Değişim için değişmek şart!

Bu ay yılbaşı coşkusu etrafımızı saracak.

Yeşim Varol Şen

Yeşim Varol Şen


Değişim için değişmek şart!

Haliyle yeni kararlar almak için de her zamanki gibi heyecanlanacağız. Ancak bugüne kadar hangi yılbaşı aldığınız kararları uygulamakta başarılı oldunuz söylesenize? Planlamak yolun yarısı eder.

Rengarenk vitrinler, ışıl ışıl sokaklar, alışveriş koşturmalarıyla yeni yıl heyecanı geliyor. İster kutlayın ister kutlamayın, yılbaşına yaklaştığımız bu günlerin büyülü havası sizi de etkileyecek. Yeni yıldan büyük değişimler bekleyen umutlu yüzler ve bu umudun yarattığı nezaket çemberiyle sizin için de özel bir zaman değil mi yılbaşı?
Yeni yılla birlikte bir değişim beklentisi içine gireriz. Öncekinden daha iyi bir yıl umut ederiz hepimiz… Belki terfi etmeyi belki harika bir aşk yaşamayı ya da unutulmaz bir yolculuk yapmayı... Çoğu zaman sessiz kararlar veririz; yeni yılda bilmem kaç kilo vereceğimize, kendimize daha çok vakit ayıracağımıza, daha sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakacağımıza ya da bir spor salonuna yazılacağımıza dair. Belki hep istediğimiz Barcelona tatilini yaparız bu sene ya da içimizdeki cevheri açığa çıkaracak cesareti bulur bir tiyatro kursuna yazılırız. En azından bir bisiklet alıp hafta sonları sahilde küçük yolculuklar yapsak fena olmaz. İhmal ettiğimiz kız arkadaşlarımızla ayda bir toplanıp şamata yapsak... Güzel olmaz mı?
Ancak ne yazık ki artık büyüdük ve hayata dair bu hediyeleri Noel Baba’nın getirdiğine olan inancımızı da kaybettik. Karar ve çaba olmadan hayatta hiçbir şeyin değişmediğini birçoğumuz acı tecrübelerle öğrendik.
Geçen sene yılbaşından önceki umutlarınızı ve planlarınızı hatırlayın bir. Hepsini hatırlamakta bile güçlük çekiyorsunuz değil mi? Hayatın koşuşturması içinde unuttunuz gitti çoğunu. Kaçını gerçekleştirebildiniz? Bu senenin de aynı plansızlıkla boşa gitmesine izin verecek miyiz? Hayır!

Hayalleri hedeflere dönüştürmenin tam zamanı!
Öncelikle hayallerimizi kafamızın içinde dönüp durmaktan kurtaralım. Yazmanın gücünü azımsamayın lütfen. Hepsini bir listeleyelim. Katılmak istediğiniz kursları, hayal ettiğiniz tatili, görüşmek istediğiniz arkadaş grubunuzu… Hepsini bir listeye dökelim.
Liste yapıldı mı? Şimdi bu listeyi takvimle eşleştirelim ve planlayalım... Hayalini kurduğunuz tatili ağustos ayına mı yazdınız? Yılbaşından ağustos ayına kadar olan süre zarfında, her ay bu harika tatil için biriktirmeniz gereken makul miktarı not alın. Unutmayın ki bu tatili size Noel Baba hediye etmeyecek. Hayalinize ulaşmak için plan yapmalı ve kararlarınıza mümkün olduğunca uymalısınız.
Kuzeninizin temmuz ayında gerçekleşecek düğününde göz kamaştırmak ve o zamana kadar kilo vermek mi istiyorsunuz?  Hadi hesaplayın bakalım toplamda kaç kilo vermek istiyorsunuz ve düğünde giymeyi planladığınız muhteşem elbise için, bugünden itibaren her ay kaç kilo vermelisiniz? Peki her ay planladığınız kadar kilo vermek için ne yapmaya ihtiyacınız var? Dolaptaki abur cuburlardan kurtulmak? Her gün yarım saat egzersiz yapmak? Spor salonuna yazılmak? Hadi bunların da planlamasını yapın ve notlarınızı alın şimdi.
Hayatta her şeyi başarmanın bir yolu var. Planlamak da yolun yarısı eder. Çabalamadan, motivasyon olmadan hediyelerimize kavuşmamız mümkün değil, öyle        değil mi?
Kimin olduğunu ne yazık ki bilmediğim ama çok sevdiğim ve benimsediğim bir cümle var: ‘Hayatta aynı şeyleri yapmakta ısrarcıysanız, aynı sonuçlara katlanmaya razısınız demektir’. Yani işin özü, değişim yaşamak için değişmek şart.