Evlilikte para yönetimi...

İnsanlar birbirini sevdiği için para konularında da iyi anlaşacaklar diye bir şey yok. Özellikle evlilikte…

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Evlilikte para yönetimi...

Düşünsenize iki farklı kişilik, farklı geçmiş ve tecrübelerle farklı farklı şekillenen iki hayat görüşü… Bir de işin içine para girince, tarafların psikolojisi, paraya yaklaşımı ve tabii ki ilişkinin seyri değişebiliyor. Bu ay gönülleriniz gibi, bütçeninizin de ‘seyran olma’ potansiyelini artıracak beş temel başlık seçtim. Test edin, değerlendirin ve harekete geçin!

1. Finansal nefes alanı
Bir evde üç banka hesabı olsun: Sizin, eşinizin ve evin. Bu ‘finansal özgürlük’ alanlarınıza saygılı olmanızı sağlar. Her şeyiniz ortak iyi güzel ama aşkınızı ispatlamak için her kuruşunuzu ortak kullanmak zorunda değilsiniz. Her kuruş ‘bizim paramız’ olursa, birbirinizin harcadığı her kuruşu kontrol altına alacaksınız. Burada bahsettiğim gizli saklı harcama yapmak değil, birbirinize ‘finansal nefes’ alabilecek bir alan bırakmak. Anneniz, babanız ya da bakmakla yükümlü olduğunuz yakınlarınız için harcamalarınız olabilir, birbirinize hediye almak isteyebilirsiniz, birinizin ilgilenmediği hatta belki anlayış göstermediği ancak diğeriniz için önemli olan bir hobinize harcama yapabilirsiniz. Birbirinize ufak da olsa bir finansal özgürlük tanımanız, kendinize özel harcamalarınızın sebep olacağı gerginlikleri de ortadan kaldıracaktır. Sizin üç hesabınız var mı? Bu konuyu hiç konuştunuz mu?

2. Ev hesabının paylaşımı
Burada tek bir doğru yok. İkiniz de çalışıyorsanız, ev bütçesine maaşlarınız oranında katkıda bulunabilirsiniz. Diyelim biriniz 3000 ¨ maaş, diğeri 7000 ¨ maaş alıyor. Toplam 10.000 ¨ etti. 3000 ¨ maaş alanın eve getirdiği gelir toplam ev gelirinin yüzde 30’u olduğu için, ev masraflarının yüzde 30’unu karşılıyor. Başka bir yolda ödemeleri bölüşebilirsiniz. Yani, Ahmet kira ve faturaları öder, Ayla ise gıda ve eğlence masraflarını. Başka bir evde, Süleyman her şeyi öder, Fatma’nın geliri sadece birikime ayrılır. Bu konu aileden aileye ve gelirden gelire değişebilir. Tek bir doğru yok. Sadece erkek çalışıyorsa, burada da farklı modeller olabilir, ama tavsiyem aylık paylaşım yaparak kadınlara bütçe yönetimi konusunda inisiyatif verilmesi. Yuvayı dişi kuş yapar diye boşuna dememiş atalarımız. Kendine verilen sorumlulukla, bütçenin her kalemine yetişmeye çalışır bir kadın.

Sizin evde harcamaları, birikimi, yatırımı paylaşma modeliniz var mı? Açık mı? Net mi? İkiniz de bundan memnun musunuz? En son ne zaman konuştunuz?

3. Büyük sorun: Gizli borç
Eşlerin birbirinden sakladığı ama evin ortasında gezip duran kocaman bir sorun; gizli borç. Sizin ya da eşinizin kredi kartı borcunuz var, ailenize yardım etmek için borç aldınız ama bir türlü söyleyemiyorsunuz. Öte yandan karşı taraf öyle ya da böyle bunu hissediyor. Çünkü her ne kadar sır olarak saklanmak istense de, üzerinizde yaratacağı gerginlik sürekli anlamsız tartışmalara neden oluyor. E ne oldu şimdi? Hani iyi günde, kötü günde beraberdiniz… Bu durumu eşinize anlatmanız size zor geliyor olabilir ancak yaratacağı sonuçlar daha da zor süreçlere yol açabilir. Samimi olun, paylaşın. Birlikte bir çözüm bulabilir, buna neden olan süreci konuşabilir, tekrarlanmaması için birbirinize destek olabilirsiniz. Bu samimi paylaşımınız ilişkinizin daha da güçlenmesine neden olacak! Sizin eşinizden gizlediğiniz bir borç var mı?

