rahim sarkması

Kadınlarda hamilelikte veya ilerleyen yaş ile birlikte rahimde sarkmalar görülebilir. Rahim sarkmasının farklı belirtileri olduğu gibi ilerleyen rahim sarkması sonucunda da  bir uzmana görünmeleri gerekmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Aydın Köşüş, rahim sarkması hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı...

Rahim sarkması nedir? 

Öncelikle rahim sarkması nedir? Köşüş, "Rahim sarkması, kadınlarda rahmi karın içerisinde sabit tutan bağların gevşemesine bağlı olarak rahmin vajenden, kısmi ya da tamamen dışarı çıkmasıdır. Özellikle çok normal doğum yapan kadınlarda ilerleyen yaşla beraber rahim sarkması şikayeti değişik derecelerde görülmektedir" diyor. 

Rahim sarkmasının belirtileri nelerdir?

Köşüş rahim sarkması belirtiler için de şu bilgileri veriyor: Rahim sarkmasının en önemli belirtisi elbette vajen önünde ele gelen kitledir. Sadece rahim ağzı dışarı çıkanlarda belirgin bir kitle olmamakla birlikte tamamen rahmi çıkmış olanlarda vajen önünde kocaman bir kitle hissedilir. Bunun haricinde dışarı sarkan rahimde sürtünmeye ve açıkta durmaya bağlı olarak yara ve enfeksiyon gelişebilir. Yine özellikle rahmin tamamen sarktığı kadınlarda idrar kaçırma ya da idrar yapmada güçlük görülebilir. İdrar yollarında tıkanmaya bağlı olarak böbrekler bile hasar görebilir. Bu nedenle rahim sarkması olan kadınlar geciktirmeden bir kadın doğum uzmanına görünmelidir.

Rahim sarkmasının nedenleri nelerdir?

Köşüş, rahim sarkması nedenlerini şöyle sıralıyor:

  • En önemli neden çok normal doğum yapmış olmaktır.
  • Sadece normal doğum yapanlarda değil, aynı zamanda sık sezeryanla doğum yapanlarda da görülmektedir. Bundan dolayı sadece normal doğum değil, aynı zamanda çok gebe kalmak da rahim sarkması nedeni olarak belirtilmiştir.
  • Ağır kaldırma
  • Kabızlık
  • Aşırı kilo
  • Sürekli öksürmeye neden olan akciğer hastalıklarında da sarkma görülebilir.
  • Bunların yanında östrojen eksikliği
  • Geçirilmiş pelvik cerrahilerde rahim sarkmasına neden olabilir.
  • Bazı kadınlarda görülen kollajen doku bozuklukları da önemli rahim sarkması nedenlerinden biridir.

 

Rahim sarkması nasıl tedavi edilir?

Doç. Dr. Aydın Köşüş, 'Rahim sarkması nasıl tedavi edilir?' sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

Rahim sarkmasının kesin tedavisi cerrahidir. Genç ve çocuk isteği olan kadınlarda, ameliyatla sarkan rahim karın içindeki dokulara tutturularak asılır. Yaşı ileri olan kadınlarda ise rahim tamamen alınabilir. Özellikle çok yaşlı kadınlarda ya da uzun süre anestezi alamayacak kadınlarda ise rahim alınmadan sadece vajen dokusu kapatılır ve rahmin dışarı sarkması önlenmiş olur. Hiç ameliyat olamayacak hastalarda ya da ameliyata engel hastalığı olan kadınlarda rahmi vajen içinde tutan ve peser adı verilen halkalar kullanılabilir. Ancak bunların bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması, sık sık değiştirilmesi gereklidir. Aksi halde uzun süre kullanılanlarda vajende enfeksiyonlara ya da yaralara neden olabilir. Rahim sarkması şikayetleriniz olursa geciktirmeden muayene olmanız daha sonra gelişebilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir.

a'dan z'ye hamilelik sözlüğü - hamilelik/ gebelik terimleri