Hava kapkaranlık, kış geliyor...

Kışın gelişi şerefine güzel bir film seyredelim mi?

Elif Karslı

Elif Karslı


Hava kapkaranlık, kış geliyor...

Arada bir bizleri koşturmalardan uzaklaştıracak, yormayacak filmleri izleyip keyif yapmak lazım. Bu sebeple, uzun zamandır çocukluğumdan beri izlediğim en etkileyici hayvanlar ve onların insanlarla dostlukları üzerine kurulu olan filmleri tekrar izlemek istiyorum.  Çoğu zaman bu filmlerin isimleri, belirli sahneleri hatta filmlerin sözleri aklımdan geçiyor. Kim bilir diyorum, defalarca izlemiş olmama rağmen, hepsini tekrar tekrar izlesem ne çok mutlu olurum. Bu yazım ile gelmiş geçmiş en güzel hayvanlar üzerine kurulu olan filmlerin listesini vereceğim. Bolca gerçek hayat dersleri veren, çoğumuzun hayatımın filmlerindendir dediği; Aslan Kral, Babe, Bambie, 101 Dalmaçyalı gibi animasyon ve fabl türü filmleri ise bu listeye almayacağım.
 
Hava kapkaranlık, kış geliyor... - Resim : 1

O zaman benim aklıma ilk gelen film, çocukluğumun filmi FREE WILLY yani ÖZGÜR WILLY. Gerçek ismi  Japonca “şanslı olan” anlamına gelen Keiko, filmde Willy olarak karşımıza çıkmıştı. Daha sonra çekilen Özgür Willy 2 ve Özgür Willy 3 filmlerinde de yine Keiko vardı. Yangınlı sahneyi, yangınların içinden sıçrayışını hala net olarak hatırlıyorum. Defalarca izleyip ağlayabilirim:)
Daha sonra aklıma gelen, içimde yer etmiş olan film ise HACHI! Hachi, Akita ırkı bir köpektir. Akita ırkı çok iyi bir koruma köpeğidir. Hachi, mutlaka hayat hikayesi okunması gereken, izlenmesi gereken harika köpek... Sahibini 9 yıl boyunca aynı yerde bekleyen, Tokyo’da sahibini beklediği istasyonun girişinde heykeli yapılmış olan köpek... 2. Dünya Savaşı sonrası bile unutulmayıp, heykeli tekrar yapılan köpek... Her yıl 8 Mart ölüm yıl dönümünde anılan köpek daha doğrusu can dostu... Bu filmi her izlediğimde hep aynı şeyi hissediyorum; insan bile bunu yapmaz, beklemez.

The COVE yani KOY... O yunusların, bebek yunusların sırf para için koya kıstırılıp, işkence ile öldürüldüğü sahneyi geceler boyunca rüyamda görmüştüm. Sadece bu yüzden bu filmi tekrar izleyemedim, yüreğim kaldırmadı. Bu filmden öğrendiğim, çok üzüldüğüm ve şaşırdığım şey ise; özgürlükleri kısıtlandığı zaman, kendi iradeleri ile nefeslerini tutup, nefes almayıp kendini öldürebilen tek canlının yunus olduğudur... Bu filmden sonra yunus parklarına bakamayacaksınız.

Ah Marley! MARLEY VE BEN... Seneler önce filmi çekilmeden önce kitabını okumuştum. Kitabıda en az filmi kadar etkileyicidir. Bir köpeğin nasıl bir ailenin ferdi olduğunun en güzel kanıtlarındandır Marley... İzlerken sanki elinizde  7/24 bir kamera olsa ve köpeğinizle ömrü boyunca yaşadıklarınızı kaydetseniz bu film çıkarmış gibi hissettiriyor. Her köpek ve sahibinin başına gelebilecek bir son olduğundan bu kadar kalbe dokunuyor bence Marley...

THE BEAR yani AYI.. İnsanlar annesini öldürdüğü için annesiz kalan, yalnız bir yavru ayı.. Sevgi nedir diye sorulursa cevap niteliğinde izlettirilecek bir filmdir. İnsanoğlu bunu hep yapıyor!

WAR HOUSE yani SAVAŞ ATI ve FLICKA yine bir romandan hatta çocuk romanından uyarlanan, tüyleri diken diken yapan filmlerdir. Konu duygusal, hayvan at olunca insan da daha bir duygusal oluyor sanki... Bu filmleri izleyip son sahnesi ile hafızama kazınmış olan güzeller güzeli HIDALGO ve SEABISCUIT filmlerini izlememek olmaz. Kitaplardan uyarlanan bir diğer film ise, kedi-köpek dostluğunun hayranlık uyandıran hikayesi HOMEWARD BOUND yani EVE DOĞRU filmidir. Bu filmin gördüğü ilgi sebebiyle ikincisi çekilmiştir.

Eski dost BEETHOVEN‘ı unutmak olmaz. Hele onun ilk eve geldiği sahne... Bir veteriner hekim olarak ben bile St Bernard ırkı köpek gördüğümde hala  “Aaa Beethoven” diye basıyorum çığlığı:) Tüm Collie ırkı köpeklerinde peşinden de LASSIE diye az koşmadım:)
Son zamanlara gelirsek tabiki LIFE OF PI yani Pi’nin Yaşamı! İsmi Richard Parker olan bir Bengal kaplanı ile yol arkadaşı Pi’nin sıradışı yolcuğu... Richard Parker film boyunca dostluğa, iyiliğe karşılık olarak doğasına karşı gelerek gözleri dolduruyor. Richard Parker bana başka güzel bir filmi daha hatırlattı TWO BROTHERS yani İKİ KARDEŞ; iki küçük kaplanın anlatılmaz izlenir hikayesi... Bu güzel kaplan filmleri aklıma aslanları ve tabiki Kenya’da çekilmiş, biraz eski olan BORN FREE filmini de getirdi. Vahşi hayvanları vahşi yaşamları içerisinde yani doğasında tutmak için aynı isimle kurulan, ciddi çalışmalar yapan, aynı isimli BORN FREE kuruluşu da bulunmaktadır.
Ve diğerleri, unuttuklarım eminim vardır. Sizler de listeye eklemeler yapabilirsiniz. Bu liste içerisinden izlemediğiniz bir film varsa, gözüm kapalı bu filmleri izlemenizi sizlere öneririm.

Not: Bu listede yer alan filmleri izlerken yanınıza gözyaşlarınızı silmek için peçetelerinizi almayı unutmayın.

Sevgilerimle.