Kahvenin Unesco'da da hatırı var...

Unesco Türk kahvesini de 'Somut olmayan kültürler mirası’ listesine aldı.

Mürsel Çavuş

Mürsel Çavuş


Kahvenin Unesco'da da hatırı var...

Kahvenin Unesco'da da hatırı var... - Resim : 1
Aralık ayında gazetelere minik bir haber yer aldı. Somut olmayan kültürel mirasların kaybolmasını önlemek adına Unesco bir çalışma yapıyordu ve Türk kahvesi de bu listeye girmişti.
Bu, Kültür Bakanlığı'nın "Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği" ile birlikte yürüttüğü projenin başarısı...
Her ne kadar yabancı kahve zincirleri büyük oranda yaşamımıza girdiyse de evlerimizde Türk kahvesi ritüeli her daim yaşanıyor. Mesela bizim evde bir vesileyle dışarıda değilsek, her sabah 10.00'da mutlaka Türk kahvesi pişer. Eminim bir çok evde kahve sohbetlerin, muhabbetlerin en önemli eşlikçisi...
Kadınların pek çoğu önce falın hatırına Türk kahvesi içmeye başlıyor, sonra kahve içmek vazgeçilmez bir alışkanlığa dönüşüyor, bir süre sonra fal gidiyor, kahve ve sohbet baki kalıyor.
Kahvaltıya "kahve altı" yani kahve içmeden önce atıştırılan şeyler olarak bakacak kadar önemseyen bir toplum olarak artık dünyada da tanınmaya başlayan kahvemiz, son yüzyılda iki önemli kaza atlattı.
Birincisi kahvenin bulunamadığı dönemlerde çayın gündelik yaşamımıza girmesiyle birlikte tahtının az da olsa sallanmış olması, ikincisi ise iş yaşamının getirdiği hız ve kahve hazırlama zahmeti yüzünden pek tercih edilememesi.
Neyse ki artık kahve kolaylıkla bulunabiliyor ve zahmetini ortadan kaldıran hazır kahve makineleri Türk kahvesine adeta çağ atlatıp gündelik yaşamımıza yeniden soktu.
Kahvemizin yolculuğunda uğraması gereken bir kaç durak daha var. Birincisi bir standarda kavuşması. Bunun için dernek bir dizi çalışma yürütüyor. Kavurma tekniğinden pişirimine, kahve çeşitlerinden sunumuna kadar A'dan Z'ye kahve alıştırılıyor ve literatürü hazırlanıyor.
İkinci önemli konu ise tanıtım. Bunun için dernek sergiler, kitaplar, sanal müze çalışmaları ve etkinlikler organize ediyor veya katılıyor.
Unesco ilk kez bir ritüeli bir millet ismiyle tescil ediyor ki bu çok önemli bir gelişme. Bu listede yer almak ileride kahveyle ilgili yapılacak tüm çalışmaların hem motivasyonu olacak hem de takibini sağlayacak.

Peki en iyi Türk kahvesi nerede içilir?
Tabii pek çok yerde keyifli bir kahve içebilirsiniz fakat "tescillenmiş" bir tat arıyorsanız size Türk İslam Eserleri'nin Müze Kahvesi'ni tavsiye edebilirim. Orada hem kahve hazırlama, pişirme ve sunum tekniklerine dair eğitim alabilir hem de nefis bir kahve içebilirsiniz.
Müze kahvenin tek sorunu içeriye biletle giriliyor olmasıydı, Kahve Derneği'nin Kültür Bakanlığı ile birlikte düzenlediği dost yemeğinde Müze Kahvesi'nin girişinin değiştirileceğini ve ücretsiz girişin yaza kadar mümkün olacağını öğrendim.
Bu da kahveyle ilgili ikinci güzel haber...
Türk kahve zinciri (ısrarla çay servisi yapmıyorlar) Kahve Dünyası'nın 2011'de Londra'nın en işlek yeri olan Piccadilly Circus’da açılması göğsümüzü kabartmıştı. Kahve Dünyası Londra'da uygun başka bir yer bulursa bir kahve daha açmayı planlıyor.
Dileyelim de bu tür kahve zincirlerimiz tüm dünyada yabancı zincirler kadar başarılı olsun!