Fazlamız var eksiğimiz yok!

Evde, işte, siyasette... ‘Biz varız!’ demenin bir yolunu bulun...

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Fazlamız var eksiğimiz yok!
Fazlamız var eksiğimiz yok! - Resim : 1
8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Yani mart ayı bizim için özel bir ay. Kadın söz konusu olduğunda, kadına dair sorunlardan söz etmemek mümkün değil. Biz kadınlar, hayatta var olduğumuzu kanıtlamak ve güçlü olduğumuzu kabul ettirmek istiyoruz. Erkeklerle her anlamda eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Cinsiyet ayrımcılığı yapılmasın, fırsat eşitliğimiz olsun istiyoruz. Siyasette, iş hayatında, eğitimde ve hatta ev hayatında eşit olmak istiyoruz. Gidecek çok yol var. Neden mi? 

• UNICEF’in 2014 başında yaptığı açıklamaya göre dünyada 15 yaşına gelmeden evlendirilen kız çocuk oranı yüzde 11!
• Dünya üzerinde hangi ırktan ya da hangi ülkeden olduğu fark etmeden her dört kadından biri şiddet görüyor! Kadının güçlü olması için çalışması ve eğitim alması gerekiyor.
• Tüm dünyada kadın istihdamı sorun. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkelerinde kadın istihdam oranı yüzde 62 iken Türkiye’de yüzde 29 ve biz sondan ikinci sırada yer alıyoruz. 

Özetle sevgili kadınlar, sorunlarımız her dilde, her dinde, her ırkta aynı. Ve ancak biz kadınlar sorunlarımızı çözebiliriz. Bunun için de kadınları desteklemek, yüreklendirmek, güçlendirmek zorundayız.
Dört sene önce bir iş seyahatinde gördüğüm fotoğrafla başladı Para Durumu sosyal girişimciliğim. 10 yaşındaki Afgan kızının 40 yaşındaki adamla düğün fotoğrafıydı düşünmeme sebep olan. Neden çocuk gelinler vardı? Derin kadın sorunlarını inceledim bir süre. Eğitim, sağlık, ayrımcılık, şiddet, sermayeye erişim sorunu gibi konu başlıklarını gördüm. Hepsinin çeşitli sebepleri vardı. Her alanda evrensel ya da ulusal çalışmalar yapılıyor. Ben ülkemizde hiç çalışılmamış alanda olmak ve en iyi bildiğim şeyi yapmak istedim. Kadının para ile ilişkisini seçtim. Çünkü kadınların ekonomik özgürlüğü olmadan sorunlarını çözemeyeceğini biliyorum. Kadınların ‘ben anlamam’ dediği konularda kendi kendilerine bariyer olduklarını görüyorum.
Toplumsal önyargılar bir yandan sorun teşkil ederken, kendilerine de anlamayacaklarını telkin etmeleri ayrı bir sorun. Kocalarının para ile ilgili sorumlulukları almaları da uğraşmamaları için sebep oluyor. Ben, kadınlara para yönetimini öğretmek için çıktım yola. Verdiğim seminerlerde görüyorum ki kadının istediği zaman yapamayacağı, başaramayacağı hiçbir şey yok. Yeter ki fırsat verilsin ve kadın yeter ki istesin.

Bu seneki Dünya Ekonomik Forumu’nda (Davos’ta) Kadın Liderler Yemeği’ne katıldım. Kore Kadın Bakanı (bu arada Cumhurbaşkanı da kadın Kore’de) ‘yükselmiş kadınlar, merdivenden gelenlere yardım edin’ dedi bizlere. Bir yanımda Birleşmiş Milletler Kadın Başkanı bir yanımda Sheryl Sandberg… Çevremizde hiç iş yeri görmemiş genç kızları şirketlerimize götürme fi krini konuştuk. Sherly Sandberg tanıdığım şahane kadınlardan biri. Bu bana özgü bir durum değil. Şöyle ki; Fortune dergisi tarafından işdünyasında en güçlü 50 kadından biri olarak seçildi. Facebook COO’su. Time dergisinde ilham verici 100 kişiden biri ve Business Week’te internette en ilham verici 25 kişi listesine girdi. Wall Street Journal tarafından izlenmesi gereken 50 kadın listesinde yer aldı. 45 yaşında ve iki çocuk annesi. Kadın hallerinden en iyi kadınlar anlar. Sandberg de birkaç tespit ile kadınlara önerilerde bulunuyor.

Fazlamız var eksiğimiz yok! - Resim : 2

1. Masaya oturun
Kadınlar, erkeklerle aynı masada oturmaya çekiniyor. Kadınlar, başarılarını çok çalışmaya, dış faktörlere ve şansa bağlıyor. Neden başarılı olduğunu bir erkeğe sorarsanız; “Bu işi bir
başkasının yapabilmesi mümkün değil” cevabını verir. Kadınlar özgüven sahibi olmalı ve istemekten çekinmemeli. 

2. Eşinizin doğru eş olduğuna emin olun 
Sandberg; “Şayet evlenecekseniz eşinizi doğru seçin” diyor. Eşiniz sizin için fedakarlık yapsın. Sizin iş hayatındaki başarınız ve hatta iş hayatınızın devam edebilmesi için eşiniz sizi desteklesin, yüreklendirsin.

3. İşten ayrılmadan önce fikren ayrılmayın
Eşiniz, iş hayatınız, ev hayatınız ve bir yandan da anne olma isteğiniz… Şirketinizde yepyeni bir proje başlıyor. Görev aldıktan hemen sonra hamile kalırsanız ne olacak? Ama görevi
almazsanız da mutsuz olacaksınız. Daha hamile bile değilken kendinizi işten uzaklaştırmayın. Çalışın, yeni görevlere, sorumluluklara aday olun. Durumla yüz yüze geldiğinizde elbet
bir çözüm bulursunuz.

İş’te Eşitlik
‘İş’te Eşitlik Platformu’ Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitliği Uçurumunun Kapatılması Programı kapsamında kuruldu. Programda Japonya, Meksika ve Türkiye görev gurubu ülkeleri olarak yer alıyor. Programın temel hedefi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin küresel olarak gündeme alınması ve ülkelerdeki verilerin toplanarak paylaşılması. Kadın ve erkek eşitliği sağlanarak ‘rol model’ ülkeler oluşturulmasına çalışılıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın önderliğinde Doğuş Grubu ve Sabancı Holding’in eş başkanlığında yönetiliyor.
Ne yazık ki Türkiye, 2013 yılında, cinsiyet uçurumu sıralamasında 136 ülke içerisinde 120’nci sırada yer alıyor. Platformun amacı, özel sektörle ve kamu ile iş birliği yaparak, 0.414’lük uçurumu yüzde 10’a kadar düşürmek.

İş’te Eşitlik Platformu, kadın ve erkek çalışma hayatındaki herkese eşit şekilde olanak sağlamayı hedefliyor. Platforma katılmak için gönüllü olmak yeterli. Başvuru; isteesitlikplatfomu.gov.tr sitesi üzerinden yapılıyor. Üye olan iş yerleri, İş’te Eşitlik Bildirgesi’ni imzalıyor ve taahhütte bulunuyorlar. Şirketlerinizi bu Türkiye çaplı platforma üye olmaya
davet edin.