Diyabetik köpeklere özel tarif

“Hindi ve Arpa Tarifi”

Elif Karslı

Elif Karslı


Diyabetik köpeklere özel tarif

Köpeklerde diyabet sık rastlanan, kronik ve metabolik bir hastalıktır. Özellikle bazı köpek ırkları bu hastalığa diğer ırklardan daha fazla yakalanmaktadır. Diyabetli hayvan için en önemli şey rutinini bozmamaktır yani ilaçlarını, egzersizlerini düzenli bir şekilde her gün bozmadan, aynı saatlerde devam ettirmektir. Köpeğinizin önünden temiz suyu eksik etmemeniz, köpeğinizi diyabetik mamayla beslemeniz ve veteriner hekiminizin uygulayacağı tedaviye sürekli olarak uymanız bu hastalıkta çok önemlidir. Muayenelerinizi ve kan şekeri ölçümlerinizi aksatmamalısınız. Tedavinizde kilit nokta, beslenme ve ilaç saatlerinizi veteriner hekiminizle birlikte ayarlamanızdır.
Bazı hazır mama markalarının diyabetik hayvanlar için hazırladığı, veteriner hekiminizin size önereceği özel ve faydalı mamaları vardır. Bunlar köpeğinizin yaşam kalitesini arttıracaktır. Hatta bazı ünlü markaların diyabetik mamaları vereceğim bu tarifin içeriğinin çok benzerini içermektedir. Tüm tedavini sürecinize ek olarak, dostunuza ellerinizle, şifa niyetine hazırlayacağınız doğal bir yemek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum;

Diyabetik köpeklere özel tarif - Resim : 1

Tarif içerisinde yer alan yeşil fasulye, pazı, kimyon ve tarçının yapılan laboratuar testlerinde diyabet hastalarına faydalı olduğu bildirilmektedir ve diyabet hastası olan insanlara da tüketimi tavsiye edilmektedir. Tarif içerisinde kullanacağımız kırmızı dolmalık biber güzel bir C vitamini kaynağıdır ve kan şekerinin normal sınırlara gelmesine yardımcı olarak böbrek fonksiyonlarını geliştirir. Aynı zamanda diyabet hastaları için bir diğer önemli sorun olan ‘katarakt’ oluşumuna engel olur. Buğday tohumu yağı E vitamini ihtiyacını karşılar ve diyabet hastaları için önemli olan göz sağlığını korumaya yardımcı olur.

Malzemeler:
• 3 su bardağı arpa,
• 8 su bardağı su,
• Yarım kilo öğütülmüş hindi,
• 1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber ( ince kıyılmalıdır ),
• Yarım su bardağı kıyılmış yeşil fasulye ( dondurulmuş yeşil fasulye de olur ),
• Yarım su bardağı pazı,
• Çeyrek su bardağı buğday kepeği ( Buğday kepeği buğdayın koruyucu dış kalkanıdır, lif, vitamin ve mineral -özellikle demir, çinko- açısından oldukça zengindir ),
• Yarım çay kaşığı kimyon,
• Yarım çay kaşığı tarçın,
• 2 çay kaşığı saf zeytinyağı

Yapılışı:
Arpa, su, hindi, kırmızı dolmalık biber, fasulye, pazı, buğday kepeği, kimyon, tarçın ve yağı tencerede kısık ateşte, yavaş yavaş çevirin. Hindi iyice parçalanana ve malzemeler karışana kadar karıştırmaya devam edin. Arpa tenceredeki tüm suyu emene kadar kısık ateşte pişirilmelidir (Biraz uzun sürebilir). Pişirme işlemi bittikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve soğumasını bekleyin. Bu tariften 15 su bardağı yemek elde edersiniz. Her bir bardak ortalama 220 kaloridir. Ev yapımı mamanızı vereceğiniz zaman diğer öğünlerin ayarını nasıl yapacağınızı veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Diyabetik köpeklere özel tarif - Resim : 2

Sevimli dostunuza afiyet olsun,

Geçmiş olsun dileklerimle.

Ek olarak belirtmek istediğim önemli bir konu var. Geçen hafta 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ydü. Bu konuda ve engelli insanların en büyük yardımcısı olan özel eğitimli köpekler hakkında yazmaya fırsat bulamadım. Şimdi bu yazı vesilesi ile “Engelsiz bir dünya için elele!” demek istiyorum.

Diyabetik köpeklere özel tarif - Resim : 3

Sevgilerimle.