Aşk bedava olur mu?

Aşk heyecanına kapılıp, hesaplarınızı alt üst etmeyin...

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Aşk bedava olur mu?

Bu ay siz sevgilinizle romantik bir akşam yemeği, belki bir hafta sonu kaçamağı, sürprizlerle şaşırtma planları yaparken kredi kartlarınız da cüzdandan çıkmak için sabırsızlanıyor. Yeni bir aşka yelken açanlar, aşk heyecanına kapılıp, hesaplarınızı alt üst etmeyin. Uyarılarıma bir göz atın. 1 Şubat itibarıyla finansal hayatımızda önemli değişiklikler var.

İŞTE SEVGİLİLER GÜNÜ İÇİN BEDAVA ALTERNATİFLER
• Varlığınız sevgiliniz için bir hediye. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Siz olmasaydınız, Sevgililer Günü’nün de sevgiliniz için bir anlamı olmazdı.
• Cep telefonlarınızı ve tabletlerinizi kapatarak 24 saat geçirin. Hayattaki en değerli şey zamanımız değil mi? Gitti mi geri gelmiyor. Sevgilinize özel zaman dilimleri yaratıp aşkınızı tazeleyin. Sevdiğiniz kişiye ayıracağınız zamandan daha değerli bir hediye geliyor mu aklınıza? Hem de bedava!
• Mum ışığında, şık bir restoranda akşam yemeği kulağa pek romantik geliyor. Neredeyse tüm çiftler aynı şeyi yapıyor. Bir de şarap fi lan eklenirse, hesap tuzluya mal oluyor. Siz farklı olun. Evde yiyin. Ama düşünceleriniz yerine sadece ‘hislerinizi’ paylaşın birbirinizle. Zor ama bir o kadar yakınlaştırıcı. Hem de bedava!
• Ona bir sürpriz yapın. Sevgililer Günü iş gününe denk geliyor. Sabah erkenden uyanın. Sevgilinizin iş yerine ondan önce gidin. Masasına minik bir kahvaltı paketi veya yaptığınız taze keki bırakın. E ne de olsa kalbe giden yol mideden geçer. Bir de not koyarsınız. Hem de bedava! • Son bir yılda beraber çektirdiğiniz orada burada duran fotoğrafl ardan bir kolaj veya albüm yapın. Resimlerin üzerine notlar yazın. Hem duygusal, hem pratik hem de bedava!

MUTLAKA PARA ÖDEYİP HEDİYE ALACAĞIM DİYORSANIZ
• Sevginizin değerini ya da büyüklüğünü hediyenin fiyatı ile göstermeyi denemeyin. Hayatta en değerli şeyler paranın satın alamadıklarıdır.
• Moda diye bir hediye almayın. Sevgilinize özel olmayan hediye sadece ‘alışveriş ürünü’ olur.
• ‘Geçen sene bana şu kadarlık bir hediye almıştı’ yarışı, kimseyi bir yere götürmez. Siz sevgili misiniz, yarışçı mı?
• Onun sevdiği ama sizin pek de hoşlanmadığınız bir kültürel veya spor faaliyetine bilet almaya ne dersiniz? Tiyatro, opera, rock konseri, futbol ya da basketbol maçı… Çok mu imkansız? İleri tarihe alacağınız bir bilet ile şaşırtın onu. 

Sevgililer Günü planları yapmak güzel, şayet ‘nasıl ödeyeceğim?’ diye karnınıza ağrılar girmiyorsa! Diyelim borç içindesiniz. Sıkıntınız büyük ama ona nasıl söyleyeceksiniz? Hatta ‘söylemeli miyim?’ diye düşünüyorsunuz...

PARA SOHBETİ
Toplumumuzda çok yaygın bir davranış biçimi: Parayı tabulaştırmak, para konuşmayı ayıplamak. Halbuki belki de ileride evlilik planları yapıyorsunuz sevgilinizle. Ancak hala birbirinizle para konularını konuşmadınız. Çünkü nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsunuz. Oysa uzun soluklu ilişkiler için finans ilişkisinin de sağlıklı olması gerekir. Samimiyetten ve gerçekçilikten asla vazgeçmeyin. Gerisi kolay. Evli çiftler için önerdiklerimi sevgililer için de öneriyorum.

