Yeni bir düzen
2020 hepimizin yeme içme alışkanlıklarını kökten değiştirdi. Özellikle dışarıdan yemeği tercih edenler için evde yemek hazırlamak bir milat oluşturdu. Pandeminin yarattığı etkiyle hepimiz daha sağlıklı lezzetlere yöneldik. Bağışıklığımızı güçlendirmede bize destek olacak seçimler yapmaya çalıştık. Normalleşme süreciyle birlikte eski rutinlerimize yavaş yavaş dönüyor olsak da; bir grup için yeni normalin kuralları bambaşka... Şimdilerde çoğumuz ofise evden yemek götürüyor, restoranlar yerine hala açık havada arkadaşlarımızla buluşmaya çalışıyoruz. Tüm bunlar da karşımıza yeni menüler çıkartıyor tabii. Bu noktada şeflerden, diyetisyenlerden, yemek yazarlarından lezzetli ve sağlıklı reçeteler almak istedik. Normalleşme sürecinde normalleşmeyi yeni bir hayat biçimi olarak algılayanlar için evde hazırlanıp kolayca taşıyabilecek tarifler içeride sizi bekliyor.
Arda Türkmen
Şef
Arda’nın Mutfağı
Bademli taze börülce
Malzemeler
500 gr taze börülce
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 domates
1 yemek kaşığı şeker
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 avuç çiğ badem

Hazırlanışı
Tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. İnce doğranmış soğanları ekleyip hafif çevirin. Börülceleri ilave edin ve onları da bir tur tencerede çevirin. Bademleri, tuz ve karabiberi ilave edin. Soyulmuş, doğranmış domatesleri küp şeklinde doğrayın. Yarısını börülcelere ilave edip, şekeri, doğranmış sarımsağı ve suyu ekleyip karıştırın ve kapağını kapatarak 30 dakika kadar pişirin. Yemeği ocaktan almaya yakın domateslerin diğer yarısını da tencereye ekleyin. Börülceyi, kapağını kapatarak dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis edin.
Yeşil börek
Malzemeler
1 yufka
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı süt
2 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1/4 muskat rendesi
İç harcı için;
Ispanak, pazı, ısırganotu, ebegümeci, gelincikotu, arapsaçı, radika, dereotu, maydanoz
2 diş sarımsak
3 arpacık soğan
2 taze soğan
100 gr keçi peyniri
Bir avuç ceviz
Tuz
Karabiber
Toz kırmızı biber

Hazırlanışı
İç harcı için tavayı ısıtın, zeytinyağını koyun. Önce ince doğranmış arpacık soğanları, ardından sarımsakları tavaya alıp yumuşayana kadar pişirin. İnce ince doğradığınız otları ve taze soğanı ilave ederek otlar sönene kadar tavayı ateşte tutun. Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberle tatlandırın. Tavayı ateşten alıp dövülmüş cevizi ve peyniri ekleyip karıştırın, karışımı tabağa alıp soğutun. Süt, yoğurt ve yumurtayı çırpın. Muskat rendesi ekleyip karıştırın. Yufkayı tezgaha serin. Yufkanın yüzeyine, fırçayla sütlü karışımdan sürün. İç olarak hazırlanan otlu karışımı, yufkanın her tarafına gelecek şekilde serpin. Yufkayı, her iki ucundan birbirine doğru parmaklarınızla büzün. Fırın kabına 2 kaşık zeytinyağı dökün ve elinizle iyice yağlayın. Burgu haline gelmiş hamurunuzu ortadan keserek yağlanmış tepsiye yan yana gelecek şekilde yerleştirin. Kalan yumurtalı harcı böreğin üzerine dökün ve fırçayla her yerine yedirin. 10 dakika yufkanın harcı çekmesi için bekletin. Böreği, 200 derece ısıtılmış fırında, yaklaşık 40-50 dakika her tarafı kızarana kadar pişirin.
Yulaflı çikolatalı kurabiye
Malzemeler
1/2 su bardağı doğranmış badem
1.5 su bardağı yulaf
2 olgunlaşmış muz
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 su bardağı parça çikolata
1 tutam deniz tuzu

