Diyete önce ruhunuz hazırlanmalı!

Diyet yapmak için, önce ruhu hazırlamak gerek.

Yeşim Varol Şen

Yeşim Varol Şen


Diyete önce ruhunuz hazırlanmalı!

Her pazartesi başlayacak diyet planlarının yerini şimdi, yeni sene kararları aldı. Bu sene kilo vermek, forma girmek gerek. Karar tamam. Ancak kilo hesapları yapılıp, hesap sonucunda verilmesi planlanan kilolar çift haneli rakamlarda çıkınca, moraller bozuluyor, motivasyon kayboluyor. Oysa diyet yapmak için, önce ruhu hazırlamak  gerek. Motivasyon gerek.
Diyete öncelikle, doğru bir planla başlanmalı. Doğru planı yapmak içinse, öncelikle doğru sorulara ihtiyacımız var. Hadi koçluk seansları başlasın.  
İlk soru; diyetle verilmesi planlanan hedef kilo nedir?
Örneğin, 20 kilo vermeyi hedeflediğinizi varsayalım.  
Hangi sürede 20 kilo vermeyi hedefliyorsunuz?
Beş ay mı, harika. Bol bol vaktimiz var.
Şimdi, 20 kiloyu yani vermeyi planladığınız toplam kiloyu unutun. Bu sizin moralinizi bozan, motivasyonunuzu düşüren, büyük bir rakam. Üstelik, beş ay çok uzun bir süre. Motivasyonunuzu kaybedip, diyeti sürekli ileri tarihe ertelemeniz de olası. Beş ay boyunca diyet yapacağınızı, istediklerinizi yiyemeyeceğinizi düşünmek bile motivasyonunuzu bozabilir. Düşünmekten vazgeçin.
Şimdi basit bir hesap yapalım. Beş ayda 20 kilo vermeyi hedefliyorsanız, bu ayda ortalama 4 kilo vermeniz gerektiği anlamına geliyor. Hedefimizi böldük; hatta daha da küçültebiliriz.
Ayda 4 kilo vermek demek, haftada sadece 1 kg. vermek demek. Hiç de zor görünmüyor değil mi? Yani diyet yaparak, vermeyi hedeflediğimiz kilo, haftada sadece 1 kilo.   
Şimdi asıl önemli soruya geldik; neden kilo vermek istiyorsunuz? Evet, sağlıklı olmak için. Ancak, bu sayfada hazır biz bizeyken hadi itiraf edelim, asıl hedef güzel görünmek. Öyle değil mi? Giydiğiniz kıyafetin üzerinize yakışması, beş ay sonra tatil hazırlıkları yaparken deniz kıyafetlerinin, yazlık giysilerin içinde, sağlıklı ve güzel görünmek ana hedefiniz. O halde, güzel görünme hayalinizi lütfen ertelemeyin. Birçok kadın, güzelliği vermesi gereken  kilolarına endeksler ve hedeflediği kiloya inene kadar, kendisini bol eşofmanlara, dağınık saçlara mahkum eder.
Hayır! Biz şimdi tam tersini yapıyoruz. En güzel giysilerinizle, saçınız, makyajınızın en güzel haliyle dolaşmanızı istiyorum. Kendinizi güzel hissettiğiniz şekilde tamamlanın ki, bir tek kilolarınız sizi rahatsız etsin. Aynaya baktığınız zaman kendinizi güzel bulun. Ancak kilolarınızdan kurtulduğunuzda, muhteşem olacağınızı unutmayın.
Peki, hedefimizi böldük. Artık hiç de göz korkutucu bir programdan bahsetmiyoruz. Haftada 1 kilo vermek çocuk oyuncağı. Şimdi, haftada 1 kiloyu nasıl vereceğimize odaklanalım ve aklımıza gelenleri not alalım:
•    Diyet yaparak! Elinizde birçok diyet listesi olabilir. Ancak bir diyetisyen eşliğinde çalışmanız, sizin hem bilinçli kilo vermenizi hem de hedefinize daha çok motive olmanızı sağlayacaktır.
•    Spor yaparak. Vermeyi hedeflediğiniz 20 kg.’ı düşünürken, kendinizi öldürürcesine spor yapmanıza gerek yok. Haftada 1 kg. vermeniz gerektiğini düşünürseniz, sağlıklı bir yaşam için şişman veya zayıf, herkesin yapması gereken sporun temposunu birazcık arttırmanız yeterli olacaktır.