Ya onun sizden gizlediği bir borç var mıdır acaba? Derin nefes alın ve düşünün, çünkü bu da aldatmanın bir türü, ‘finansal aldatma’!

4. Hayal kurun
İnsanın geleceğe dair hayalleri, hevesleri, düşleri aslında en mahrem şeylerinden biri. Genelde kendimize saklarız, hatta bir çoğumuz da oturup düşünmemiştir belki. Geçiştiriveririz ‘aman ne hayali, yaşayıp gidiyoruz’ diye. O zaman ben de sorarım size ‘Hayata nefes almak için mi geldik?’ Sizin göreviniz, misyonunuz, motivasyonunuz var elbet. Nedir bunlar? Önce kendinizinkileri ortaya çıkartın, sonra eşinizinkini anlayın ve tanımlayın. Beraber hayal kurun. Böylece beraberce ileriye dönük kesişen kümelerinizi de belirleyip ortak hedefler seçebilirsiniz. Ortak hedefleri olan evlilikler daha başarılı oluyor. Sizin eşinizle gönülleriniz, değerleriniz ortak ki evlenmişsiniz, yuva kurmuşsunuz, şimdi de gidilecek ortak noktaları tespit edin ki para sizi oraya götürebilsin. İşte bu kadar da basit.

Siz eşinizle samimiyetle kişisel hayallerinizi, düşlerinizi konuştunuz mu? Sizi nelerin mutlu ettiğini, size nelerin motivasyon sağladığını, heyecan verdiğini paylaştınız mı? Ya onunkileri? Peki ileriye dönük olarak ikinizin ortak hedefleri neler onu konuştunuz mu? Örneğin emeklilikte güvence, dünya seyahati, erken emeklilik gibi hedefleriniz var mı? Peki bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı planladınız mı? Cevaplar hayırsa durmayın, hadi arayın eşinizi! Pazar günü için randevulaşın ve paylaşın.

5. Ne baş tacı ne el kiri

Paranın tanımını hatırlayalım: Bizi değerlerimiz doğrultusunda, bir noktadan diğer bir noktaya getiren araç. Bir 10 ¨ alın yere koyun, kendi başına pazara, markete gidebilir mi? Ayakkabı elbise alabilir mi? Cevap tabii ki hayır. Ya da bir ıssız adaya giderken para almaya gerek var mı? Mars’ta para anlamlı mı? Yani unutmayın, paranın kendi başına bir anlamı yok, ona anlamı yükleyen biziz. Bu nedenle evliliğiniz boyunca da, parayı sizi hedeflerinize götürecek bir araç olarak konumlayın; onu ne baş tacı ne el kiri olarak görün. Parayı gerektiği kadar önemseyin. Para hakkında konuşabilin. İster sevin, ister sevmeyin para hayatın en temel gerçeklerinden biri.

İlişkilerde parayla ilgili tavsiyelerim devam edecek, bu çok derin, hassas ve önemli bir konu. Evlilik kutsal ama bir o kadar da zor. Para konularında da doğru sistemleri oturtma bizim huzurumuza yardımcı olacak. Ama size de iş düşüyor, her şeyin başında olduğu gibi burada da üç kural devreye girsin: 1. Samimiyet 2.Utanmak yok; suçlamak yok 3. ‘Önce insan sonra para’ diyerek siz de bir göz gezdirin ki kendi birlikteliğinizde ‘gönüller bir, bütçe seyran’ olabilsin. Sağlık sevgi ve parayla kalın…