Hazırlanışı
Yulaf ve bademleri bir tavada kokusu çıkana kadar kavurun, tarçını ekleyin ve hemen soğuması için kenara alın. Ayrı bir kapta muzları çatalla iyice ezin, yulaflı karışımı, tuz ve parça çikolatayı ekleyip iyice karıştırın. Bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serili fırın tepsisine doğal kayacıklar formunda dizin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.
Anneannemin zeytinyağlı biber dolması
Malzemeler
16 dolmalık biber
3-4 domates
1/2 su bardağı zeytinyağı
Su
İç pilav için;
1.5 su bardağı zeytinyağı
7 iri boy soğan
3 su bardağı pirinç
3-4 yemek kaşığı tepeleme kuru nane
2.5 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı yenibahar
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Soğanları ince yemeklik doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alın ve soğanları ekleyip orta ateşte hafifçe pişirin. Pirinçleri nişastası gidene kadar yıkayın. Soğanlar yumuşadıktan sonra pirinci ekleyin ve kavurun. Ardından tuz, karabiber, 1 yemek kaşığı kuru nane ve toz şekeri ekleyip iyice karıştırın. Suyunu ilave edip 15 dakika kadar pişirdikten sonra demlenmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra içine yenibaharı ve geri kalan kuru naneyi ekleyip karıştırın. Dolmalık biberlerin saplı kısımlarını kesin ve iç çekirdeklerini çıkartın. Hazırladığınız iç pilavı biberlerin içine doldurun. Domatesleri kalın olacak şekilde doğrayın ve doldurduğunuz biberlerin ağız kısımlarına pirinçler dışarı taşmayacak şekilde yerleştirin. Hazırladığınız dolmaları geniş bir tencereye dizin. Üzerine yarım su bardağı zeytinyağı gezdirin ve dolmaların yarısını geçmeyecek kadar su ilave edip orta ateşte 30-40 dakika pişirin.
Acukalı çörek
Malzemeler
2.5 çay kaşığı kuru maya
1/2 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta
100 gr soğuk tereyağı
3 su bardağı un
3 tutam tuz
Acuka için;
2 yemek kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
2 dilim tost ekmeği
1 su bardağı zeytinyağı
2 tutam kimyon
2 avuç ceviz içi
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Küp küp doğradığınız tereyağı ve unu kum gibi oluncaya kadar avucunuzla ufalayın. Ortasını havuz gibi açın ve diğer tüm hamur malzemelerini havuzun ortasına ekleyip, bir çatalla sıvıları yavaş yavaş unlu karışıma yedirin. Karışım hafif kıvam alınca tezgaha alıp pürüzsüz hale gelinceye kadar 10 dakika yoğurun. Hamuru yoğurmuş olduğunuz kabın içine biraz un serpin ve hamurunuzu tekrar kabın içine yerleştirin. Kabın ağzını hiç hava almayacak şekilde streç filmle iyice kapatın. Hamuru mayalanması için bu şekilde 2 saat boyunca oda sıcaklığında bekletin. Acuka için tost ekmeklerini elinizle ufalayın, salçalar, cevizin yarısı, sarımsak, kimyon, tuz, karabiber ve zeytinyağını ekleyin; sürülebilir bir kıvama gelene kadar rondodan geçirin. Ardından cevizin kalanını da ilave edip bir tur daha parçalayın. Hamur mayalandığında tezgaha alın, bir tur yoğurun, ardından büyük bir dikdörtgen olacak şekilde, serçeparmağınızı geçmeyecek kalınlıkta açın. Acukayı hamurun üzerine düzgün bir şekilde sürün. Hamuru rulo şeklinde, bitmiş hali ince uzun bir form alacak şekilde yuvarlayın. Rulodan bıçakla 3 cm’lik dilimler çıkartın. Fırın kabınıza kestiğiniz dilimleri, salçalı kısımları üste ve alta bakacak şekilde, sıkı sıkı yerleştirin. Tüm hamurları dizdikten sonra 15-20 dakika daha ikinci mayalanma için üzerini kapatıp kenarda bekletin. Çöreği, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika alt-üst fanlı, 5 dakika daha üzerine bir tabak kapatarak alt ısıtmada pişirin.
Aydın İlçe
Şef
Sanayi313
Yaz meyveli roka salatası
Malzemeler
1/2 demet roka
1 şeftali
1 kırmızı erik
1 avuç nane
1 tutam dereotu
1 tatlı kaşığı ayıklanmış taze kekik
1 avuç ceviz
Sosu için;
1 çorba kaşığı rende İzmir tulumu
1 çay kaşığı bal
1/4 rendelenmiş limon kabuğu
1 çorba kaşığı elma sirkesi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Rokayı eliniz ile birkaç parçaya bölüp saklama kabına alın. Erik ve şeftaliyi istediğiniz gibi doğrayın. Nane, ceviz, kekik ve dereotu ekleyin. Sos için bir karıştırma kabına 1 tutam tuz ve sirke ekleyin, tuz eriyene kadar karıştırın. Ardından bal, limon kabuğu ve 1-2 tur değirmen karabiber ekleyin. Zeytinyağı ile birlikte çırpın. Sos yoğun bir kıvam alınca peynir ekleyin. Salata yeneceği zaman sos ile salatayı bir araya getirin.
Vejetaryen wrap
Malzemeler
1 tam buğday lavaş
1 küçük kabak
1 küçük havuç
1 küçük enginar
1 kırmızı erik
2-3 dal yaprak maydanoz
1 çorba kaşığı Ezine peyniri
Sosu için;
1 tatlı kaşığı hardal
1 tutam tuz
1 çorba kaşığı limon
1 tutam karabiber
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
Hazırladığınız sosu, ince ince doğranan sebzelerle karıştırıp bir süre bekleterek yumuşamalarını sağlayın. Ardından kalan malzemeleri ekleyerek, lavaşa sarın.
Kırmızı biberli kabak
Malzemeler
2 kabak
1 orta boy soğan
1 kırmızı biber
4-5 dal nane
1 tutam dereotu
Tuz, karabiber, kimyon
Zeytinyağı

Hazırlanışı
Nohut tanesi boyutunda doğranmış soğanları, 2 parmak kalınlığında küp şeklinde doğranmış kabakları, 2’ye bölüp yarım ay şeklinde doğranan kırmızı biberleri sırasıyla tencereye alın. Bütün baharatları isteğe bağlı şekilde ekleyip 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını ekledikten sonra tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika pişirin.
Maş fasulyeli piyaz
Malzemeler
1 çay bardağı haşlanmış maş fasulyesi
3 kiraz domates
1 Çengelköy salatalık
1 küçük kabak
1 küçük kırmızı biber
5-6 sap ayıklanmış maydanoz
Sosu için;
1 çorba kaşığı elma sirkesi
1 tutam tuz
1 tutam şeker
1 tutam karabiber
1 tutam pul biber
1/4 diş doğranmış sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
Salatalık ve kabağı halka halka doğrayın. Domatesleri ikiye bölün ve tüm malzemeleri karıştırın. Sos malzemelerinin hepsini karışıma ekleyerek tüketebilirsiniz.
Firik bulgurlu ayran aşı
Malzemeler
1/2 çay bardağı firik bulguru
1 su bardağı yoğurt
Tuz
Dereotu
Nane
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
Ufak bir tencerede zeytinyağı ve firik bulgurunu çıtırdayana kadar kavurun. Üzerine 1 çay bardağı su ekledikten sonra altını kısın. 10 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alıp soğuyana kadar bekletin. Süzdükten sonra, ayrı bir kapta çırpılmış yoğurt içerisine alıp, ince ince doğranan dereotu ve naneyi ekleyin.
Danilo Zanna
Şef
Danılo ile Mutlu Tarifler
Pirinç salatası
Malzemeler
280 gr carnaroli pirinç
2 domates
1 çay bardağı tane mısır
200 gr ton balığı
3-4 arpacık soğan turşusu
8-10 siyah zeytin
1 demet fesleğen
1 limonun suyu
1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı
Pirinci yıkayıp suyunu süzün. Hafifçe yumuşayana kadar haşlayın ve suyunu bir kez daha süzün ve soğuması için bir fırın tepsisinin içine bekletmeden yayın. Pirince aroma katmak isterseniz, pişirirken içine kabuk tarçın atabilirsiniz. Küçük parçalar şeklinde kesilmiş domates (salatanıza mevsime göre havuç, kereviz, kabak, bezelye, bakla, sarı ve kırmızı biber ekleyebilirsiniz), tane mısır, ton balığı, arpacık soğan turşusu, çekirdeksiz siyah zeytin, fesleğen yaprakları ekleyip harmanlayın. Limon suyu ve zeytinyağı ile hazırlayacağınız sosla tatlandırın. Dilerseniz kiraz domateslerle süsleyip servis yapın.
Pancar ile marine edilmiş somon
Malzemeler
2 haşlanmış kırmızı pancar
1 demet dereotu, maydanoz ve mercanköşk karışımı
600 gr somon fileto
1 kg kaya tuzu

