Bu Pazar günü için bir planınız var mı?

Can dostlarımızı birlikte koruyup, birlikte sevelim.

Elif Karslı

Elif Karslı


Bu Pazar günü için bir planınız var mı?

Afişi ilk kez gördüğüm zaman gözlerimi kocaman açarak bakakaldım. Ne bu şimdi dedim, neyin eğitimi? Ülkemizde böyle bir eğitim mi var?

Bu konuda hiçbir bilgim olmadığından dolayı biraz utanarak Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Sorumlusu Sn. Necati bey ile görüştüm. Daha sonra internet üzerinden de konuyu araştırdım. Şimdi öğrendiğim bu faydalı bilgileri paylaşmak istiyorum.

5199 sayılı kanunu biliyor musunuz?  Hayvanları Koruma Kanunu.

Bu kanunun uygulama yönetmeliğinin 7. Maddesine göre; yerel hayvan koruma görevlilerine verilecek eğitim organize etmekle görevlendirilmişlerdir.  

Harika değil mi?

Bu kapsamda  Ataşehir Belediyesi 11 Ocak 2015 Pazar günü Novada AVM Cemal Süreya Etkinlik Salonunda saat 9.30 – 16.30 arasında ücretsiz bir eğitim düzenlemektedir. Eğitime tüm hayvan severleri ve hayvan sahiplerini bekliyorlar.
Bu Pazar günü için bir planınız var mı? - Resim : 1

Nedir bu “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi” kavramı derseniz; hem 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda hem de bu kanunun uygulama yönetmeliğinde yer alıyor. Özellikle sahipsiz hayvanların, kendi mekanlarında, bulundukları bölge ve mahallerde yaşamaları sorumluluğunu üstlenen gönüllü kişi/kişilerdir. 
Yerel hayvan koruma görevlileri;

- Bölge ve mahallerindeki sahipsiz hayvanların bakımının yapılması, aşılı hayvanların işaretlenmesinin sağlanması, bölgedeki hayvanların kısırlaştırılması ve aşılandıktan sonra geri bırakılması veya sahiplendirilmesi üzere belediye tarafından kurulan geçici bakım evlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetler kapsamında yerel yönetimlerle ortaklaşa çalışmak,
- Bölgelerindeki lokanta, iş yeri ve fabrika gibi kuruluşlardaki besin maddelerinden sahipsiz hayvanların faydalanmasını ilgili belediye ile işbirliği içinde gerçekleştirmek,
- Görevleri kapsamında tespit ettikleri olumsuzlukları il müdürlüğüne bildirmek,
- Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları koruma amacına yönelik olarak geçici bakımevi yararına sosyal etkinlikler düzenlenmesine yardım etmek,
- Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması ile ilgili konularda halkı aydınlatmak amacıyla dergi, broşür ve benzeri yayınların çıkarılmasında yerel yönetimlere yardımcı olmakla görevli ve sorumludur.

Aslında bunlar duyarlı her vatandaşın yaptığı şeyler… İşin en güzel yanı, yaptığımız yardımların en doğrusunu nasıl yapabiliriz, kimlere ulaşabiliriz, hayvanlara nasıl daha fazla yardımcı olabiliriz bu eğitimle işin uzmanlarından öğreneceğiz. Bilgi paylaştıkça çoğalır, öğrendiğimiz bilgileri bilmeyenlerle paylaşacağız, hayvanlara daha fazla yardımcı olacağız.

Eğitimin içeriğine gelirsek; 5199 sayılı kanunun ve ilgili yönetmeliğin içeriği anlatılacak, hayvan besleme, hayvan davranışları, hasta hayvanların tanınması, hayvan sahiplendirme, hayvan refahı ve diğer birçok konu uzman kişiler tarafından katılımcılara aktarılacaktır. Eğitim,  İstanbul  Veteriner Hekimler Odası Başkanı Profesör Doktor Murat ASLAN ve Yardımcı Doçent Muhsin ÖZTÜRK tarafından verilecektir. 

Katılımcılara Ataşehir belediyesi tarafından katılımcı sertifikası verilecektir. Ayrıca eğitimden sonra katılımcılara İstanbul Valiliği tarafından “ Yerel Hayvan Koruma Görevlisi “ kimlik kartı da gönderilecektir.

Bu eğitimi İBB dahil olmak üzere diğer belediyeler de düzenlemektedir. Bağlı olduğunuz belediyenin internet sitesinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Fazla bilgi göz çıkarmaz, her bilgi bir cevher diyorsanız Pazar günü eğitime katılabilmek için yerinizi ayırtın derim.

Sevgilerimle.