Beş tavsiye

Beş senedir bu köşede sizlerle buluşuyorum. Başarılarınızla mutlu oluyorum. Beşinci senemizde size beş tavsiye vermek istiyorum.

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Beş tavsiye

BÜTÇE

Mutlu olmanın anahtarlarından biri de insanın hesabını bilmesi ve parasını yönetebilmesi. Anı yaşarken yarınınızı planlamaktan vazgeçmeyin. “İlk önce yıllık gelirim ve yıllık sabit giderimi hesapladık sonra borçlarımı.” Pınar Borçlar almış başını giderken artık bütçe yapmak eskisinden çok daha gerekli hale geldi. ‘Amaan bende bütçe yapacak para mı var?’ demeyin. Gerekirse harcadığınız 1 lirayı bile gider hanenize yazın. Bütçe nasıl olmalı?

1. BASİT: Elinize bir defter ve bir kalem alın. Akıllı telefonunuz ya da bilgisayarınızdaki Excel programını da kullanabilirsiniz. Ayda bir saat ayırmanız yeterli.

2. ESNEK: Hazırladığınız bütçeye uymamak moralinizi bozmasın. Kalemlerinizden herhangi birinde o ay fazla harcama yaparsanız diğerinden kısın.

3. GERÇEKÇİ: ‘Gelecek ay kesin zam alacağım, bu kez piyango kesin bana vuracak’ demeyin ve geliriniz doğrultusunda harcamaya özen gösterin.

BİRİKİM

Hayalinizdeki ev, araba, düğün, seyahat ya da rahat bir emeklilik sizin olabilir. Tabii birikim yaparsanız... “Kredi kartlarını kapattırdım. Kızımın 30 adet çeyreği oldu ve benim bankada 8500 lira kadar param var.’’ Büşra Hedefiniz belli, bütçenizi yaptınız sıra geldi birikime.. ‘Para mı var biriktireyim’ demeyin, ufak ufak kenara para ayırmaya başlayın. Çantanızın köşesine sıkışan, cebinizde unuttuğunuz bozuk paraları kumbaranızda biriktirmekle işe başlayabilirsiniz. 1 milyona giden yolun birinci adımla başladığını unutmayın. Ya da ‘ruhunuz duymadan’ biriktirme yolunu seçin ve birikimin otomatik olarak gelirinizden çekilmesini sağlayın. Bireysel Emeklilik Hesabı açtırmayı deneyebilirsiniz. Düzenli olarak gelirinizin yüzde 10’unu biriktirin.

YATIRIM

Başarı para kazanmak değil, onu doğru yönetebilmektir. Tembel paranızı çalışkan paraya dönüştürmek sizin elinizde. “Benden daha disiplinliydi ancak onun da zaafı borsaydı. 20 bin lira kaybetmiş olmasına rağmen kopamamıştı ve kaybetmeye devam ediyordu. Kitabınızdan bahsettim hatta ona verdiğim ilk hediye sizin kitabınız oldu daha evlenmemişken...’’ Sema İster paranızı mevduata yatırın, isterseniz altın, döviz, hisse senedi veya gayrimenkul alın. Kendinize en uygun riski belirleyin ve harekete geçin. Bir yatırım uzmanına danışarak uygun yatırım çeşitlerinden oluşan bir sepet yapabilirsiniz. Risk almaktan korkmayın. Unutmayın risk yoksa getiri de yok. Yatırımlarınız uzun vadeli olsun, ‘al-sat’çı olmayın. Zengin olmanın en kolay yolu sabırla yatırım yapmak.

İRADE

Herkesin bir zayıf noktası vardır. Sizinki hangisi onu bulun. Alışverişe çıktığınızda kendinizi tutamıyorsanız satın almadan önce derin bir nefes alıp kendinize ‘İstek mi ihtiyaç mı?’ diye sorun. Yatırımınız kazanç sağlayınca hemen çekip harcamayın. Yatırımınızın katlanarak büyümesine izin verin. “Öncelikle hedef koymak, harcamaları yazmak, giysi diyeti gibi birçok şeyi alışkanlığa çevirdik. Eşimle beraber hareket ettik. Sizin kitabınız başucu kitabım olmuştu.” Saniye Seçil Birikim için ayırdığınız parayı çarçur etmeyin. Hemen hayallerinizi gözünüzün önüne getirin. Anlık bir heves hayallerinizin önünde durmamalı. Başardığınız zaman kendinizi küçük hediyelerle ödüllendirin. Unutmayın kendini yöneten dünyayı yönetir!

ÖZGÜVEN

Bir kadının en güzel aksesuarı özgüvenidir. Kendinizden emin olduğunuzda tüm kapıların önünüzde açıldığını görürsünüz. Güven sahibi olmak, kadınlara gerçek lider olmanın kapılarını açar. “Değerlerimi gözden geçirdim, küçük kağıtlara yazıp masama yapıştırdım. İyilik, sağlık, gelişim... Ara ara hep gözden geçirdim.’’ Fatma Yücel Yüksek sesle konuşun, el kaldırın, masada söyleyecek sözünüz olsun. Yeteneklerinizi küçümsemeyin, negatif düşünceleri kafanızdan atın, ufkunuzu genişletin. Kendinizi sevin ve kendinizle barışın. Cesur olun korkmayın, vazgeçmeyin, pes etmeyin. Bana başarılarınızı yazmayı da unutmayın, [email protected] bekliyorum.