Uluslararası köpek dövme kayıt işlemi

Uluslararası köpek dövme kayıt işlemi nedir diye sorsam?

Elif Karslı

Elif Karslı


Uluslararası köpek dövme kayıt işlemi

Daha önce bu konudan bahseden Türkçe bir kaynağa rastlamadım belki de ülkemizde ilk defa bu yazı vesilesi ile bu konudan bahsedilecektir. Bu uygulamayı ilk duyduğum zaman bana oldukça ilginç gelmişti bu sebeple her ne kadar ülkemizde henüz uygulaması yapılmasada bu yazıyla böyle bir uygulamanın varlığından sizleri haberdar etmek istiyorum.

Dünyada uygulanan bu sistemin ülkemizde de uygulanabilmesi için, öncelikle bu dövmeleri uygulayabilecek uzmanların yetiştirilmesi ve kayıtların işlenebileceği, saklanabileceği, takip edilebileceği sistemin ülkemizde kurulması gerekmektedir. Şu an ülkemizde böyle bir uygulama yapılmamaktadır, uygulamanın uzmanları bulunmamaktadır. Yeni nesil meslek denilen geleceğin mesleklerinden birini de böylelikle ifşa mı etmiş oldum ne? :)

Bu uygulamada önemli olan nokta, yaptırılan dövmenin kayıt numarasının olmasıdır. Kayıtlı olmayan dövmeler sadece zaman ve para kaybı olacaktır. Yani öncelikle bu uygulamanın kaydının tutulacağı bir yerin, sistemin olması ve sonrasında bu kayıt sisteminin ülke genelindeki yetiştiricilerde, hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde, çiftliklerde kullanılması gereklidir.

Birçok ülkenin bu uygulama, kayıt sistemi için geçerliliği onaylanmış, güvenli internet siteleri bulunmaktadır ve onların kayıt sistemi ülke genelindeki yetiştiricilerde, hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde, çiftliklerde hatta devlet resmi kurumlarında bile kullanılmaktadır. Dövme numaraları sistemler üzerine hayvan sahiplerinin değişmez bir bilgi olan kimlik numaraları ile kaydedilmektedir. Sloganlarının çoğunluğu “Onun ailenizin bir  ferdi olduğunu düşünüyorsanız onun için en iyisini yapın” şeklindedir. Hatta bir çok sitede dövme uygulamaları sayesinde kurtarılan ve sahiplerine kavuşturulan köpeklerin hikayeleri yer almaktadır.

Amerika ulusal köpek kayıt sitesinin verdiği bilgilere göre, köpeklere dövme uygulaması işlemi 1966 senesinden beri güvenle ve başarılı bir şekilde 6 milyondan fazla köpeğe uygulanmıştır. Kendi prosedürleri altında dövme uyguladıkları köpeklerde ciddi cilt enfeksiyonları hiç yaşamadıklarını da bildirmişlerdir.

Köpeklere dövme uygulaması,  kaybolmaları durumunda kolay kimlik tespiti yapılabilmesi için 6-8 haftalık yavru köpeklere uygulanmaktadır. Peki mikroçip uygulaması varken dövme yaptırtmak gerekli midir? Bu sorunun cevabı, mikroçiplerin hayvan üzerinde bulunamama ihtimalinden dolayı “evet” olarak verilmektedir. Mikroçip varlığı sadece mikroçip tanıma aleti ile tespit edilebilmektedir. Dövmenin varlığının tespit edilmesi gözle görülür olduğundan dolayı daha kolay olmaktadır bu da ciddi bir avantajdır. Uygulama için sadece bir sefer ücret ödemesi yapılmaktadır, yenileme gerektiği durumlarda tekrar ücret talep edilmemektedir. Ortalama ücret hayvan başına 25-45 $ arasında değişmektedir. Yetiştiricilere, çiftliklere ise daha uygun teklifler sunmaktadırlar.

Uygulamanın nasıl yapıldığına gelirsek...

Dövme yapılacak olan bölge traş edildikten sonra alkol ve antibakteriyel sabunlar ile çok iyi bir şekilde temizlenmeli ayrıca dövme tabancası da çok iyi bir şekilde sterilize edilmelidir. Bu önlemler enfeksiyonu engellemektedir. Bir yardımcının yavru köpeği tutması ve dövme uzmanının önceden belirlenmiş, kayıtları yapılmış olan dövme numarasını köpeğe uygulaması ile işlem 1-3 dakika gibi oldukça kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Dövme uygulaması tamalandıktan sonra son aşama dövme üzerine Vazelin uygulaması yapmaktır. Uygulama sonrasında köpeğiniz hemen normal yaşantısına geri dönebilmektedir. Köpeğinizin vazelini yalaması durumunda vazelin uygulaması tekrarlanmalıdır.  
Dövme uygulanan bölgenin her zaman tıraşlı olmasına özen göstermelidir. Bu sebeple dövme uygulaması tüylerin en az olduğu bölgelere yapılmalıdır. Dövmenin görünür olması köpeğinizin kaybolduğunda bulunabilmesi için bu çok önemlidir.
 
Köpeğinizin kaybolması problemi üzerine yazmaya başladığım bu yazı aklıma başka bir fikir de getirdi. Belki de böyle bir sistemin kurulması ve sonrasında takibinin yapılması her gün sokaklara atılan köpekleri az da olsa engelleyebilir. Nasıl mı? Bu uygulamaya kayıtlı olan ve köpeğini terkeden hayvan sahiplerine yüklü bir ceza keserek. Bu uygulama aslında mikroçip uygulamasında yapılmaktadır ancak ceza miktarı caydırıcı değildir ayrıca hayvanın üzerinde mikroçip bulunsa bile hayvan sahibinin bilgileri işlenmemiş olabilmektedir çünkü sadece hayvan sahibinin cep numaraları ile mikroçip kayıtları yapılmaktadır. E mikroçip kayıtları tutulamıyorsa bu dövme işleminin kayıtları nasıl tutulacak diyebilirsiniz ancak her yeni kurulan sistem bir önceki benzer sistemden genelde daha iyi olmaktadır. Mesela iletişim bilgileri yerine kimlik bilgilerinin verilmesi zorunlu tutulabilir. Telefonlar, adresler değişir ancak kimlik numarası değişmez böylelikle çember daraltılabilinir. Kimlik numaraları ile cezai yaptırımların uygulanması kolaylaşabilir. Bir de bu kişilere diğer ülkelerde uygulanan caydırıcı ceza ücretleri kesilirse müthiş olur. Mikroçip kanunları, uygulamaları dövme uygulamasının yolunu açarak daha iyi, daha güvenli bir uygulama olmasına yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Bakalım ülkemizde bu uygulama ne zaman ve kimler tarafından uygulamaya geçecek.

Sevgilerimle.