Baharı kim müjdeler?

Baharı kim mi müjdeler? Etrafımızı sarıp sarmalayan çiçekler elbette!

Selen Okan Tanyeri

Selen Okan Tanyeri


Baharı kim müjdeler?

Bahar demek; doğanın uyanışına şahit olmak, güneşin ısısını hissedip tişört  giymeye, çorapsız babetlere transfer olmak demek! Özetle, sizin içinde en güzel mevsim geldi mi? Çıplak kalmış ağaçların dallarını çiçeklerin bastığı, pıtrak gibi her bir noktadan renklerin size gülümsediği günler… Yenilenme günlerinde doğa kendini kış uykusundan uyandırırken bizlere de altın gülümsemesiyle enerjisini veriyor. Baharı hissettiren bu ayın popüler ağaçları, çiçekleri kimler mi? Gelin beraber keşfedelim…

Baharı kim müjdeler? - Resim : 1

Listenin ilk sırasında benim favorim; ‘Yaprak döken manolya’ yer alıyor. Beyaz, pembe hatta mor olan çiçekleri tüm dalları kaplıyor ve heykelsi görünümüyle kendine hayran bırakıyor. Türlerine göre farklı çiçek yapısına sahip olan bu ağaç 10-15 gün çiçekli kaldıktan sonra yapraklanıyor.

Baharı kim müjdeler? - Resim : 2

Bana baharı hatırlatıyor dediğimiz bir başka çiçek ise ‘Lale’! Bu çiçeğin soğanları havaların ısınmasıyla şehrin dört bir yanından uyanmaya başladı. Bazen o kadar sık dikilmiş oluyor ki bu çiçek, kendini sıradanlaştırıyor. Abartmaya gerek yok, siz siz olun bu çiçeği bahçenize dikerken grup halinde kullanmak isterseniz kontrast renkleri yan yana kullanın. Kırmızı ve mor gibi… Daha etkileyici bir görüntü yakalarsınız.

Baharı kim müjdeler? - Resim : 3

Baharın bir başka habercisi ise hiç kuşkusuz Erguvan ağacıdır. Mor-pembe çiçekli bu ağaç İstanbul’un simgesi olarak adlandırılıyor. Boğaz hattında sıra sıra açan erguvan ağaçları da baharda çiçekleniyor ve ardından da yerini kalp biçiminde olan yapraklara bırakıyor.

Baharı kim müjdeler? - Resim : 4

Çıplak dalları çiçek basmış gibi renklenen diğer ağaçlar ise; elma, armut, kiraz gibi meyve ağaçlarıdır. Sokakta yürürken beyaz, pembe çiçeklerden başınız dönebilir. Bu listede daha kimler mi var? Peki mor salkımlara ne demeli? Baharın ilerleyen günlerinde sokakları şenlendirecek. Hatta kokusuyla karnaval havası estirecek dersem abartmış olmam. Şimdi siz sokaklarda yürürken etrafınıza bakının renkli olan bahar müjdecilerine… Ardından da ya bahçenize, tamam bahçeniz yoksa da saksı içinde balkonunuza bir tanesini alabilirsiniz. Baharın renklerini keşfetmeniz dileğiyle…