Hazırlanışı
Pancarların küçük parçalar şeklinde doğrayın. Dereotu, maydanoz ve mercanköşk karışımını ince ince kıyın ve pancar ile karıştırın. Somonu, içine zeytinyağı sürülmüş fırın tepsisine alın. Üzerini tuz ve pancar püresi ile kaplayıp buzdolabında 8 saat bekletin. Üzerindeki pancar püresi ve tuzu temizleyip dilimledikten sonra dilerseniz yanında avokado dilimleriyle birlikte servis yapın.
Izgara avokado salatası
Malzemeler
4 avokado
1 limon
1 kırmızı soğan
Atom salata
1 dolmalık sarı biber
10 kiraz domates
Dijon hardalı
Nar ekşisi
Frenk maydanozu
Zeytinyağı
Tuz
Tane beyaz biber

Hazırlanışı
Olgun avokadoların kabuğunu soyup uzunlamasına yarım santim kalınlığında dilimleyin. Yarım limonun suyu, 1 çay kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırıp dilimlenmiş avokadonun üzerine gezdirerek dökün. Sıcak ızgarada 2 dakika pişirin. Kırmızı soğanı temizleyip piyazlık doğrayın. Atom salata yapraklarını iri parçalar şeklinde kesin. Sarı biberleri uzunlamasına ince parçalar şeklinde doğrayın. Domatesleri ortadan ikiye kesin. Dijon hardalı ve nar ekşisini karıştırın. Avokado dilimlerini diğer sebzeler ve sosla birlikte harmanlayın. Frenk maydanozu ile süsleyebilirsiniz.
Kuru fasulye humusu
Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 çay bardağı tahin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1.5 çay bardağı ılık su
4-5 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
Dereotu ve maydanoz yaprakları
Tuz
Tarçın

Hazırlanışı
Kabukları soyulmuş sarımsak ve kuru fasulyeyi mutfak robotunda ezerek püre haline getirin. Tahin, ılık su, limon suyu, kimyon, tarçın ve tuzu ekleyip karıştırın. Zeytinyağını yavaşça ekleyip karıştırmaya devam edin. Kıvamı çok koyu olursa çok az ve yavaşça ılık su ekleyin. Üzerini dereotu veya maydanoz yapraklarıyla süsleyip servise hazır hale getirin.
Pugliese usulü focaccia
Malzemeler
2 patates
1.5 su bardağı un
1.5 su bardağı irmik unu
25 gr yaş maya
Kiraz domates
Taze kekik
Sızma zeytinyağı
Tuz
Su

Hazırlanışı
Patatesleri yumuşayana kadar kaynatıp kabuğunu soyun. Çatalla ezin irmik unu, un, tuz, yaş maya, sızma zeytinyağı ve suyu yavaşça ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamurun üzerini bir bezle kapatıp ılık bir ortamda 8 saat bekletin. Hamurun kenarlarına ve tabanına zeytinyağı sürün ve tavaya alın. Hamuru çevirip diğer tarafına da zeytinyağı sürün. Kenarlarını düzeltin. Hamurun üzerine parmak uçlarınızla belirli aralıklarla çukurlar oluşturun. Bu boşluklara kiraz domatesleri yerleştirin. Aralarına kekik dallarını serpin. İri çekilmiş tuz serpin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 30 dakika pişirin.
Deniz Türkali
Hayatımın Yemekleri
Patlıcanlı börek
Malzemeler
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı et suyu
Aldığı kadar un
3 közlenmiş patlıcan
250 gr kavrulmuş kıyma
1 yumurta sarısı
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Zeytinyağı, eritilmiş tereyağı, et suyu ve aldığı kadar unla hamuru yapın. Hamuru iyice yoğurun ve iki parçaya ayırın. Bir katını tepsiye yerleştirin. Ortasına köz patlıcanla iyice karıştırılan kavrulmuş kıymayı koyun. İkinci parça hamuru da açarak üst katı hazırlayın. Üstüne bir fırçayla çırpılmış yumurta sarısını sürün. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Zeytinyağlı bakla
Malzemeler
1 kg bakla
2 çorba kaşığı un
1 limonun suyu
2 soğan
2-3 diş sarımsak
4-5 dal taze soğan
Dereotu

Hazırlanışı
Geniş ve derin bir kaseye suyu, 2 çorba kaşığı unu ve 1 limonun suyunu koyup çırpın. Baklaların 2 başını ve yan kılçıklarını temizleyin. Ayıkladığınız baklaları unlu limonlu suyun içinde bekletin. Kuru soğanları piyazlık doğrayın. Kuru soğanları ve sarımsakları bir tencerede 1-2 dakika zeytinyağı ile kavurun. Baklaları sudan çıkartın. Kuru soğanlarla beraber 1-2 dakika daha kavurun. Taze soğanları ve dereotunu ince ince kıyın. Baklaların üzerine; kıyılmış taze soğanı, dereotunu ve tuzu ekleyip karıştırın. 1 su bardağı kadar unlu, limonlu su ile 1 su bardağı da normal su koyup, kapağını kapatarak pişirin. Baklalar iyice piştikten sonra, tencerede ağzı kapalı olarak soğutun. Soğuduktan sonra dereotuyla süsleyin.
Anneannemin pırasa köftesi
Malzemeler
1 kilo pırasa
250 gr yağsız kıyma
2 yumurta
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
Un

