Gastronomi sohbetleri

Lezzet, sağlık ve kültür konuştukça çoğalır.

Mürsel Çavuş

Mürsel Çavuş


Gastronomi sohbetleri

Yazın başında Fransa İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Bay Jean-François Perouse bir grup lezzet severi Fransa Sarayı’nda Bay Marc de Ferrière Le Vayer’in düzenlediği “Manevi miras olarak beslenme, örnek olarak Fransızların gastronomik yemeği” konferansa çağırdı. Bay Vayer, Fransızların yemek yapmak kadar onu konuşmaya ne kadar önem verdiğinden, hatta bunu UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Programı’na sokmak isteyecek kadar ileri gittiklerinden dem vuruyordu. İtalyanlar ise şöyle demişti, “İtiraz ediyoruz, biz de sofrada konuşmaya çok önem veririz, bu bizim de milli değerlerimiz arasında!” Yemek konuşmaya biz de bayılırız. Arada gittiğimiz davetlerde yemeğin lezzetini arttıran şeylerden biri de sofranıza oturan ve yemeği bilen insanların tadına doyulmaz sohbetleridir. Yemek sohbeti lezzeti arttırdığı gibi sürekli yaşamımıza yeni pratikler kazandırır, daha sağlıklı ve bilinçli olmamızı sağlar. “Bu verimli sohbetleri nasıl çoğaltabilirim?” diye düşünürken -evrene ne mesaj gönderirseniz onu alırsınız ya- Şapka Danışmanlık’tan böyle bir teklif geldi ve tabii havalara uçtum. Yemekle ilgili anlatmak istediğim o kadar çok şey vardı ki! Her toplantıda farklı lezzetler tattıralım, katılımcılara deneyimler yaşatalım, onlara farklı bir bakış açısı kazındıralım istedim ve böylece “Mürsel Çavuş ile Gastronominin Şifreleri” etkinliği doğdu.Toplantılarda önce tat ve lezzeti konuşuyoruz.  Nasıl gurme olunacağını, restoran değerlendirme kriterlerini, belli başlı mutfakları ve onların inceliklerini masaya yatırıyoruz. Yöresel mutfaklar, azınlık mutfakları gibi Türkiye’nin lezzet hazinelerini, gıda bilincini, dünyanın en ünlü şeflerini ve restoranlarını, bilmemiz gereken gastronomi kavramlarını, gastronomideki yeni trendleri, gastronomi kulüplerini ve ritüellerini… Katılımcıların deneyimleri de bu sohbetleri çok zenginleştiriyor.  15 günde bir akşam 19.00’da buluşup 21.30’a kadar sohbet sürüyor, sonrasında kalanlarla sohbeti uzattığımız da oluyor! Bir sonraki adımımız, mesela “Bira ve yemek” sohbetimizi bir restoranda, nefis taze biraları ve sosisleri, biralı ekmekleri, biralı çorbaları tadarak gerçekleştirmek olacak. Bu sohbetlere duayen isimleri çağırıp onların tecrübelerini dinlemek de başka bir tat katacak.
Sohbetlerimizi Şapka Danışmanlık’ın Facebook hesabından takip edebilir ya da 0212 351 33 55 nolu telefondan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Beklerim!