Cinsellikte kadın boyutu

Şimdiye kadar boyutu hep erkekler üzerinden tartıştık. Peki kadınlarda boyut önemli mi?

Mürsel Çavuş

Mürsel Çavuş


Cinsellikte kadın boyutu

BOYUT HEP GÜNDEMDE OLAN BİR KONU AMA BU KEZ ERKEKLERİNKİNİ DEĞİL KADINLARINKİNİ SORGULUYORUZ. Cinsel birleşme çeşitlemelerinin sistematik olarak tasvir edildiği Kama Sutra öğretisini duymuşsunuzdur. Tabii Kama Sutra sadece pozisyonlardan bahsetmiyor, işin ahlaki boyutunu ele aldığı gibi kadın ve erkek türleri arasındaki uyum ve uyumsuzluklara da yer veriyor. Hintli Malanaga Vatsyayana tarafından M.S. ilk beş yüzyıl içinde yazıldığı sanılan Kama Sutra kitabına göre tavşan, boğa ve aygır olmak üzere üç farklı erkek tipi var. Aygırın cinsel organı boğaya göre, boğanınki ise tavşana göre daha uzun. Erkeklerde ayrım cinsel organın uzunluğuna göre yapılırken kadınlarda vajinanın derinliği önemsenmiş. Kadınlarda da ceylan, kısrak ve dişi fil olmak üzere üç tür kadından bahsediyor kitap. Dişi filin vajinası kısrağa göre, kısrağınki ise ceylana göre daha derin tasvir edilmiş. Böylece boyutların denk düştüğü durumda üç tür eşit birleşme, denk düşmediği durumlarda da altı tür eşitsiz birleşme ortaya çıkıyor. Erkeğin boyutlarının kadına üstün olduğu birleşme ‘yüksek uyumlu’ kabul edilmiş. Buna göre bir aygır erkekle bir ceylan kadının birleşmesi ‘en yüksek uyum’ olarak görünüyor. En ‘düşük uyum’ ise bir dişi fil kadınla bir tavşan erkeğin birleşmesi.

Peki 2 bin yıllık bu öğretiler için bugünün tıbbı ne diyor? Kadın cinsel organı denildiği gibi üç farklı tipe ayrılıyor mu? Kadınların vajina ölçüleri, genişliği-darlığı ya da fiziksel yapısı cinsel hayatı etkiliyor mu? Yaşa, ırka, milliyete göre kadın cinsel organı değişkenlik gösteriyor mu? Vajina hamilelik, doğum ve doğum sonrasından nasıl etkileniyor? Halk arasında çoğunlukla vajina olarak tabir edilen yer, aslında ‘vulva’ adı verilen dış genital alan. Vajina ise içeride kas ve bağ dokusundan oluşan boru şeklindeki kanalın ismi ve geçmiş öğretilerin söylediği gibi farklı şekillerde ve boyutlarda olabiliyor.

Jinekolog ve Cinsel Terapist Dr. Süleyman Eserdağ, vajinanın dört fonksiyonu olduğunu söylüyor: Cinsel ilişki, doğum, adet görme ve idrar borusunun geçtiği kanal. Üst duvarıyla idrar kanalını ve mesane boynunu, alt duvarı ile ‘rektum’ adı verilen bağırsağın son kısmını destekliyor. Vajina, kızlık zarı denilen mukozal katlantıdan başlayarak rahim ağzının çevresindeki çıkmaz boşluklara kadar devam eden bir geçiş organı.