Hazırlanışı
Pırasaların dış yaprakları ayıklandıktan sonra 3-4 cm’lik boyutlarda kesin ve yıkayın. Bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan pırasaları bir kevgire alın ve buzdolabında birkaç saat suyunu süzmesi için bekletin. Suyu süzülen pırasaları iki avuç arasında iyice sıkın. Haşlanmış ve suyu iyice sıkılmış pırasaları mikserden geçirin. İçine kıyma, 1 yumurta, tuz ve karabiber eklendikten sonra iyice yoğurup köfte şekli verin. Zeytinyağını bir yandan kızdırırken, diğer yandan köfteleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya batırın. Kızgın yağda çevirerek kızartın.
Soğuk avokado çorbası
Malzemeler
1 avokado
1 salatalık
1 su bardağı yoğurt
10 dal dereotu
10 yaprak taze nane
Yeteri kadar süt (ya da ayran, kefir, yoğurt suyu)
Yeteri kadar tuz

Hazırlanışı
Avokadonun kabuklarını soyun, çekirdeğini çıkarın. İçini bir kaşık yardımıyla alıp blender’a koyun. Salatalığı da soyun ve iri parçalara bölüp onu da blender’a ekleyin. Yoğurt, tuz ve taze otları da içine ekleyerek püre haline getirin. Yoğun, boza kıvamına gelen karışımı istediğiniz sıvı ilavesiyle istediğiniz kadar inceltin.
Rus salatası
Malzemeler
1 patates
1 havuç
1 su bardağı bezelye
5-6 kornişon turşu
4-5 parça pancar turşusu
Mayonezi için;
2 yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı soğuk su
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı şeker
2 su bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
Tuz

Hazırlanışı
Önce yumurtalar ile birer tatlı kaşığı sirke, soğuk su, un, şeker ve tuz mikserde karıştırın. Yavaş yavaş zeytinyağı ve limon suyu ekleyin. Sebzeleri haşlayın ve soğutun. Turşuları küçük doğrayıp mayonez ile hepsini karıştırın.
Edwina Sponza
Mimozalar&Lor Peyniri
Karabuğday kahvaltısı
Malzemeler
1 su bardağı badem sütü
1 çay bardağı haşlanmış karabuğday
1 yeşil elma
4 ceviz
1 çay kaşığı tarçın

Hazırlanışı
Sütü ufak bir tencereye dökün ve karabuğdayı ekleyin. Orta ateşte kaynamaya başlayınca elmayı kabuğuyla rendeleyerek tencereye ekleyin. Yumuşak lapa kıvamına gelene dek pişirin. İri doğranmış cevizi ve en son da tarçını ekleyip karıştırın.
Pancarlı ve elmalı ıspanak salatası
Malzemeler
2 orta boy pancar
8-10 ceviz
1 yeşil elma
2 avuç baby ıspanak
4 yemek kaşığı limon
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı
Pancarları haşladıktan sonra yarım ay şeklinde ince ince dilimleyin. Cevizleri tavada kavurun. Elmayı yarım ay şeklinde şeffaf görünecek kadar ince dilimleyin. Bir salata kasesinde ıspanaklara elma, ceviz ve pancarları ekleyin. Sos için limon, yağ ve tuzu karıştırıp tüketeceğiniz zaman salataya dökün.
Hurmalı toplar
Malzemeler
10 iri boy kuru hurma
1 avuç çiğ kabuksuz badem
2 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı süt

Hazırlanışı
Hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve robottan geçirin. Hurmalar ezildikten sonra içine bademi ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kakao ve vanilyayı ilave edin, hurmalar çok kuruysa sütü de ekleyin. Karışımı biraz karıştırıp robottan alın ve elinizle yoğurun. Ceviz büyüklüğünde toplar halinde şekillendirin ve kakaoya batırın.
Maşlı salata
Malzemeler
1/2 su bardağı maş fasulyesi
1/2 su bardağı kinoa
1 ufak kapya biber
2 köy biberi
1/2 demet taze nane
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
2 çay kaşığı toz keten tohumu
Sos için;
4 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Taze öğütülmüş karabiber, pul biber, tuz
Tatlı lor

Hazırlanışı
Maş fasulyesini bol suyla 30-35 dakika kabukları patlamayacak şekilde haşlayın ve süzün. Kinoayı bol su ile güzelce yıkayıp bir tencerede haşlayın. Sos malzemelerini karıştırın. Maş fasulyesi, kinoa, küçük doğranmış biberler, ince kıyılmış yeşillikler, keten tohumu tozu ve sosu karıştırın.
Bulgurlu maydanoz salatası
Malzemeler
2 domates
1 su bardağı ince bulgur
2 demet maydanoz
1 sarı biber
1 köy biberi
1 ölçü kabı lor peyniri
Sos için;
3 çorba kaşığı nar ekşisi
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
Domatesleri küp küp doğrayın ve çekirdeklerini çıkarıp bir süzgeçe alın. Bulguru 1 kap kaynar su ile şişirin. Bütün malzemeleri incecik kıyıp, karıştırın. Yemeden önce sos malzemeleriyle bir araya getirin.
Elif Edes Tapan
Eğitmen, Yazar, Danışman
Buğday salatası
Malzemeler
200 gr haşlanmış aşurelik buğday
5-6 dal taze soğan
1/2 demet nane
2 kırmızı çarliston biber
4 renkli dolmalık biber veya kavanoz
Nar ekşili sos için;
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı hardal
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı
Buğdayları yıkayıp 15-20 dakika, yumuşayana kadar haşlayın. Taze soğan ve naneyi ince kıyın, çarliston biberi ufak doğrayıp buğday ile karıştırın. Sos malzemelerini çırpın. Buğday soğumadan salataya ilave edin. Buğday salatasını kavanozlara alın veya dolmalık biberlerin başlarını kapak gibi kullanılacak şekilde kesip, içlerini boşaltıp, biber içinde servis edin.
Pancar krep rulo
Malzemeler
10 kuşkonmaz
200 gr az yağlı krem peynir
1-2 yemek kaşığı taze ot
1 çay kaşığı beyaz toz biber
10 pancarlı krep
Pancarlı krep için;
1.5 su bardağı tam buğday unu
2 büyük yumurta
1/2 su bardağı az yağlı süt
3/4 su bardağı pancar turşu suyu
1 tutam tuz
1/2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı
Tüm krep malzemelerini karıştırıp çırpın. Koyu olursa su veya pancar suyu ilave edebilirsiniz. Krep hamurunu kepçe ile tavayı kaplayacak şekilde akıtın. Orta ateşte kreplerin her iki yüzünü 1’er dakika pişirin. Taze ot ve beyaz toz biber ilave edilen krem peyniri kreplere sürün ortalarına haşlanan kuşkonmazları koyarak sarın. Sardığınız kuşkonmazlı krepleri streç filme sarıp, tüketene kadar kadar buzdolabında bekletin. Götürüleceği yere kadar streçe sarılı bırakabilirsiniz. Yemeden düz veya verev kesin.
Kolay Sezar soslu tavuk wrap
Malzemeler
2 ufak lavaş/tortilla 1 organik tavuk göğsü
Kıvırcık salata yaprakları
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tutam tuz
Karabiber
Kolay Sezar sos için;
1 diş sarımsak
4 tatlı kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 parça ançüez
1 yemek kaşığı rende parmesan peyniri

