki blog yazılarımızı takip edenler Ayurvedik yaşam tarzının özetle bilincimizi yükselten, genel sağlık halimize olumlu ivme kazandıran, yaşlanmayı geciktiren, gıda seçimi, aromaterapi ve sportif aktivitelerimize yön verme gibi faydalarının yanısıra genel olarak yaşam kalitemizi yükselterek daha mutlu, daha huzurlu ve daha tatminkar olmamızı sağlayan etkileri barındırdığını artık biliyor.
Ayurveda tüm bu olumlu etkileri sağlarken gündelik rutinlerin gücünü temel alır. Yani gündelik hayatımızda yapmış olduğumuz tüm seçimler gelecek günlerdeki fiziksel, zihinsel ve ruhsal iyilik halimizin ana belirleyicisidir. Bu sebep ile yaşam tarzınıza uygun bir gündelik rutin oluşturarak, uygulamak uzun vadede kendinizi her bakımdan daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
İşte size çok ideal bir Ayurvedik Yaşam Tarzı Gündelik Rutin önerisi;

SABAH
06.00 – 10.00 arası


Dilüstü Temizliği: Sabah ilk iş dil üstünün dil spatulası ile temizlenerek, gece boyunca dilimizin üstünde birikmiş olan toksinlerden arının.
Fiziksel Detoks: Bir bardak ılık suya bir çorba kaşığı organik elma sirkesi  veya yarım limon suyu ekleyerek içerek, fizyolojinizi işe yaramayan bedensel atıkların tahliyesi için uyarın.
Bağırsak Temizliği:  Tuvalete gidin ve sindirim sisteminin boşaltımını gerçekleştirin.
Zihinsel Detoks İçin Meditasyon: Zihinsel Dengeniz için her sabah 20 dakika meditasyon yapın.
Omurga Sağlığı: Kasları hem esnetip, hem de çalıştıracak olan yoga, pilates, yürüyüş, denizde yüzme  gibi fiziksel bir aktivitede bulunun.
İçinizdeki Şifa Gücünü Uyandırın: Duş alarak, bünyenize uygun organik bazlı aromatik yağlar ile bedeni okşayarak masaj yapın.
• Kahvaltı
• Günlük iş aktivitelerinin başlaması

ÖĞLEN
10.00 – 14.00 arası

• Gündelik aktiviteler
Öğle Yemeği: Hazım sisteminin en güçlü çalıştığı saatler, güneşin en tepede olduğu 12.00 -13.00 saatleri aralığındadır. Bu sebeple günün en güçlü öğününün bu saatler arasında yenecek öğle yemeği olması önerilir.
Sessiz Alanlar Yaratma: Her yemek sonrası 5 dk. boyunca kimse ile konuşmadan sessizce oturarak vücudunuzdaki içsel hareketi ve duyumsamaların farkına varın.
Sindirime Yardım Et: Sessizliğin gücünü farkına vardıktan sora, sindirimi kolaylaştırmak için 5-15 dakika arasında bahçede, parkta, ofiste, evde veya terasta yürüyün.

ÖĞLEDEN SONRA
14.00 – 18.00 arası

• Gündelik aktivitelere devam
Zihinsel Detoks Meditasyon: Güneşin batmasına yakın, akşam yemeği öncesinde, 20 dakikalık günün ikinci meditasyonu sizi oldukça rahatlarak, aynı zamanda dinginleştirecektir de.

AKŞAM
18.00 – 22.00 arası

Akşam Yemeği: 18.30 – 20.00 arasında yenilecek ölçülü bir akşam yemeği sonrasında karanfilli ve tarçınlı sıcak bitki çayları önerilir.
Sessiz Alanlar Yaratma: Akşam yemeği sonrasında da 5 dk. boyunca kimse ile konuşmadan sessizce oturarak vücudunuzdaki içsel hareketi ve duyumsamaların farkına varın.
Sindirime Yardım Et: Sessizlik sonrası sindirime destek vermek üzere 15 dakika kadar dışarı çıkıp yürüyün, aynı zamanda temiz havayı ciğerlerinize doldurun.
Vücut Ritminizi Düşürün:  Rahat ve derin bir uykuya hazırlanmak üzere,  sakinleştirici ve içinizde mutluluk duyguları uyandıran müzikler dinleyebilir, ilgi çekici bir kitap okuyabilir ya da sizi keyiflendiren bir film izleyebilirsiniz. Bu saatlerde uykunuzu kaçıracak ağır zihinsel aktivitelerden kaçının.

UYKU SAATİ
22.30

İçinizdeki Şifa Gücünü Uyandırın: Sizi deliksiz bir uykuya hazırlayacak olan ılık bir duş yaparak, bünyenize uygun organik bazlı aromatik yağlar ile bedeni okşayarak, masaj yapın.
Aromaterapinin Gücünü Keşfedin: Kokuların zihniniz üzerindeki muhteşem gücünü kullanın. Yatak odanıza yerleştireceğiniz buhurdanlıkta gevşeten, rahatlatan, dinginleştiren ve dengeleyen organik saf uçucu yağlar olan lavanta, sandal ağacı, portakal gibi çiçeksi, meyvemsi, ılık, tatlı ve ekşi aromalar kullanın.
Hücresel Yenilenmenizi Başlatın:  22.30 civarı ışıkları kapatarak uykuya hazırlanmanız, fiziksel bedende hücresel yenilenme ve tahribatları onarma sürecini başlatırken, en çok karanlık bir ortamda uyurken salgılanan Melatonin hormonunun da üretimini yükseltmeye başlayacaktır. Klinik araştırmalar neticesinde melatonin hormonunun, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin düzeyleri ile ilişkili olduğu ispat edilmiştir.

Unutmayın, bünye tipinize uygun bir günlük rutin oluşturmak; fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı uzun vadede üst seviyelere taşımamızı sağlayan hem çok etkili, hem de son derece pratik uygulamalardır.

Ayurvedik Beden Tipinizi bulmak için www.yükselencag.com isimli web sitemizde bulunan ‘Ayurvedik Bünyenizi Keşfedin Anket’ini yapabilir ve bedeninizin ana özelliklerinizi anında öğrenebilirsiniz.

Tüm bedenlerinizde sağlık, mutluluk, zindelik, neşe ve esenlikler dilerim,

www.yukselencag.com