Cinsellikte kadın boyutu - Resim : 1

MİT Mİ GERÇEK Mİ?
Anatomik organlardaki değişkenlikler vajina için de geçerli olduğu gibi ırklar arasında da vajina yapıları farklılıklar gösteriyor. 2 bin yılında yayınlanan bir çalışmada Hispanik, Afro-Amerikan ve Kafkas kökenli kadınların vajina boyutları incelenmiş, çalışma sonuçlarına göre diğer iki gruba oranla Hispanik kadınlarda vajinanın arka uzunluğunun daha fazla, ön uzunluğunun belirgin düzeyde daha az ve vajinal giriş genişliğinin ise daha fazla olduğu saptanmış. Kafkas ırkı kadınlarında vajinanın giriş kısmı Afro-Amerikan kadınlara göre daha geniş ölçülmüş. Türkiye’ye dair henüz bir araştırma yok. Ancak şunu biliyoruz; cinsel ilişki sırasında uyarılma ile birlikte vajinal kan dolaşımı artıyor. Normalde 8-9 santim olan vajinal kanal uzunluğu ilişki sırasında 1.5-2 katına kadar çıkabilen elastikiyete sahip.

KIZLIK ZARININ CİNSELLİĞE ETKİSİ
Kızlık zarının da vajina gibi değişik tipleri var ve bu da cinselliği etkileyen unsurlardan biri. Eserdağ, “Vajina yapısında olduğu gibi kızlık zarının da doğuştan gelen birtakım anatomik varyasyonları mevcut. Kızlık zarının sert, kalın, ara bölmeli ve normalden yüksek kenarlı olması durumlarında cinsel ilişki mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle ‘vajinismus’ probleminde olduğu gibi cinsel ilişkiye giremeyen veya ilişki denemelerinde aşırı acı çeken kadınların öncelikle jinekolojik muayeneden geçmesi gerekiyor. Kızlık zarının cinsel ilişkiye engel olması durumunda ameliyatla alınması veya kesi atılması operasyonları uygulanabiliyor” diyor.

VAJİNAL KASLARI YÖNETMEK
Vajinanın boyutu ne olursa olsun sağlıklı cinsel birliktelik için vajinal kasların yönetimi önemli. Vajinayı oluşturan kasların pek çoğu istemli kas grubundan oluşuyor. Eserdağ, “Kegel egzersizleri adını verdiğimiz kasıp gevşetme egzersizleri ile pelvik taban kasları güçlenir, ilerleyen zamanlarda gelişebilecek ‘Vajinal Relaksasyon Sendromu’ adı verilen gevşeme problemleri önlenebilir. Vajinal relaksasyon rektum ve mesane sarkmalarına, idrar kaçırma problemlerine de yol açabilir. Özellikle menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla sorun artabilir. Erken yaşlardan itibaren kegel egzersizlerinin doğru şekilde yapılması idrar kaçırma sorununun önlenmesiyle birlikte cinsel haz artışı ve orgazm fonksiyonu için de önemli” diyor.

ÖZEL DÖNEMLER VE CİNSELLİK
Eserdağ hamilelik, lohusalık ve emzirme sonrası dönemlerde çiftler arasında cinsellikle ilgili birtakım problemlerin oluşabildiğine dikkat çekiyor: “Hamilelik döneminde ‘bebeğe zarar gelir’ düşüncesi ile cinsel ilişkiden uzaklaşma yaşanabilir. Yapılan son çalışmalara göre, gebelikte herhangi bir risk durumu olmadığı sürece, hamileliğin başlangıcından doğuma kadarki süreçte cinsel ilişkinin hiçbir zararı olmadığı gibi yararı var. Cinsel ilişki sırasında salgılanan ‘endorfin’ hormonları sayesinde rahim kasılmalarının da, buna bağlı erken doğum riskinin de azaldığı saptanmış. Yani gebelikte cinsellik bebeğin prematürite riskini azaltıyor. Ancak emzirme döneminde artan ‘prolaktin (süt hormonu)’ ile azalan ‘östrojen’ hormonu sayesinde vajinal kuruluk ortaya çıkabiliyor. Vajinanın ilişki sırasında yeterince ıslanamaması, cinsel ilişkide ağrı ve mantar enfeksiyonu oluşumuna neden olabiliyor. Bu tür durumlarda su bazlı, kayganlaştırıcı jellerin kullanılmasında fayda var.” Gebelik ve doğum ise vajinal kanalın kalıcı şekilde genişlemesine yol açıyor. Doğum sezaryenle olsa bile vajinal kanal bir miktar genişliyor. Eserdağ’a göre yıllar içinde vajina bağ dokusu elastikiyeti zayıflıyor. Cinsel ilişki, kürtaj, gebelik ve sıklıkla da normal doğum sonrasında vajina genişleyip bollaşıyor. Şaşırtıcı olan sigara ve düzensiz beslenmenin de bu sarkmaları arttırması. Vajinanın zaman içinde genişlemesi kadında ve erkekte cinsel hazzın azalmasına, cinsel ilişkide hissedememe sorununa yol açabiliyor.