Hazırlanışı
Sezar sos malzemesinin tümünü robota koyun, kısa kısa basarak sos kıvamına getirin. Tavukları tuz ve biberle az yağlı tavada ızgara yapın veya 180 derece ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Lavaşları fırında ısıtın. İnce doğranmış salatayı ve şerit kesilmiş veya didiklenmiş tavuk parçalarını lavaşı ekmeğin ortasına yerleştirin. Sezar sos gezdirip, wrap yaparak ikiye kesin.
Focaccia
Malzemeler
5 su bardağı tam buğday unu
1/2 çay kaşığı tuz
1 paket kuru maya
1.5 su bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
75 gr yumuşak tereyağı
Üzeri için;
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
İri tuz
2-3 dal taze biberiye
3-4 diş dilimlenmiş sarımsak
6-7 yumuşak kurutulmuş domates
Hazırlanışı
Mayaya yarım bardak ılık su ilave edin. Un ve tuzu karıştırıp, havuz yapın. Ortaya mayalı suyu, kalan 1 bardak suyu, zeytinyağını ve tereyağını koyun. Tümünü karıştırarak hamur yapın. Üzerini bezle kapatıp, soğuk olmayan bir ortamda, mayalanması için 1 saat bekletin. Hamur iki katı kadar olduğunda yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Parmaklarınızla bastırarak düzeltin. Üzerine zeytinyağı, sarımsak dilimleri, iri tuz, kurutulmuş domatesler, biberiyeyi koyun. Üzerini tekrar bezle örtün, 30 dakika kadar daha bekletin. 180-190 derece ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Kabak spagettİ& domates sos
Malzemeler
2 kabak
2 koyu yeşil kabak
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Domates sos için;
4 domates
8 yumuşak kurutulmuş domates
1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kuru kekik
Taze çekilmiş Himalaya tuzu
Taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı
Kabaklar yıkayıp, soymadan jülyen dilimleme soyacağı ile şerit şerit kesin, zeytinyağı ve tuz ilave ederek bekletin. Kurutulmuş domatesleri ufak kesip, zeytinyağında bekletin. Domatesleri soyup, çekirdekleri çıkartın. Sosu için domates, sarımsak, zeytinyağı, kekik, kurutulmuş domates, tuz ve biberi ufak robotta kısa kısa basarak çekin. Kabak spagetti ve sosu bir kavanozda birleştirin.
Ferin Batman
Diyetisyen
DiyetLab
Yağ yakıcı smoothie
Malzemeler
1 kivi veya 2 dilim ananas
1 büyük boy elma
1 orta boy muz
1 çay bardağı kefir
1 su bardağı light veya laktozsuz süt veya badem sütü

Hazırlanışı
Meyveleri dilimlenmiş halde karıştırın. Kıvamı pürüzsüz olana kadar süt ve meyveyi blender’dan geçirin.
Ev yapımı protein enerji bar
Malzemeler
2 olgun muz
150 gr yulaf ezmesi
30 gr kabak çekirdeği
25 gr ay çekirdeği
25 gr kuru üzüm
30 gr ceviz
Bir tutam tuz
1 çay bardağı fıstık ezmesi
5 yemek kaşığı pekmez veya bal
3 yemek kaşığı zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı
Az süt

