Bu erkekler neden anlar? (2)

Eski nesil ile yeni arasında ne farklar var?

Yeşim Varol Şen

Yeşim Varol Şen


Bu erkekler neden anlar? (2)

Geçen ay ki yazımda, yeni nesil ve eski kuşak erkeklerin arasındaki farkları karşılaştırarak yazmıştım. Sizlerden pek çok paylaşım mail’i geldi. Hepsini yayınlamak mümkün değil ama, en azından birkaç tanesini paylaşmak istiyorum.

“Yazıyı okurken acaba evime kamera mı koydunuz diye düşünmedim değil. Eşimle aramdaki problemler maalesef fındık kabuğunu doldurmayacak türden şeylerden doğuyor. Ben terapiye gidiyorum ama erkekler suçun hep karşı tarafta olduğunu düşündüğünden problemler maalesef tek taraflı çözülemiyor. Duygularıma bu kadar güzel tercüman olduğunuz için teşekkürler.” M. A.

Sevgili M.A,
Bir kişinin bile çabalaması, kimsenin bir şey yapmamasından iyidir. Sendeki değişim bir noktada eşini de harekete geçirecek. Yeter ki sen sınırlarını çizmeyi öğren. Sınırlarını net bir şekilde belirlediğinde eşin de değişmek durumunda kalacak.

“Önceki kuşakla yeni nesli karşılaştırdığınızda nelerden şikayetçisiniz?’ demişsiniz. Ben de şikayetlerimi dile getirmek istedim. Önceki kuşak bana göre çalışması gerektiğinin ve o işte devamlılık sağlaması gerektiğinin, çünkü geçindirmesi gereken bir ailesi olduğunun farkındaydı. Şimdiki kuşak daha rahat ve sıkıntıya gelemiyor. ‘Aman bu iş olmazsa diğeri olabilir. Amaaan bana iş mi yok!’ diyebiliyor. Bu kadar rahatlık sizce iyi mi? Önceki kuşak bana göre daha olgun ve mantıklı. Bir noktaya daha değinmek istiyorum. Eski kuşakta kadın-erkek ilişkileri daha saygı çerçevesinde ilerliyormuş gibi geliyor bana. Ve boşanma oranları bu kadar fazla değil. Yeni nesil kuşakta kadın-erkek ilişkileri sanki samimiyetsiz, yapmacık ve aşkın-sevginin basite indirgenmiş bir hali. İnsanların birbirine tahammülleri kalmamış. Bir topluluk içerisinde birbirlerini rencide etmeleri, fikirlerine saygı duymamaları beni rahatsız ediyor. ‘Nerede o eski kuşaktaki kadın-erkek ilişkilerindeki saygı?’ demeye başlıyor insan!” Simay Sezer

Sevgili Simay,
Öyle güzel bir noktaya değinmişsin ki… Çiftlerin başkalarının yanında birbirlerini rencide ettiğini ben de sık sık gözlemliyorum. Evet, bu durum saygı çerçevesinin yanlış oturtulmasından kaynaklanıyor. Bu konuda biz kadınlara çok iş düşüyor. Lütfen eşinizin, sevgilinizin sizi rencide etmesine izin vermeyin. Bir kere yaptığında engel olamazsınız ama vereceğiniz tepki ikinciyi yapmasını engellemeli. Ve elbette, size yapılmasını arzu etmediğiniz davranışı siz de yapmayın!

“Yazdıklarınızı okuyunca sizinle şahsen tanışıyor muyuz acaba diye şöyle bir düşündüm. Tamamen bizim evi anlatmışsınız. Evde bir şey bozulacak diye ödüm kopuyor. Çünkü en basit bir prizin tamir edilmesi bile haftalar sürüyor. En sonunda da ya babam ya da kayınpederim gelip tamiratı onlar yapıyor. Gerçekten ‘Bu adam ne işe yarıyor?’ diye sıklıkla düşünüyorum.” Gamze Yiğit

Sevgili Gamze,
Bu konuda beklentilerini ve hislerini eşinle konuşmalısın. Ama onu suçlayarak ya da öğretmen edasıyla onu azarlayarak değil… Konudan konuya atlayarak ve kavga ederek de değil. ‘Evde bir şey bozulduğunda, problemi senin çözmeni rica ediyorum. Aksi halde bu bende güvensizlik yaratıyor. Rica etsem bu konuya daha çok önem verir misin, çünkü benim için önemli’ gibi…

“Bu sorun bir tek benim kocamda var zannediyordum. Ben hatırlıyorum da babamın kocaman bir, takım çantası vardı. O çantadaki aletlerle evde ne bozulsa tamir olurdu. Bizim evde tornavida bile yok. Evde bir şey bozulduğunda tamir etmek yerine atıp yenisini alıyoruz. Dolayısıyla kredi kartı ödemelerinden kurtulamıyoruz. Bu işin sonu nereye varacak bilmiyorum.” Yonca Çevik

Sevgili Yonca,
Yazdıklarında iki önemli konuya değinmişsin. Her şeyden önce birlikte bir bütçe yapmalı ve takip etmelisiniz. Ortak bütçe yapmak çiftlere yol arkadaşlığı yaptırır ve ortak hedef belirleyip iş birliği yapmalarına yardım eder. Birlikte bütçe yaparken nasıl bir yatırım yapabileceğinizi ve nelerden tasarruf edebileceğinizi de konuşabilirsiniz. Böylece bozulanı atıp yenisini almak yerine tamir ettirerek tasarruf yapmak bir alternatif olarak değerlendirilebilir.

Siz ne düşünüyorsunuz? Önceki kuşakla yeni nesli karşılaştırdığınızda nelerden şikayetçisiniz? Hadi siz de paylaşın. ([email protected])