Meditasyon nedir, ne işe yarar?

Meditasyon, güvenli şifa uygulamasıdır...

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Meditasyon nedir, ne işe yarar?

Meditasyon nedir diye sorulduğunda, çok kısa ve net olarak ‘Meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, yüzyılımızda 'Strese Karşı Panzehir' olarak adlandırılan en etkin ve güvenli şifa uygulamasıdır’ diyebiliriz. 
Meditasyon kesinlikle bir inanç sistemi değildir; yani meditasyondan fayda görmeniz için kesinlikle inanmanız gerekmiyor. Bu bir teknoloji, ‘inanılması gereken (!)’ bir sistem değil ve düzenli olarak uygulamaya başladığınızda inansanız da, inanmasanız da  faydalarını deneyimliyorsunuz.
Beden, zihin ve ruhun eş zamanlı olarak fayda gördüğü bu şifalandırma tekniğinin  olumlu etkileri birçok bilimsel araştırma ile kanıtlanmış. Harvard Tıp Fakültesi, Massachusetts Institute of Technology, Yale Üniversitesi, Massachusettes  General Hospital’e bağlı olan ‘Benson-Henry Beden ve Zihin Tıbbı Enstitüsü’ vb.  gibi bilim dünyasındaki son derece saygın ve önemli kurumlarca yapılan bu klinik araştırma neticelerine göre, meditasyon başlıca aşağıda sıralanmış faydaları sağlamaktadır:
- Stresi giderir
- Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır
- Uyku kalitesi artar
- İlişkiler iyileşir, gelişir
- Kabızlık gibi sindirim sistemi düzensizliklerini giderir 
- İç huzuru kazandırır
- Zayıflama ve Sürdürülebilir İdeal Kiloyu destekler
- Yaratıcılık ve sezgileri uyandırır
- Odaklanma yeteneği artar, konsantrasyon yeteneği yükselir
- Yüksek tansiyon iner ve kan basıncı azalır
- Bağışıklık sistemi güçlenir
- Yorgunluğu giderir
- Kalp çarpıntısını hafifletir
- Daha az yargılayıcı olmayı sağlar
- Erken Yaşlanma sürecini engeller (DHEA hormonları) 
- Ruhunuzla, ÖZ’ünüzle bağınızı güçlendirir

Görüldüğü üzere meditasyon sayesinde yaşam kalitemiz genel olarak yükselmekte, kendimizi daha iyi, mutlu, huzurlu, sağlıklı ve tatmin hissetmekteyiz.
Meditasyonun beden, zihin ve ruhsal sağlığımız üzerindeki olumlu bu etkilerinin kanıtlanmış olduğu uluslararası bilim kurumlarca yürütülen kilinik araştırmalardan ilerleyen blog'larımda detaylı örnekler vereceğim. Ama bu araştırmaların orijinal metinlerini incelemek isteyen okuyucular  bazılarını ‘Yükselen Çağ’  web sitesi içerisinde yer alan ‘Bilimsel Meditasyon Araştırmaları’ başlığı içinde bulabilirler.
Bir sonraki blog'da da meditasyonla ilgili bilgi vermeye devam edeceğim.
Kalbinizden yükselen seslere her daim kulak vermeniz dileklerimle...