•    Abur cuburu keserek. Daha güzel görünmek ve gelecek yaz boyunca mayonuzun içinde endamla salınmak mı, çikolatanın size vereceği anlık keyif mi? Hangisini seçeceğinize karar verin. En iyisi, abur cuburları evden çıkartın, karar vermek için bile zahmete katlanmayın.
•    Bunların yanı sıra çantanızda hep bir çift babet taşıyın. Topuklularınızın, kısa mesafeleri yürümekte bile gözünüzü korkutmasından böylece kurtulabilirsiniz. Öğle yemekleri için kaçtığınız AVM’lerde bile, böylece daha çok hareket kazanırsınız. Daha çok hareket, daha çabuk verilecek kilolar demek, unutmayın.
•    Yürürken kalça kaslarınızın gergin olmasına odaklanın. Göreceksiniz, bir dönem sonra bu alışkanlık olacak. Kaslarınızı kontrol ederek, daha  biçimli kalçalara sahip olacaksınız.
•    Kendinize koyu renkli, küçük ebatlı bir tabak edinin. Araştırmalar koyu renkli tabakların iştahı azalttığını ve küçük ebatlı takımlarda yemenin doygunluk hissini arttırdığını gösteriyor.
•    Dışarıda yediğiniz yemeklerde, yemeğinizin yanında gelen garnitürleri seçin. Pilav yerine, ızgara sebze istemenizin bir mahzuru yok. Göz görmeyince, kendinizi engellemeniz daha kolay olacaktır.
Hazır kilo vermeye odaklanmışken, kendinize özen göstermenin bir bütün olduğunu unutmayın. Sadece kilo vermek sizi kendisine bakan biri haline getirmez. Saçınızdan makyajınıza, giyiminizden vücudunuzu ve hatta ruhunuzu şımartmaya tümüyle özen göstermek, kilo verme konusunda daha azimli olmanıza da yardımcı olacak. İyisi mi gelin, bu özeni ödül haline getirelim, ne dersiniz?
Ödül listesi yapmak için kalemimizi defterimizi elimize alalım. Yazmanın gücünü azımsamayın. Yazdığınız her cümle düşüncelerinizin somutlaşmış halidir ve artık bir hedeftir.
•    İlk dört kiloyu verdikten sonra ödül; rahatlattığı kadar şımartan bir masaj!
•    İlk altı kiloyu verdikten sonra ödül; hep gitmek istediğiniz restoranda bir akşam yemeği!
•    İlk 8 kiloyu verdikten sonra ödül; baharı karşılamak ve kışın kuruttuğu cildinizi nemlendirmek için sıkı bir cilt bakımı!
•    İlk 12 kiloyu verdikten sonra ödül; en sevdiğiniz markanın bahar koleksiyonundan şık bir elbise. Hem de artık daha küçük bedende!
•    İlk 16 kiloyu verdikten sonra ödül; geçen sene içine giremediğiniz bedenlerde bikini. Ne de olsa yaz yaklaşmış olacak.
Listenizi istediğiniz zamanlar için  programlayabilir, ödülleri istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Yeter ki kendinizi şımartmayı unutmayın.
Diyet yapmayı zorlaştıran, endişeleriniz. Diyet yapacağınız süre boyunca, kendinizi kısıtlayacağınıza ve dolayısıyla keyfinizin bozulacağına dair endişeleriniz ve bu fedakarlığın sonucunda o çift haneli korkutucu rakamlı kiloları veremeyeceğinize dair korkularınız, sizi adım atmaktan alıkoyar. Hedefleri bölerek ilerlediğinizde, plan korkutucu olmaktan çıkar. Üstelik bilirsiniz ki, bir günlük bir kaçamak, en fazla  bir haftalık performansınızı etkiliyor. Çünkü; her pazartesi yeni bir diyet programı başlıyor.
enilenmeye bedenimizden başlamanın tam zamanı.