11 huzurlu kadın

11 başarılı kadının hikayesi var burada. Siz de benimle para konularında huzurlu olmanızı sağlayan başarı hikayelerinizi paylaşsanıza...

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


11 huzurlu kadın

Tam 7.5 senedir sizlerin birikim, bütçe, yatırım, borç, kredi kartı, kariyer, iş kurma, para ilişkileri ile ilgili sorularınızı yanıtlıyor, yönlendirmeler yapıyor, sizlerden başarı hikayeleri geldikçe de sevinçten uçuyorum. Oturdum, finansal huzura kavuşanları inceledim, baktım nasıl başarmışlar. İçlerinden 11 tanesini seçtim ve para yönetimindeki ipuçlarını tekrar sordum. Bakalım ne demişler…

TÜLAY, 43 yaşında. Hayatındaki en önemli başarı kriteri kendi parasını kazanmak. “Bunu daha çok para kazanma hırsı sanmayın kızlar. Ben ancak kendim kazandığımda huzur bulabiliyorum. Hayatımı kendi ayaklarım üzerinde sürdürmemin, endişelerimi engellemenin tek yolu benim için kendi bilek gücüm. Hayatta güvendiğim tek kişi kendimim!”

SANİYE, 51 yaşında. İyi hesap kitapçı. “Her ay elime nereden kaç lira geçecek, nereye ne gidecek, mutlaka bilirim. Bende hesabıma girecek bir kuruşun bile kaçağı olmaz, her şeyi yazıyorum. Ancak böyle huzurluyum.”

ESMA, 34 yaşında. Başarılı olma yolundaki ipucu otomatik ödeme talimatları. “Ailemden kalma alışkanlığım var, ödemeler asla gecikmemeli. Sürekli unutuyordum, kitabınızı okuduktan sonra, kalem kağıt alıp tüm giderlerimi yazmaya başladım. Yazdım, planladım, hepsini otomatik ödemeye koydum. Böylece hem gecikme endişesi kafamı meşgul etmiyor, hem sürprizlerle karşılaşmıyorum.”

DENİZ, 34 yaşında. Çok gerçekçi bir yaklaşımla girdi konuya. “Gücümün yetmediği bir hayat için çabalamamam gerektiğini öğrendim. Yıllarca çalıştım durdum, geriye bakınca hep elde var sıfır. Bir gün kendimle baş başa kalınca fark ettim ki, yıllarca başka insanlara gösteriş için çalışmış durmuşum. Oysa kime ne giydiğimden ne taktığımdan, bana beni ben olarak sevenler lazım dedim bir sabah uyanıp. Ondan sonra huzuru buldum.”

ALEV, 28 yaşında. Planlı. “Her şeyim önceden planlıdır. Nereye gideceğiz, neye ne ödeme yapacağız, hepsi… Şansa, son ana hiçbir şey bırakmam. Bazıları için sıkıcı görünüyor olabilir ama plansız yaşamaya kalkınca her şey son ana kalıyor, acele ile çok para harcanıyor. Ben böyle buldum huzuru, yılbaşı hediyelerimi bile dizdim şimdiden, oh mis gibi kafam rahat.”

SEDA, 56 yaşında. Borçlarını ödeyerek kavuşmuş huzura. “Sürekli bir labirent içerisinde dönüp duruyordum. Bir yerden alıp diğerini kapatıyordum. Bütün gün aklım neyi nasıl ödeyeceğimdeydi. Sonra oturup kendime liste çıkardım, en yüksek faizli olandan başlayarak hepsini kapattım. Bu bir hayli zaman aldı elbette ama değdi. Kendimi kuş gibi hafif ve özgür hissediyorum. Her şeyi başarabilecek gücümüz var aslında, yeter ki isteyelim.”

EBRU, 36 yaşında. Kendine yatırım yapmanın önemine inanıyor. “Benim için başarılı kadın öncelikle kendi değerini bilen ve buna yatırım yapandır. Hayatta her şeyimi kaybedebilirim ama kendi değerimi asla. Bu nedenle sürekli kendimi geliştirmeye yönelik eğitimler alıyorum, kurslara gidiyorum. Kendimi geliştirdiğim, kendime yeni bir şey kattığım her gün benim başarı haneme bir tik ekleniyor, özgüvenim artıyor, bundan daha büyük mutluluk olabilir mi?”

ZEYNEP, 53 yaşında. Kendi kazancı dışında ailesinden de gelen bir mal varlığı var. Hayatında hiç para sorunu olmamış. Onun başarı kriterini merak ediyordum. Hazır mısınız? Sadece indirimlerde ve ihtiyaç kadar alışveriş! “İndirimden 5’te birine alacağım elbiseyi bugün 5 katına almak başarısızlık değil de ne!” dedi.

YENİ ANNE OLAN GÖZDE'NİN bakış açısı bir anda değişivermiş. “Ben kızım dünyaya gelince anladım… Eskiden ne görsem düşünmeden alırdım, ama asıl önemli olan kendine hakim olmakmış. Şimdi kızımın da geleceğini düşünerek yepyeni bir bakış açısı edindim. Onun adına birikim hesabı açtım, çok daha huzurluyum.”

NADİRE, 47 yaşında. Yatırımcı. “Sürekli fırsatları kollar, doğru çevrelerle arkadaşlık kurarım. Ev almak için mücadele verdim, evim oldu. Şimdi de inat ettim arsa da alacağım. İnsan aldığıyla kalıyor.”

FATMA, 24 yaşında. Kredi kartı limiti kadar zengin olmadığını fark etmiş. “Gezmeye bayılıyorum, ama çok para gidiyordu. Kredi kartıma yükleniyor, dükkanlar ‘hanımefendi karttan çekemiyoruz’ diyene kadar harcıyor, sonra ekstre gelince acı çekiyordum. Kart limitimi düşürdüm. Her ay ekstremin tamamını kapattım. Vallahi o gün bugün kuş gibiyim. Kendimi kandırıyormuşum meğer.”

SELİN, 38 yaşında. “Geçen yıl boşandım. Evliliğim süresince her istediğimi alıyor, hiç düşünmeden para harcıyordum. Faturalardı, ödemelerdi, hiç anlamazdım. Ama sonrasında hayat öyle devam etmedi benim için. Sudan çıkmış balığa döndüm. İlk 8-9 ayı çok zor geçirdim. Onlar gibi para harcayamayacağım diye arkadaşlarımla buluşmak bile eziyetti. Sonra oğlumun okul arkadaşlarından birinin annesi durumumu fark etmiş, dertleşmeye başladık. Adeta gözlerimi açtı. Şimdi tek söyleyebileceğim, keşke zamanında da para konularını bu kadar görmezden gelmeseymişim.”