doğumdan sonra cinsel ilişki

Çocuğunuz oldu o mükemmel an geride kaldı... Peki, doğumdan ne kadar sonra cinsel ilişkiye girilebilir? Bu makalede bu soruya yanıt arıyoruz.  Prof. Dr. Hüseyin Cengiz hamilelik sonrası seks hakkında ve cinsel yaşamla ilgili bilmeniz gerekenleri anlattı. İşte Cengiz'in sorulara verdiği yanıtlar:

Doğumdan ne kadar sonra cinsel ilişki olabilir?

Prof. Dr. Cengiz, doğumdan ne kadar sonra cinsel ilişkiye girilebilir sorusunu şöyle yanıtlıyor:

Tekrar seks yapabilmek için gerekli bir bekleme süresi olmamasına rağmen, bizler, doğum şekline bakılmaksızın doğumdan sonraki dört ila altı haftaya kadar seks yapmayı beklemenizi öneririz. Doğumdan sonra komplikasyon yaşama riski doğumdan sonraki ilk iki hafta boyunca en yüksektir. Ancak beklemek, vücudunuza iyileşmek için zaman da verecektir. Doğum sonrası akıntı ve vajinal yırtıklara ek olarak; yorgunluk, vajinal kuruluk, ağrı ve cinsel isteksizlik yaşayabilirsiniz. Cerrahi onarım gerektiren bir vajinal yırtık varsa, daha uzun süre beklemeniz gerekebilir.

Prof. Dr. Cengiz'in doğumdan sonra cinsel yaşam ile ilgili sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Cinsel ilişki sırasında acıyacak mı?

Hormonal değişiklikler, özellikle emziriyorsanız vajinanızı kuru ve hassas bırakabilir çünkü emzirme süresince östrojen hormon düzeyiniz azalacaktır. Epizyotomi veya perine yırtıkları hala iyileşme sürecindeyse, cinsel ilişki sırasında biraz ağrı hissedebilirsiniz.

Seks sırasında rahatsızlığı hafifletmek için:

  • Ağrı azaltıcı önlemler
  • İdrarınızı tamamen boşaltmak
  • ılık bir banyo yapmak veya reçetesiz satılan bir ağrı kesici almak gibi ağrı giderici adımları önceden atın
  • Daha sonra yanma yaşarsanız, bölgeye küçük bir havluya sarılmış buz uygulayın
  • Kayganlaştırıcı kullanın. Vajinal kuruluk yaşıyorsanız bu yardımcı olabilir
  • Konuşun. Partnerinize neyin iyi hissettirdiğini ve neyin iyi olmadığını söyleyin
  • Zaman yaratmak. Çok yorgun veya endişeli olmadığınız zamanlarda cinsel ilişki için zaman ayırın
  • Seks ağrılı olmaya devam ederse, olası tedavi seçenekleri hakkında sağlık uzmanınıza danışın.

 

Farklı hissettirecek mi?

Gebelik süreci; doğum eylemi ve vajinal doğum; rahim, mesane, ince bağırsak ve rektumu destekleyen pelvik taban kaslarınızı gerebilir veya yaralayabilir. Bu olumsuz durumlar farklı hissetmenize sebep olabilir. Doğumdan sonra seks farklı hissettirebilir. 2005'te yapılan küçük bir araştırma, kadınların yüzde 83'ünün ilk doğumlarından sonraki ilk üç ayda cinsel sorunlar yaşadığını gösterdi. Vajinal doğum, vajinal kanalın kaslarını geçici olarak gerebilir. Bu kasların güçlerini ve stabilitelerini geri kazanmak için zamana ihtiyaçları vardır. Pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizlerini deneyin. Egzersizi günde en az üç kez arka arkaya 10 ila 15 kez yapmaya çalışın.

Doğumdan sonra cinsel ilişki ile ilgili en yaygın sorunlar şunlardır:

  • Vajinal kuruluk
  • İncelmiş vajinal doku
  • Vajinal dokuda elastikiyet kaybı
  • Perine yırtılması veya epizyotomi
  • Kanama
  • Ağrı
  • Gevşek kaslar
  • Ağrı
  • Tükenmişlik
  • Düşük libido

 

Peki ya doğum kontrolü?

Hamilelikten sonra seks, güvenilir bir doğum kontrol yöntemi gerektirir. Doğumdan altı aydan kısa bir süre sonra, yalnızca emziriyorsanız ve adet görmeye başlamadıysanız, emzirmek hamilelikten yaklaşık yüzde 98 koruma sağlayabilir. Bununla birlikte, araştırmalar emzirmenin kontraseptif etkinliğinin değiştiğini ve tek başına yeterli olmadığını göstermektedir. Hamilelik komplikasyonları ve diğer sağlık sorunları riskini azaltmak için, bir sonraki hamileliğinizi denemeden önce en az 18 ila 24 ay beklemenizi öneririz.

Ya cinsel ilişki ile ilgilenmiyorsam?

Kendinizi seksi hissetmiyorsanız veya seksin size zarar vermesinden korkuyorsanız, partnerinizle konuşun. Seks yapmaya hazır olana kadar, yakınlığı başka şekillerde sürdürün. Sabahları ve bebek uykuya daldıktan sonra sadece birkaç dakika olsa bile bebeksiz birlikte vakit geçirin. Sevginizi ifade etmenin başka yollarını arayın.

Kendi içinizde mücadele ediyorsanız, şiddetli ruh hali değişimleri, iştahsızlık, aşırı yorgunluk ve hayattan keyif alamama gibi doğum sonrası depresyonun belirti ve semptomlarına karşı dikkatli olun. Doğum sonrası depresyonunuz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza başvurun. Hızlı tedavi iyileşmeyi hızlandırabilir.

Unutmayın, kendinize iyi bakmanız çok önemlidir. Fiziksel iyileşmeye ek olarak; yeni bir aile üyesine, daha az uykuya ve düzenli rutininizde bir değişikliğe alışacaksınız.

 

a'dan z'ye hamilelik sözlüğü - hamilelik/ gebelik terimleri