KADIN-ERKEK İLİŞKİSİNDE NASIL PARA KONUŞACAĞIZ?
• Rahat bir mekan ve zaman seçin. Ulu orta konuşmayın.
• Konuşmada tek konu para durumu olsun. Diğerlerini o an unutun. • Kendi duygunuzu anlatarak söze başlayın. ‘Ben’ diye başlayan cümleler sizi net olarak ifade eder.
• Hem kendinizin hem de eşinizin para karakterini deşin ve anlayın. Eşinize ‘para senin için ne ifade ediyor?’ diye sorun. Samimiyetle eteklerinizdekileri dökün.
• Gülün. Kendinizle dalga geçin. Zayıflıklarınızdan bahsedin.
• Ortak finansal hedefler belirleyin. Ortak hedefleri olan evlilikler daha sağlıklı ve uzun sürüyor.
• Kısa, orta ve uzun dönemli bu ortak hedeflerinizi liste halinde yazın. Buzdolabına asın.
• Bütçe yapmak için zaman ayırın. Aylık bütçe konuşma gününüz olsun. • Gizli borçtan kaçının. Bir gün mutlaka ortaya çıkar ve belki dönüşü olmayan mutsuzluklara sebep olur bu borç.
• Ödünç hayatlar yaşamayın. Eşe dosta iyi görünmek için birbirinizi kandırmayın.
• Eşinizle finansal hedefinize dayalı ortak bir hesap açın. İkiniz de kazanıyorsanız, maaşlarınızdan o hesap için otomatik ödeme talimatı verin.
• Başarılarınızı kutlayın. Birbirinize samimi ve açık olun. Finansal elbiselerinizi çıkartın.

GÖZLER RUHUN AYNASIDIR
Herkesin Sevgililer Günü kutlu olsun! Unutmayın, bir kadının en önemli ve değerli aksesuarı gözleri. Gözleriniz sizin düşüncelerinizi, hislerinizi ve ruh halinizi yansıtır. Yani sizi ele verir. Mutsuzluğu saklayamazsınız. İçinizi ne kadar temiz ve dingin tutarsanız, o kadar huzurlu olursunuz. Ne kadar huzurlu olursanız, kendinizi o kadar seversiniz. Önce siz kendinizi sevin ki, sevgiliniz de sizi sevsin. Hayat sevince güzel!

1 Şubat itibarıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yeni senede kredi kartları ve tüketici kredilerine yeni düzenlemeler geldi. Tasarrufu artırmaya yönelik uygulamalar ile hepimiz ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorunda kalıyoruz. Sevgililer Günü hediyesi için hediye bütçenizi yapmadan önce, düzenlemelere bakmanızda fayda var.

Kredi kartlarına yapılan düzenlemeler 
1. Sevgililer Günü’nde pırlanta yüzük bekleyen kadınlar, ‘tek taşımı kendim aldım’ şarkısını koro halinde söylemeye hazır mısınız? BDDK; gıda, akaryakıt, kuyum (altın) ve telekomünikasyon alışverişlerinde taksiti kaldırdı.

2. Kredi kartlarının taksit sayıları tüm alışverişlerde dokuz olarak sınırlandırıldı. Artık uzun taksitle alışveriş yapma dönemi kapandı. BDDK sanki bu düzenlemeyi kadınları düşünerek yapmış. Dolabınızı yeniden gözden geçirin. Kullanmadığınız eşyalarınıza farklı bir gözle bakacağınıza eminim.

Bireysel kredilerde yapılan düzenlemeler
1. Uzun vadeye yayılan kredilere güle güle diyoruz. Tüketici kredileri maksimum 36 aya kadar, araç kredileri de maksimum 48 aya kadar taksitlendirilecek.

2. Araç kredilerinde peşinat ödemek zorunlu hale geldi. Daha önce nereden aldığınıza bağlı olarak peşinat ödemeyebiliyordunuz ancak araç sahibi olmak isteyenler artık peşinat ödemeden kredi kullanamayacak. 50 bin liraya kadar bir araç için, araç bedelinin yüzde 30’unu peşinat olarak ödemek gerekiyor. 50 bin lira üstü araçlar ilk 50 bin için yüzde 30; ikinci 50 bin için yüzde 50’si peşinat olarak ödenecek.