Hazırlanışı
Muzları ezin, yulaf ezmesi, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, kuru üzüm, doğranmış ceviz ve tuz ile karıştırın. 1 kapta fıstık ezmesi, pekmez ve zeytinyağını karıştırıp ısıtıp eriterek karıştırın. Hazırladığınız diğer karışımın üzerine pişen pekmezli karışımı ve azıcık sütü ekleyip hepsini karıştırın. Tepsiye yağlı kağıdın üzerine dökün, fırında 180 derecede 30 dakika pişirip dilimleyin.
Tavuklu marul sandviç
Malzemeler
300 gr tavuk göğsü
1 küçük bardak yağsız veya az yağlı yoğurt
2 kereviz sapı veya çarliston biber
2 yemek kaşığı ince kıyılmış turşu
1çorba kaşığı hardal
1 yeşil soğan
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kırmızı biber
Bir tutam tuz
Zevkinize göre biber
3 yaprak marul
20 kiraz domates
Hazırlanışı
Tavuk göğsünü yağda tavada pişirip jülyen dilimleyin. Kereviz saplarını ve yeşil soğanı ince ince doğrayın. Bir kapta, domates ve marul dışındaki tüm malzemeleri karıştırın. Tavuklu salatayı 3 marul kabın içine dağıtın, üzerine domatesleri ilave edin. 4 güne kadar dolapta saklayabilirsiniz.
Buda kasesi
Malzemeler
4 yemek kaşığı haşlanmış nohut
Ispanak yaprakları
1 küçük boy kırmızı pancar
Renkli domatesler
2 küçük boy havuç
2 salatalık
1 turp
1/4 avokado
2 yemek kaşığı yoğurt
Pul biber
Zerdeçal
Çörek otu
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
Pancarı ve havucu rendeleyin, salatalıkları ve domatesi de doğrayın. Ispanak yapraklarını doğrayıp salata kasesinin en altına koyun. Üzerine limon sıkın. Pancar, turp, havuç, salatalık ve doğradığınız avokadoyu karıştırmadan ıspanakların üzerine yerleştirin. Haşladığınız nohutları 1 kaşık yağ ve toz zerdeçal ile iyice karıştırın ve kasenizin içine yerleştirin. Başka bir kapta yoğurt ve pul biberi karıştırıp salata kasesinin ortasına ekleyin. Çörek otu serpin ve tüketeceğiniz zaman zeytinyağı ekleyin.
Kavanozda yaz salatası
Malzemeler
1 haşlanmış tavuk göğüs eti veya 1 paket yağı süzülmüş ton balığı
6 yemek kaşığı haşlanmış makarna
2 avuç marul
1 kırmızı biber
2 avuç roka
1 avuç dereotu
2 yemek kaşığı mısır
2 yemek kaşığı taze soğan
2 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tutam karabiber
1/2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı
Sırasıyla en alta mayonez, zeytinyağı ve diğer baharatları karıştırıp hazırladığınız sosu koyun. Haşlanmış tavuk göğüs etini, kiraz domatesi, göbek salatayı, kırmızı biberi, rokayı, dereotunu, mısırı ve taze soğanı kavanoza dizin. Yiyeceğiniz zaman bir tabağa boşaltın, sosu da salatanızın üzerini kaplayacaktır.
Hüseyin Kılıç
Şef
Cantınery
Kabak&avokado tartar
Malzemeler
1 kabak
1 avokado
1 yemek kaşığı doğranmış fesleğen
1 yemek kaşığı doğranmış Frenk soğanı
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı agave şurubu
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı
Avakado ve kabakları küp şeklinde doğrayın. Avokado harici tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Daha sonra avokadoları da ekleyip elle çok fazla ezmeden karıştırıp tabağa alın. Dilerseniz üzerine dekoratif fesleğen ve Frenk soğan yaprakları ekleyebilirsiniz.
Yeşil mercimekten humus, zahterli mercimek salatası&tava ekmeği
Malzemeler
1 kuru soğan
1 su bardağı mercimek
1 dal kereviz sapı
1 havuç
2 defne yaprağı
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı tahin
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
Zahterli mercimek salatası için;
1 bardak haşlanmış mercimek
1 yemek kaşığı zahter
1 kapya biber
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı doğranmış taze soğan
2 yemek kaşığı doğranmış dereotu
2 yemek kaşığı doğranmış kornişon turşu
1 yemek kaşığı sumak ekşisi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tava ekmeği için;
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya
1/2 bardak su

Hazırlanışı
Mercimekleri soğan, kereviz sapı, havuç ve defne yaprağı ile haşlayın. Mercimekleri haşlanınca soğan, kereviz sapı ve defne yapraklarını çıkartıp süzün. Bir bardak kadarını salatası için ayırın. Mercimekleri tahin, limon suyu, sarımsak, zeytinyağı, kimyon, tuz ve birazda haşlama suyunu ekleyip blender ile pürüzsüz olana dek çekip dolapta soğumaya bırakın. Tava ekmeği için tüm malzemeleri elle karıştırıp 40 dakika kadar iki katı hacmine gelene dek mayalandırın. Mayalandıktan sonra dörde bölüp mini bezeler halinde yuvarlayıp merdane ile açıp önceden ısıttığınız tavada kızartın. Zahterli mercimek salatası için kapya biberleri minik küpler halinde doğrayıp tüm malzemeleri birleştirip karıştırın. Üç tarifi birlikte saklama kabına alın.
Yaz sebzeli pilav
Malzemeler
2 küp küp doğranmış enginar
1 kase iç bezelye
1 bardak ılık suda 15 dakika ıslatılmış pirinç
250 gr sultani bezelye
1 orta boy yemeklik doğranmış soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı tane sumak
1 limon
1/4 bardak maydanoz
1/4 bardak dereotu
1/4 bardak nane
1/4 bardak soğan

Hazırlanışı
Soğan ve sarımsağı zeytinyağı ile soteleyip enginarı ekleyin. Enginarlardan sonra iç bezelye, sultani bezelyeyi, pirinçleri ve tuzu ekleyerek sotelemeye devam edin. Sumakları 3 bardak su ile kaynatın. 15 dakika boyunca kaynamış sumakları süzgeçten geçirip çekirdeklerinden arındırın. Kaynayan sumak suyunu tencereye ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dakika pişirin. Bütün taze baharatları doğrayın ve limon kabuğunu rendeleyip pilavınıza karıştırın.
Sebzeli galette
Malzemeler
1 orta boy kuru soğan
1 havuç
2 diş ezilmiş sarımsak
1 kapya biber
3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
3 yemek kaşığı doğranmış taze soğan taze soğan
8 yaprak karalahana
1/2 su bardağı haşlanmış bezelye
1/2 su bardağı ince dilimlenmiş patates
1/2 su bardağı ince dilimlenmiş yer elması
3 yemek kaşığı lor peyniri
Pesto sos için;
1 bardak fesleğen
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı çam fıstığı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı rende parmesan
1 limon kabuğu rendesi
Galette hamuru için;
115 gr küp doğranmış soğuk tereyağı
1 buçuk su bardağı un
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı su
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
Tüm sebzeleri tuz ve zeytinyağı ile sırasıyla soğan, sarımsak, biber, karalahana, yer elması, patatesi hafif soteleyip doğranan taze baharatları da ekleyerek karıştırıp ocağın altını kapatın. Pesto sos için tüm malzemeleri blender ile çekip buzdolabında bekletin. Galette hamuru için tereyağı, un, tuz, şeker iyice karıştırıp suyu ekleyip biraz daha yoğurup hamur kıvamına gelince streçfilm ile kapatıp dolapta 2-3 saat dinlendirin. Daha sonra tezgahınızı unlayarak merdane yardımıyla hamuru açıp, pesto sosunu ince bir katman halinde hamura sürüp daha sonra ılıklaşan sebzeleri hamurun orta kısmına yerleştirip kenarlarını kapatın. önceden 180 derece ısıttığınız fırında 20 dakika pişirip üzerine lor peynirini yerleştirin.
Biberiyeli açma
Malzemeler
2 su bardağı un
1 yumurta
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
10 gr kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
1/2 bardak çekirdeği çıkarılıp dörde bölünmüş siyah zeytin
Üzeri için;
1 tatlı kaşığı deniz tuzu üzeri için
1 yumurta
3 dal ayıklanmış biberiye

