Sonbahar geldi…

Bir yaz daha bitti...

Elif Karslı

Elif Karslı


Sonbahar geldi…

Teoman’ın İstanbul’da Sonbahar şarkısı tekrar dilime dolandı… Mevsim değişikliği bizi etkilediği kadar evcil hayvanlarımızı da etkiliyor. Onların da ruhlarında, vücutlarında değişiklikler oluyor. Serinleyen havalar her ne kadar onlara rahat bir nefes aldırıyor olsa da, sonbahar mevsiminde köpeklerinizi, güvenli ve sağlıklı tutabilmeniz için gerekli olabilecek bazı önemli noktaları bilmemiz fayda sağlayacaktır.
Rodendisit genel ismi verilen kemirgenleri öldürmek için kullanılan zehirler tehlike yaratmaktadır. Her mevsim için bir tehdit olan bu zehirlerin sonbaharda daha da önem taşımasının sebebi, kemirgenlerin saklandıkları yerler serinlediği için sıcak yerler aramaya başlamalarından dolayı insanların yaşam alanlarında zehirlerinin kullanımının artmasıdır. Rodendisitler yüksek derecede toksik bir maddedir, ölüme sebep olabilecek şekilde zehirler. Bahçenizde,  sitenizde kullanmanız gerekirse insan ve hayvanlar için zehirli olmayanları da vardır.
Sonbahar mantar sezonudur. Mantarların çoğu zehirsiz ya da az zehirli olmasına rağmen, zehirli mantara denk gelmeyeceğinizin garantisi yoktur. Köpeklerinizi mantar bulunan alanlardan, mantarlardan uzak tutunuz, yemelerine izin vermeyiniz.
Sonbahar yılanların kış uykusuna yatmak için ortaya çıktığı, yer aradığı mevsimdir. Köpeğinizi yılanlardan, yılanların yaşama ihtimali olan alanlardan uzak tutunuz.
Açılan okul sezonu da onları etkiler! Nasıl mı? Evde okula giden bir çocuk ve etrafta bırakılmış kalem, silgi, uhu benzeri maddelerin olması yeterli:) Köpeğiniz afiyetle bunları midesine indirebilir.
Köpeğinizi evin dışında, bahçede vs. bakıyorsanız, soğuyan havanın yarattığı vücut sıcaklığı farkı sebebiyle hayvanınız daha fazla hareket edecektir.  Bu durumda dışarıda baktığınız hayvanınıza verdiğiniz mama miktarını arttırmanız, daha fazla mama vermeniz gerekmektedir. Soğuk havalarda hayvanların vücutlarını sıcak tutabilmek için daha fazla mamaya ihtiyaçları vardır.
Soğuyan havalar köpeğinizin egzersiz programına da engel olmamalı. Köpekler de insanlar gibi hareket etmedikçe kondisyon kaybederler.
Sonbahar mevsiminde arabalarınızda kullandığınız silecek sularını anti freeze sularla doldurmaya başlarız. Bu suların içinde bulunan Etilen Glikol hayvanlar için öldürücü düzeyde çok zehirlidir. Etilen glikola göre daha az zehirli olan Propilen glikol içeren anti freeze suları kullanmanız hem sizin hem köpeğiniz hem de dışarıda yaşayan tüm hayvanlar için daha güvenlidir.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın.