Self-Abhyanga masajı nasıl uygulanır?

Kendi kendinize de masaj yapabilirsiniz...

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Self-Abhyanga masajı nasıl uygulanır?

Bundan birkaç hafta önce  “Masaj Yapmanın Mucizevi Önemi” başlıklı blog yazımda masajın hem fiziksel, hem zihinsel, hem de ruhsal sağlığımız için ne kadar önemli bir detoks aracı olduğunu ayrıntıları ile anlatmıştım. Derimizin vücudumuzun en büyük organı olduğunu, derimiz üzerindeki tüm hücrelerimizin kendi kendine şifalanma sağlayacak mekanizmalar içerdiğini, bu yüzden cildimizi içindeki iyileştirici kimyasalları çalıştırabilen bir giriş kapısı olarak tanımamız gerektiğini o yazımı okuyanlar  hatırlayacaktır.
Peki içinizdeki bu şifa kapısını aktive etmek üzere düzenli masaja gidiyor musunuz?
Düzenli masajdan kasıt genellikle haftada bir profesyonel bir masaj terapistinden 1-1,5 saat aralığında alınan masaja denir.  
Hayır mı?
Bunun için yeterli zamanımız ya da ekonomik imkanımız olmayabilir. O zaman bu yazımı iyi okuyun çünkü şimdi size Ayurveda tıbbının ve Ayurvedik yaşamın  en önemli araçlarından biri olan kendi kendinize yapabileceğiniz Self-Abhyanga masajını nasıl uygulayabileceğinizi anlatacağım.
Şahsen ben her sabah ya da akşam duş aldıktan sonra, Yükselen Çağ markalı bünye dengeleyici  Ayurvedik Vücut Nemlendiricisi  ve masaj yağlarımı benmari usulü ılıtarak, 4-5 dakika içerisinde bu masajı büyük bir keyifle gündelik rutinimde uyguluyor ve hem bedenimi, hem de zihnimi dengeliyorum.
Bitkisel bazlı doğal ve saf uçucu yağların birleşimi neticesinde oluşan vücut nemlendiricisi ve masaj yağlarının şifalandırıcı etkisini hiç deneyimlemediyseniz, bu uygulama neticesinde vücudunuzda oluşacak tatmin ve mutluluk hisleri sizi ilk başta oldukça şaşırtabilir.

Self-Abhyanga Masajı Uygulaması
- Masaja başlamadan önce, masaj yağı şişenizi sıcak su dolu bir kabın içinde 15 dakika kadar bekleterek, ılık bir ısıya getirmeniz ve masaj boyunca yağınızın ılık olması, toksinlerin hücreler arasındaki sıvıdan rahatlıkla tahliyesinin gerçekleşebilmesi  için elzemdir. Yani soğuk bir masaj yağı ile detoks etkisi oluşamaz. Yağı cildinize sürdüğünüzde ürperti geliyorsa ısısı uygun değildir. Yağı cildinize sürdüğünüzde sizi anında rahatlatacak, gevşetecek bir ısıda olması önemlidir.
- Masajınıza avuç içinize, ılık masaj yağınızı dökerek, kafa bölgenizden başlayın. Eğer masajı benim gibi duş sonrası yapacaksanız tabii ki saçlarınızı yağlayamazsınız. O halde kafatasınıza yağsız olarak, kuru parmak uçlarınızla adeta saçınız kuaförde yıkanıyormuş gibi hafifçe bastırarak dairesel hareketlerle masaj yapın.
- Şimdi avucunuza yağ dökerek gerdan bölgemize masaj yapmaya geçiyoruz. Cildinizde daha genişçe bir alana dokunabilmek için parmaklarınızın arasını hafifçe açın ve boynunuza ve ensenize aşağıdan yukarıya doğru, ön ve arka tarafına da dokunacak şekilde nazik dokunuşlarla masaj yapmaya devam edin.
- Gerdan ve boyun bölgesi bittikten sonra elimize tekrar ılık masaj yağı dökerek, göğüslerinizi dairesel hareketlerle ve sırtınızı da eliniz erdiğince yağlayın.
- Şimdi  çok önemli bir nokta olan karına gelin. Ilık yağ ile karnınıza son derece nazikçe dairesel bir hareket ile soldan sağa doğru, yani saat yönünde masaj yapmaya başlayın. Bu yön çok önemli, zira karnımız yakınındaki enerji çakrası saat yönünde işlemektedir. Enerji merkezlerimizi bu eş hareket ile rahatlatır ve enerji kanallarında herhangibir tıkanıklık varsa bu şekilde açılmasını sağlayabiliriz.
- Karın bittikten sonra kollarınıza ve bacaklarınıza geçebilirsiniz. Kol ve bacaklarda eklem yerlerinize daima dairesel hareketlerle, uzun kemiklerin yer aldığı olan bölgelerinize ise daima aşağıdan-yukarı ve yukarıdan aşağıya doğru olacak şekilde masaja devam edin.
- Kalça ve basen kısmına da ileri-geri ve dairesel hareketlerle masaj yaptıktan sonra en çok zaman ayrılmasını önerdiğimiz vücudumuzdaki son masaj noktası olan ayaklara geliyoruz.
- Ayaklarınıza rahatça masaj yapabilmek için oturun ve tabanlarınıza hafif baskı uygulayarak dairesel ve ileri-geri hareketler uygulayarak, tek tek parmaklarınızı da yağlayarak masajınızı tamamlayın. Ayak tabanınıza uygulayacağınız masaj hareketleri sizi derinden rahatlacak. Refleksoloji denilen ayak masajı ilimi çok önemli bir uygulamadır. Tabii biz ayak tabanımızdaki hangi noktaların hangi organımızı etkilediğini bilmeden bunu yapıyor olacağız ama burada önemli olan bir şekilde iç organlarımıza ayak tabanımız aracılığı ile masaj yapmış ve onları uyarmış olmaktır. İşte bu kadar!

Günlük olarak kendi kendimize uygulayacağımız, Ayurveda’da self-Abhyanga olarak adlandırılan bu masaj:
- Metabolizmamızı hızlandırır,
- Zihnimizi sakinleştirir,
- Hücreler arasındaki sıvıda toplanan toksinleri tahliye eder,
- Dokularımızı toksinlerden arındırarak  detoks yapar,
- Kas elastikiyetimizi geliştirir
- Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Bu masaj esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar ise şunlar:
1- Kullandığınız masaj yağı veya vücut nemlendiricisi petrol bazlı bir  ürün olmamalı ve kimyasal bir koruyucu olan paraben  içermemeli (methylparaben, ethylparaben, benzylparaben veya buthylparaben içermemeli) . O yüzden lütfen ürünlerinizi güvenilir organik ya da doğallığından emin olduğunuz markalardan seçiniz, sonuçta cildinize sürdüğünüz her şey direk kanınıza karışıyor, bunu aklnızdan çıkarmayın.
2- Cildinize masaj esnasında hiçbir şekilde sizi ürperticek ısıda bir nemlendirici veya yağ sürmeyin. Soğuk yağları ancak yazın güneşlenme sonrası cildimizi serinletmek ve dengelemek için kullanmayı öneriyoruz.

Hadi, hemen şimdi doğal bir nemlendirici seçerek, Abhyanga uygulamasını denemeye...
Şifa olsun!

Ebru Şinik ile İyi Ol, Mutlu Ol!
Ayurvedik Yaşam Eğitmeni
www.yukselencag.com