Hazırlanışı
Un, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, maya, şeker ve tuzu bir kabın içerisinde karıştırdıktan sonra suyu ekleyerek yoğurun. 10-12 dakika sonra pürüzsüz bir kıvam aldığı zaman üzerini kapatın ve 10 dakika dinlendirin. Küçük bezeler yapıp sıvı yağ ile yağlayıp tepsiye alın ve 20 dakika dinlendirin. Sonra hamurları elle açıp içlerine tereyağı ve sıvıyağ karışımı sürün. Üzerine zeytinleri koyup yuvarlayarak rulo haline getirin, iki ruloyu yanyana koyup sağlı sollu sararak şekil verin. Tepsilere alın ve üzerine; çatal yardımıyla çırpıp fırçayla üzerine sürün. Biberiyeyi ve deniz tuzunu da üzerine atıp mayalandırmaya bırakın. 30 dakika mayalandırdıktan sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Müge Ergül
Şef
Mozarellalı simit kıtırlı salata
Malzemeler
1 simit
Zeytinyağı
8-10 çeri domates
4-5 salatalık
10-15 mini mozarella
8-10 çekirdekleri ayıklanmış yeşil zeytin
3-5 dal taze kekik
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Simitleri ince ince dilimleyin. Tuz, karabiber ve zeytinyağı ekledikten sonra bir fırın tepsisine yağlı kağıt üzerinde 200 derecede yaklaşık olarak 10 dakika kıtır olana kadar pişirin. Daha sonra derin bir kap içine zeytin, domates, salatalık, top mozarella ve kekikleri ekleyip karıştırın. Kıtır simitleri de ekleyip servis etmeden önce üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin.
Kimyonlu yoğurt soslu fırınlanmış bakla
Malzemeler
1 kg bakla
Zeytinyağı
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Sosu için;
5 yemek kaşığı yoğurt
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Dereotu
Toz kimyon
Hazırlanışı
Tüm baklaları ayıklayın. Yıkayıp süzdükten sonra tuz, karabiber, zeytinyağı ve rendelenmiş bir diş sarımsakla derin bir kasede karıştırın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Yoğurt sosu için; dereotunu ince ince kesin. Tuz, karabiber, zeytinyağı ve kimyonu iyice karıştırın. Servis ederken önce yoğurt sosu tabağın altına koyun. Daha sonra fırınlanmış baklaları üzerine yerleştirin. Son olarak üzerine biraz zeytinyağı dökün.
Yoğurtlu, pancarlı, pesto soslu fırınlanmış yanık fasulye
Malzemeler
1 diş sarımsak
1 pancar (Haşlanmış ve blender’dan geçirilmiş)
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım kilo çalı fasulye
Tuz
Karabiber
400 gr süzme yoğurt
3-4 kaşık pesto sos

Hazırlanışı
Tüm fasulyeleri kenarları ayıklandıktan sonra ortadan ikiye bölün. Yıkayıp kuruttuktan sonra tuz, karabiber ve zeytinyağı dökerek karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt koyup tüm fasulyeleri tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika arasında pişirin. Biraz yanık ve kıtır hale getirin. Fırınınıza göre belki süresini bir 5 dakika kadar uzatabilirsiniz. Ayrı bir kap içine süzme yoğurt, zeytinyağı, tuz ve blender’dan geçirilmiş pancarı ekleyip bir çırpma teli yardımıyla karıştırın. 1 diş taze sarımsak rendeleyerek karıştırmaya devam edin. Karışımı servis tabağına yuvarlak bir şekilde dökerken daireler çizerek koyun. Fırından çıkan fasulyeler soğuduktan sonra pancarlı yoğurt karışımının üzerine koyun. En üste biraz zeytinyağı ve pesto sos dökerek servis edin.
Çağlalı enginar
Malzemeler
4 enginar
250 gr çağla
1 çay bardağı zeytinyağı
2 limonun suyu
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 soğan
2 su bardağı su

Hazırlanışı
Enginarları tencereye yerleştirin. Soğanları gelişigüzel bir şekilde kesip soğanların üzerine koyun. Çağlaları yıkayıp ayıkladıktan sonra içindeki çekirdek kısımlarını çıkartıp tencereye ekleyin. Ayrı bir kapta tuz, şeker, su, karabiber, zeytinyağı ve limon suyunu bir çırpma teli yardımıyla iyice karıştırın ve tencereye dökün. Yüksek ateşte kaynadıktan sonra altını en kısığa getirip yaklaşık 40 dakika boyunca pişirmeye devam edin. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Sebzeli fırın mücver
Malzemeler
2 kabak
2 yumurta
1/2 su bardağı un
1 havuç
1 orta boy patates veya bir dilim balkabağı
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
250 gr beyaz peynir
3 dal yeşil soğan
Tuz, karabiber ve pul biber

Hazırlanışı
Tüm malzemeleri rendeleyin. Daha sonra dereotu, yeşil soğan ve maydanozu ufak parçalara bölün. Rendelenen sebzeleri el yardımıyla biraz sıkıp suyunu çıkartın. Daha sonra içine yumurta, beyaz peynir ve unu ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberi de ekledikten sonra iyice karıştırın. Karışımı yaklaşık 1 saat buz dolabında bekletin. Kıvamı bu şekilde daha sert olacaktır. Sonra 180 derecelik fırında pişirmek üzere tepsinize bir yağlı kağıt serin. Bir dondurma kaşığı yada bir kaşık yardımıyla ufak parçalar halinde minik mücver topları yapın. 20-25 dakika pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Sahrap Soysal
Sahrap Sosyal’la Sağlıklı Mutfak
Muzlu, avokadolu Akdeniz keki
Malzemeler
1 avokado
3 muz
3 yumurta
3 yemek kaşığı bal
2 paket vanilya
1 su bardağı çok ince çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı tam buğday unu (veya kepekli, çavdarlı, yulaflı un)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