Cinsellikte kadın boyutu - Resim : 2

VAJİNA DARALTMA VE SIKILAŞTIRMA
Eserdağ, vajinal genişlemenin cinsel ilişki sırasında hissizlik problemi yaratması durumunda cerrahi olarak veya lazerle vajina daraltma operasyonları yapılabildiğini söylüyor. “Vajinal genişleme hafif veya orta düzeyde ise lazer tedavileri uygulanabilir. ‘Lazer vajinal rejuvenasyon’ adı verilen karbondioksit lazerlerle vajinanın sıkılaştırma, gençleştirme işlemi ağrısız şekilde yapılıyor. Lazerin termojen etkisi ile vajina içindeki kolajen ve elastik bağ dokusu üretimi başlıyor, kan dolaşımı artıyor, hücre yenilenmesi gerçekleşiyor ve dolayısıyla vajinal kanal yeniden sıkılaşıyor. Lazerle vajina daraltma işlemleri idrar kaçırma problemi yaşayan kadınlar için de çözüm. Vajinal kuruluk, menopoza bağlı vajinanın küçülmesi (atrofi), sık idrar yolu enfeksiyonu ve sık vajinal enfeksiyon gibi sorunlara da çare oluyor. Lazerle vajina daraltma operasyonları cerrahi bir girişim değil; uygun şekilde yapıldığında neredeyse hiçbir komplikasyonu yok. Sadece cerrahi vajinal daraltma ameliyatlarından sonra 1.5 ay, lazerle vajina daraltma işleminden sonra ise yedi gün süreyle cinsel ilişki yasağı var.”

VAJİNA HAKKINDA BİLİNMEYENLER
• Vajina sahip olduğu ıslaklık ve hücre dökülmesiyle kendisini sürekli yeniliyor. Vajina içinin su, şampuan veya sabunla yıkanması asid pH’ını bozarak vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Ayrıca vajina, içinde yaşayan ‘laktobasil (süt basilleri)’ adını verdiğimiz yararlı bakterilerin azalmasına, fırsatçı mikropların çoğalmasına neden oluyor. Bu nedenle vajina içi yıkanmamalı. Dış genital alan ise yalnızca su veya genital temizleme jelleriyle yıkanabilir.

• Vajina içinde salgı bezi yoktur. Vajinanın ıslaklığını rahim ağzı kanalındaki ve ‘vestibül’ adı verilen vajinal kanal girişindeki bezler sağlıyor.

• Kokusuz, iç çamaşırında iz bırakmayan, şeffaf vajinal akıntılar ‘fizyolojik akıntı’ olarak adlandırılıyor ve dönemsel artış gösterebiliyor. Peynir kesiği veya süt kıvamında, kokulu, köpüklü, sarı, yeşilimtırak renkteki vajinal akıntılar ise patolojik kabul ediliyor ve mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

• Vajinal kuruluk cinsel ilişki sırasında acıya, tam tersi aşırı ıslanma da his kayıplarına yol açabiliyor. Her iki durumun da tedavisi mümkün.

• Bazı kadınlar cinsel ilişkide aşırı ıslanma ve orgazmla birlikte erkeklerdekine benzer şekilde ejekülasyon (boşalma) yaşayabiliyor. ‘Kadın boşalması’ adı verilen bu durum her kadında gerçekleşmiyor. Mutlaka olması da şart değil.