Nefes Teknikleri ile Zayıflamak Mümkün mü? (2)

Evet, bir önceki yazımda belirttiğim gibi kesinlikle mümkün!

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Nefes Teknikleri ile Zayıflamak Mümkün mü? (2)

Bu binlerce yıldır kullanılan metodu öğrenip, hayatınıza entegre etmek için uzak diyarlara gitmenize gerek yok.
Nefes Teknikleri ile metabolizmanızı hızlandırabilir, özellikle karın, bel ve çevresindeki yağ hücrelerini öncelikli olarak bedeninizden tahliye edebilirsiniz. Elbette ölçüsüzce sürekli yemek yiyerek bunu yapamazsınız. Ama öğünlerinizi normal bir şekilde abartmadan yediğiniz sürece, zayıflatan Kadim Nefes Tekniklerinden ciddi fayda görürsünüz, aynı benim gibi!
Şimdi sizinle Yükselen Çağ çatısı altında her ay düzenlediğim 3 saatlik “Kadim Nefes Teknikleri” seminerlerine katılamayanlar için yeni piyasaya çıkardığım “Ebru Şinik ile Gündelik Yaşam için Kadim Nefes Teknikleri” isimli DVD’imde yer alan, zayıflamak için kullanılan en eğlenceli tekniklerden birisini nasıl uygulayabileceğinizi paylaşmak istiyorum.
Bu “Ateş Nefesi” diye de bilinen “Kapala Bhati” isimli Kadim Nefes Tekniğidir. Bu nefes tekniğini uygulamadan Uyarılar’ım var, şu konulara uygulama öncesi kesinlikle dikkat etmeniz gerekli;
 - Bu teknik ana yemekten hemen sonra tok ve dolu bir karın ile  yapılamaz
 - Asla uzanarak uygulanmaz, bağdaş kurup yerde dik bir şekilde oturulmalıdır
 - Omurilik 90 derecelik açıda dik durmalıdır
 - Gözler nazikçe kapalı olacak
 - Dil ucu Firepoint noktasında olacak
 - Asla kendinizi zorlamayınız, konfor alanınız dışına çıkmayınız

Bunlar dışında bir de çok önemli olan şunu belirtmem gerek. Nefes teknikleri aynen ilaçlar gibidir. Nasıl herkes her ilacı kullanmamalı ise, işte aynen herkes her nefes tekniğini de uygulamamalıdır. Çünkü nefes tekniklerinin yan etkiden çok daha öte olan kontrendikasyonları vardır. Yani eğer daha önce bazı rahatsızlıkları geçirdiyseniz ve hali hazırda bazı rahatsızlıklarınız devam ediyorsa her nefes tekniğini kesinlikle uygulamamanız gerekir, yoksa zarar görme olasılığınız oldukça yüksektir. Zaten benim Türkiye’de bu semineri verme fikrimde tamamen bu sebep ile doğmuştu. Çünkü ülkemizdeki nefes koçlarının bu bilgilere sahip olmadığını gördüm. Nefes koçları önüne kim gelirse tıbbi geçmişini sormadan direk bir nefes çalıştırması yaptırmaya başlıyorlar ki, bu  son derece tehlikeli bir  durum.  Bilgi sorumluluk  getiriyor insanın omuzlarına, bende öğrendiklerimi  paylaşmam lazım diye karar verdim. O yüzden  siz siz olun herhangi bir nefes tekniği çalışmadan önce eğitmene lütfen kontrendikasyonlarını sorun, yani kimlerin uygulamaması gerektiğini...
Bugün öğreneceğimiz metabolizma hızlandırarak kilo verme sürecinde etkin olarak kullanılan teknik olan Kapala Bhati’nin kontrendikasyonlar’ını aşağıya sıraladım; bunlardan birisi bile sizin için geçerli ise bu tekniği uygulamanız son derece sakıncalıdır.
Kimler Uygulamamalı;
 - Hamilelik
 - Regl dönemindeyken
 - Göz tansiyonu olanlar
 - Migreni olanlar
 - Çok düşük ya da yüksek tansiyonu olanlar
 - Son 6 ay içinde kalp rahatsızlıkları geçirenler
- Burun kanaması şikayeti olanlar
 - Fıtık sorunu yaşayanlar
 - Karında su toplanması, karın İltihabı, ülser gibi şikayetleri olanlar
- Yakın zamanda epilepsi ya da karınla ilgili ameliyatlar geçirmiş olanlar

Faydalarını okumaya başlayınca inanamayacaksınız!
- Metabolizmayı hızlandırır ve özellikle göbek ve bel çevresindeki yağ tahliyesi için çok etkilidir.
- Yaşama gücünü dengeler  ve genşleştiricidir
- Yüksek kolesterolü dengeler
- Kalbe ve diyaframa masaj yapar: Yaşamı destekleyici nefes
- Prostat bezlerine masaj yapar ve prostatı küçültür
- Yumurtalıklarda yer alan tümörlere, yağlı karaciğere ve diyaframa iyi gelir
- Kemik iliğine prana taşır, alyuvarları çoğaltır
- Bilinci toksin birikimlerden temizler ve anksiyete ve depresyon yok olur
- Nörolojik morfin görevi görür, serotonin, melatonin gibi mutluluk hormonları salgılanır, rahatlatır, neşe ve saadet hisleri oluşturur
Sempatik ve para-sempatik sistemi dengeler.

Peki bu nefes tekniği nasıl uygulanıyor?

 - Yerde, kuyruk sokuma altına hafif bir yükselti koyularak ( yastık, minder, yoga bloğu..) bağdaş kurularak, dik oturulur.
- Dil ucu Firepoint noktasında ve ağız kapalı
- Nefes alırken ve verirken sadece burnumuzu kullanacağız
- Nefes verirken karın kasları ( göbek deliği) omurgaya doğru hızlı bir şekilde çekilir ve güçle ciğerlerdeki tüm hava sanki burundan öksürüyormuş gibi yapılarak atılır. Ana hareket alt diyaframda oluşur
- Arkasından hiç güç kullanmadan pasifçe  ciğerlerinize burnunuzdan havayla dolması için izin verilir ve  güçlüce burundan öksürüyormuş gibi tekrar nefes verilir; tamamen abdominal bölge yani karın boşluğu kullanılır.
- Bu şekilde telefonunuzu 1 dakikaya ayarlayın ve 1 dk. süresince uyguladıktan sonra, dinlenin, sonra 1 dk. daha yapın.

Uygulamayı görmek isteyenler “Ebru Şinik ile Gündelik Yaşam için Kadim Nefes Teknikleri” isimli DVD’mi tüm D&R merkezlerinde ve D&R internet sitesinde bulabilirler.

İyi Ol, Mutlu Ol,

Ebru Şinik
Ayurvedik Yaşam Eğitmeni

www.yukselencag.com