Hazırlanışı
Önce avokadoyu soyup çekirdeğini çıkarın ve küp küp doğrayarak derin bir kabın içine aktarın. Muzları soyup doğrayarak üzerine ilave edin. Mikserin yüksek devriyle meyveleri püre haline getirin. Oda sıcaklığındaki yumurtaları tek tek ekleyip, mikserle 3-4 dakika çırpmaya devam edin. Balı, vanilyayı, ceviz içini ve unu ilave ederek yine 3-4 dakika çırpın. En son kabartma tozu ile karbonatı ekleyin ve 1-2 dakika daha mikserle çırpın. 25-30 cm çapındaki kek kalıbınızı sıvıyağa batırdığınız fırçayla iyice yağlayın ve kek hamurunu içine aktarın. Fırını 160 dereceye alt-üst konuma getirip 10 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında keki en az 60-65 dakika pişirip çıkarın.
Yerelmalı zeytinyağlı pırasa
Malzemeler
3 sap pırasa
5 küçük yerelması
1 küçük kuru soğan
1 havuç
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
3-4 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı
Yıkanmış pırasaların sadece beyaz saplarını alıp 2 cm eninde doğrayın. Yerelmalarını iyice yıkayın, soyun ve ortadan ikiye bölün. Havucu soyup kibrit çöpü formunda dilimleyin. Geniş bir tencereye zeytinyağı ve yemeklik ince doğranmış soğan ile pirinç tanesi gibi kıyılmış sarımsağı koyun. Orta ısılı ateşte ara sıra karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Pırasa, yerelması ve havucu katıp karıştırın ve tencerenin ağzını kapatarak 5 dakika kadar kendi buharında arada tencereyi sallayarak pişirin. Sonra kapağı açın; tuz, karabiber, kimyon, limon suyu, şeker ve sıcak suyu ilave edip karıştırın. Tekrar tencerenin kapağını kapatıp ateşi çok hafifçe kısın ve yemeği 30 dakika kadar pişirin. Hiç kapağı açmadan tencerede 1 saat kadar bekletip soğutun.
Fırında cevizli pırasa köftesi
Malzemeler
4 orta boy ince pırasa
1/2 orta boy patates
2 yumurta
200 gr yağsız dana kıyma
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 su bardağı çok ince çekilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı galeta unu

Hazırlanışı
Pırasanın sadece beyaz saplarını alıp temizledikten sonra incecik halka şeklinde doğrayın. Geniş bir tencereye koyup pırasaların tam ortasına, kabuğu soyulmuş yarım patatesi yerleştirin sonra da üzerine tam çıkacak kadar su ekleyin. 1 çay kaşığı kadar tuz serpip orta ısılı ateşte haşlayın. Patates haşlanıp iyice yumuşadığında pırasa da pişmiş demektir. Suyunu süzüp süzgeçte en az 20 dakika bekletin. Sonra da mutfak robotunda patates ile çekerek püre haline getirip derin bir kaba koyun. Tuz, kimyon, karabiber ve pul biberi serpiştirin. Kıymayı, yumurtaları, ceviz içini, galeta ununu ilave edip yoğurmaya başlayın. Köfte hamurundan daha cıvık bir karışım elde edeceksiniz. Fırın tepsisine pişirme kağıdını serip köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alın ve iki avucunuzun arasında yuvarlayın. Hafif yassılaştırıp pişirme kağıdının üzerine aralıklı olarak yerleştirin. Fırını 200 derece alt-üst konuma getirip 10 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında kızarıncaya kadar en az 25-30 dakika pişirdikten sonra servise sunun.
Kinoalı yulaflı fırın köftesi
Malzemeler
500 gr köftelik dana döş kıyma
2 yumurta
2 diş dövülmüş sarımsak
1/2 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı kinoa
2 yemek kaşığı taneli yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı tepeleme hardal
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz zerdeçal, kimyon
1/2 demet maydanoz

Hazırlanışı
Geniş bir yoğurma kabına kıymayı koyun ve üzerine yumurtaları kırın. Rendelenmiş soğanı, dövülmüş sarımsağı ilave edin. Kinoa, yulaf ezmesi, hardal, salça, tuz, karabiber, zerdeçal ve kimyonu katın. Ayıklanıp ince kıyılmış maydanozu da ilave edin. Tüm malzemeleri iyice yoğurun. Bu arada fırın tepsisine pişirme kağıdı yayın. Köfte harcından kabuklu ceviz kadar parçalar koparıp yuvarlayın ve tepsiye aralıklı dizin. 10 dakika önceden ısıtılmış, 200 dereceli alt-üst konumdaki fırında köfteleri 25-30 dakika pişirip çıkarın.
Kinoalı, chia tohumlu, baharatlı bazlama
Malzemeler
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı chia tohumu
1 yumurta
1 çay bardağı yulaf ezmesi
1 çay bardağı beyaz kinoa
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı ince doğranmış yeşil soğan

Hazırlanışı
Büyük bir kasenin içine chia tohumunu koyup, sütü ilave edin. Kaşıkla karıştırıp bir kenarda 20-30 dakika bekletin. Böylece chia tohumu jöle kıvamına gelecektir. Bu da hamurun tutunmasını, dağılmamasını sağlayacak. Sonra içine yumurtayı kırın. Bu arada yulaf ezmesi, kinoa ve ceviz içini mutfak robotunda, ince bulgur kıvamına gelene kadar çekin. Bu karışımı da yumurtanın içine aktarıp tuz, kimyon, karabiber, pul biber, kekik, kuru nane ve ince doğranmış yeşil soğanı da ilave edin. Kaşıkla veya spatulayla iyice karıştırın. Yumuşak, elinize yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru buzdolabına ya da serin bir yere koyup 10-15 dakika bekletin. Hamur bekledikçe sertleşecektir. Şimdi geniş bir tavaya veya krep tavasına iki kaşık sıvıyağ koyun ve orta ateşte kızdırın. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve üzerine bastırıp köfte gibi yassı şekil vererek inceltin. Kızgın tavada önlü-arkalı kızartın.

Ünlü şef ve yemek kitabı yazarlarından -işte-parkta-sahilde- sosyal mesafeli 50 tarif

Arda Türkmen, Aydın İlçe, Danilo Zanna, Deniz Türkali, Edwina Sponza, Elif Edes Tapan, Ferin Batman, Hüseyin Kılıç, Müge Ergül ve Sahrap Soysal’ın lezzetli tarifleriyle umarız bu süreci sizin için keyifli hale getirebiliriz... Deneyip sosyal medya hesaplarınızdan bizimle paylaşırsanız çok seviniriz...