Doğru bilinen yanlışlar!

Bitkilerle uğraşırken kulaktan dolma önerilerle bazı yanlışlara ortak oluyoruz.

Selen Okan Tanyeri

Selen Okan Tanyeri


Doğru bilinen yanlışlar!

Son dönemde en çok gözümüze çarpanları mercek altına aldık.

Son günlerde hepimiz doğaya dönüşü yaşıyoruz. Hem trendler arasında yer alıyor hem de etrafımıza baktığımız zaman yeşile, çiçeklere ortak olmamak elde değil. Bunun için ister bahçede isterseniz de bir saksı içinde evde, balkonda bitkilerle beraber yazı karşılıyoruz. Her işte olduğu gibi bu konular hakkında da doğru-yanlış birçok bilgi kirliliğiyle karşılaşıyoruz. Kitap karıştırmak yerine kulaktan kulağa yayılan önerilerle bitkileri yetiştirmeye çalışırsanız hüsrana da uğrayabilirsiniz. Elinizde yer alan bitkinin de bir canlı olduğunu unutmamalısınız. Her bitkinin de farklı istekleri olduğunu, özelliklere sahip olduğunu hatırlatırız. Trendler sağolsun birçok kişi bu önerilerini sosyal medya aracılığıyla da paylaşıyor. Peki bu yanlışların doğrusu nedir? Gelin beraber keşfedelim.

1-Tohum ekilir, fide dikilir...
Ekim-dikim kelimesini büyük çoğunlukla yanlış kullanıyoruz. Oysa bunu bir denklem gibi düşünün. Tohumlar toprağa ekiliyor. Ekim işleminin ardından oluşan fideler ise belli bir zaman sonra yerlerinden alınıp başka saksılara veya alana dikiliyor.  
Doğru bilinen yanlışlar! - Resim : 1
2-Toprağınızı tanıyın
Kullandığınız toprak asitli mi, bazik mi, killi mi ya da kumlu mu? Yetiştirdiğiniz bitkiye uygun toprağı seçtikten sonra ona uygun gübreyle de kuvvetlendirebilirsiniz. Her toprak her bitkiye uygun olmadığı gibi her gübre de her toprağa uygun değildir.
Doğru bilinen yanlışlar! - Resim : 2
3-Düz değil verev
Kesme çiçeklerinizin vazoda daha uzun ömürlü kalmasını istiyorsanız vazo suyunu her gün değiştirmelisiniz. Çiçeklerin saplarının ucunu dümdüz değil, verevine kesmelisiniz. Bu sayede çiçeğin su alımını arttırabilirsiniz.
Doğru bilinen yanlışlar! - Resim : 3
4-Bu bitki kimdir? 
En çok bilinen yanlışlardan biri de şu: Sümbül Hyacinthus ve Arap sümbülü Muscari karıştırılıyor. Paylaşımda bulunulan fotoğrafların altında çoğu kez yanlış yazılıyor. Her ikisi de soğanlı bitki ama Muscari daha ince bir gövdeye sahipken Hyacinthus daha etli bir gövde üzerinde çiçeklerini sergiliyor. Özetle çiçek isimlerinin doğruluğunu kontrol etmek için internete sarılırken ziyaret ettiğiniz web sayfalarının güvenilirliğinden emin olun. 
Doğru bilinen yanlışlar! - Resim : 4
5- Çiçek seçiyorum ama nasıl?

"Dalında en çok çiçekli olan bitki benim olsun" fikriyle çiçek seçiyorsanız, durun! Saksılı bitki seçiminde dalında en fazla tomurcuğu olan bitkiyi seçmelisiniz. Tomurcuklar belli süre sonunda uyanacak ve çiçekli dönemini izleme süreniz daha fazla olacak. Bunun için siz siz olun dallarında çok sayıda tomurcuk olan bitkileri alışveriş sepetinize ekleyin.
Doğru bilinen yanlışlar! - Resim : 5
6-Güneşi kim sever? 
Son yılların trendleri arasında yer alan terrariumlar da farkındaysanız herkesin tasarım ruhunu konuşturuyor. “Cam fanusun içine bitki dikmeyen kalmasın” mottosuyla tasarımlar sosyal medyadan cep bahçeye dönüştü bile. Bu tasarımların bakımları konusunda dikkat etmek gerekiyor. “Güneşi çok sever, direkt güneşin altına yerleştirin” diyenler varsa bir adım geri durun, camdan bahçeniz zarar görmesin. Cam fanus güneş ısısıyla buluştuğu zaman daha fazla ısınır ve içinde yer alan bitkiyi olumsuz etkiler. Bunun için tasarımlarınızı yarı gölge, gölge alanlara yerleştirebilirsiniz. Fazla su istemedikleri doğru fakat bitkinin türüne, ortamına ve mevsimine göre haftada bir sulama iyi olur.

Doğru bilinen yanlışlar! - Resim : 6