Nefes Teknikleri ile Zayıflamak Mümkün mü? (1)

Hiç nefes alarak zayıflanır mı dediğinizi duyuyorum. Evet, kesinlikle zayıflanır!

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Nefes Teknikleri ile Zayıflamak Mümkün mü? (1)

Elbette her öğünde ölçüyü kaçırıp kaçırıp nefes tekniklerine yüklenerek zayıflayamazsınız. Amaaaa, eğer metabolizma hızınız düşükse ve/veya sindirim sisteminizde düzensizlik varsa gündelik rutininize ekleyeceğiniz burada önereceğim nefes teknikleri ile zayıflama sürecinize  ve ideal kilonuzu korumaya kesinlikle ciddi bir destek sağlayabilirsiniz. Hem de özellikle bel ve karın çevresindeki yağ hücreleri tahliyesi için  alacağınız bir destekden bahsediyorum.
Öncelikle nefes nedir, bütünsel sağlımızla direkt ilişkisi var mıdır,  ona bir bakalım...
Nefes alma ritmimiz sağlığımızın en önemli belirleyecilerindendir. Eğer hiç dikkat ettiyseniz hasta insanların sık sık ve kısa nefesler alıp verdiğini; hem fiziksel, hem de zihinsel olarak sağlıklı insanların ise daha uzun aralıklarla sakin nefes alıp verdiklerini farkedersiniz.  Nefes  alma ve verme işlemi gün boyunca farkındalığımızı vererek, kontrol altında tutabileceğimiz bir sistem değildir. Nefes alma ve verme işlemi merkezi sinir sistemimiz tarafından, fiziksel  bedenimizin kondisyonu ve zihinsel olarak bulunduğumuz duruma göre değişen, otomatik olarak gerçekleşen bir mekanizmadır.
Nefes alma ritmimizi belirleyen çok fazla etken olduğu halde kısaca akciğer, solunum yolları, kalp rahatsızlıkları ve ideal  beden üzerinde kiloya sahip olma ile  stres kaynaklı oluşan anksiyete, panik atak ve depresyon belirtilerinin nefes alma ritmini bozduğunu söyleyebiliriz. Yani merkezi sinir sistemi dengede olmadığında nefesin ritmi de dengesini kaybeder.
Ayurveda,  nefesin zihnin aynası olduğunu söyleyerek, nefesin bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz arasındaki en kuvvetli ve hızlı köprü olduğunun üstünü çizer.  Nefes  bedenimizde serbestçe dolaşabildiğinde, kendimizi sağlıklı ve hayat dolu hissederiz. Nefes  engellendiğinde ise yorgunluk ve hastalıklar ortaya çıkar. Eskiden ne sakinleştirici haplar, ne de psikologlar vardı. Peki insanlarda psikosomatik rahatsızlıklar baş gösterdiğinde ne yapıyorlardı?
İşte insanoğlu binlerce yıldır fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerinde dengeyi sağlamak ve korumak için nefes tekniklerini kullanmakta... Bu nefes teknikleri, çağımızda yeni  uygulanmaya başlanmış olan bazı  nefes terapi teknikleri değil,  bunlar “Kadim Nefes Teknikleri”dir.  Size önereceğim zayıflamak için kullandığımız teknikler de “Yoga ilmine dayalı Kadim Nefes Teknikleri”dir.
Kadim nefes tekniklerini günümüz konvansiyonel Batı Tıb’bı da yavaş yavaş keşfetmeye ve şifalandırıcı etkilerini açıklayabilmek için üzerinde klinik araştırmalar yapmaya başlamıştır. Dünyaca ünlü bazı doktorlar ve klinikler tarafından tedavi süreçlerine dahil edilmeye başlanan bu nefes egzersizleri özellikle ruhsal ve psikolojik rahatsızlıkların ve stres yüklü, depresif ve endişeli bir zihnin şifalanmasında ciddi rol almaktadır.
Kadim nefes teknikleri  fiziksel ve zihinsel detoks, stres yönetimi, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamayı destekleme, depresyon ve anksiyeteye karşı panzehir oluşturma, vücudu sıcak basmasına karşı serinletme, fiziksel ve zihinsel enerjiyi yükseltme, odaklanma yeteneğini güçlendirme, sindirim sistemini dengeleme ve düzenli  çalıştırılması, tiroid bezlerinin ve prostat bezlerinin düzenli çalışmasını destekleme, cesaret ve özgüveni artırma, ciltte doğal botoks etkisi yaratma, astımı ve muhtelif tümör oluşumlarını şifalandırma ve ses tonunu mükemmel bir tona getirmek gibi bir çok muhtelif yarar sağlayabilmektedir. Bunları öğrenmek hiç de zannedildiği gibi zor değildir, hatta ben “Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi” çatısı altında her ay 3 saatlik bir seminerde tüm bu faydaları sağlayan nefes tekniklerini uygulamalı olarak öğretmekteyim. Hatta  Kadim Nefes Teknikleri seminerim boyunca öğrettiğim bu bilgi ve teknikleri, seminere herhangi bir nedenden ötürü katılma imkanı olamayanlar için "Ebru Şinik ile Gündelik Yaşam İçin Kadim Nefes Teknikleri” isimli  çok yeni biri DVD çıkardım. Seminere gelemiyorsanız bu DVD’yi satın alarak, “Uyarılar” bölümündeki maddeleri okuduktan sonra DVD’de önerildiği  gibi bu nefesleri yaşamınıza entegre edebilirsiniz!
Bir sonraki yazımda size bu DVD’de yer alan “Metabolizmanızı Hızlandırmak ve Zayıflamak”  için kullanacağınız en sevilen tekniği nasıl uygulayabileceğinizi anlatacağım.

İyi Ol, Mutlu Ol,

Ebru Şinik
Ayurvedik Yaşam Eğitmeni

www.yukselencag.com