Karar anı

“Delilik, tekrar tekrar aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar beklemektir"

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Karar anı

demiş Einstein. Gelin şu an karar anı olsun. Ve davranışlarınızı otomatiğe bağlayıp, rahat edin.

Alışkanlıklar
Her birimizin alışkanlıkları var. Her sabah diş fırçalamak, akşam yemeğinden sonra çay içmek gibi… Bazılarımız eve girer girmez işi olmasa bile önce bilgisayarı açıyor, bazıları da bütün odaların camını. Bir arkadaşım ne zaman yemek pişirirse hemen gidip duş aldığını, bir arkadaşım da hep önce sağ ayağına ayakkabı giydiğini söyledi. Montaigne: “Alışkanlıklar insanın ikinci huyudur” demiş. Değişmesi kolay olmasa da imkansız değil.

Otomatik pilot
Belli sürelerle sürekli yaptığımız şeyler, zamanla refleks haline geliyor. Biz bile fark etmeden yapıyoruz. Alışkanlıklarımız hayatımızda bir sistem yaratıyor. Sanki otomatik pilota bağlanıyoruz. Bir disiplin oluşuyor. Alışkanlıklar, refleksler ‘iyi’ ise iyi, faydalı değilse faydasız bir disiplin oluyor. Başarı da bu sistemli ve iyi disiplinden geliyor.

 Küçük adımlar
Örneğin zayıflamak isteyen birinin hemen o hafta beş kilo vermesi zor. Ama her sabah kalkıp limonlu ılık su içmekle başlayabilir. Bunu alışkanlık edinebilir. Zamanla kendini her sabah limonlu ılık su içerken bulur. Yemeklerden ekmeği keser. Şekeri azaltır ve kilo vermeye başlar. Bir sisteme göre hareket eder. Küçücük bir değişiklik hayatımızda bizi çok başka bir yere taşır.

21 kuralı
Araştırmalar gösteriyor ki, bir insan bir şeyi 21 gün, hafta, ay tekrarlar ise bu onun alışkanlığı oluyor. Örneğin 21 ay maaşınızdan biriktirirseniz, hayat boyu biriktirirsiniz.
 
Dişini sıkmadan olmuyor
Para konusunda acı çekmeyi ikiye ayırıyorum. Bugün çekilen, yarın çekilen. Örneğin vitrinde bir elbise gördünüz, çok beğendiniz. Ama paranız yetersiz. Elbiseye bakıp, iç geçirip acı çekmeye başlarsınız. Ya da dayanamayıp gidip aldınız. O an mutlu olursunuz ama bu sefer de kart ekstresi geldiğinde acı çekmeye başlarsınız. Kısaca öyle ya da böyle dişi sıkmak gerekiyor bir zaman. Peki, acı çekmemeyi nasıl başaracağız?
 
Otomatik pilota bağlatacak tavsiyeler
 •    Her ay maaşınızdan (veya puan kazanmak için kredi kartınızdan) bireysel emekliliğe otomatik yüzde 10 yatırın.
•    Maaşı aldınız, bekarsanız yüzde 25’ini birikim hesabına bağlayın.
•    Her ayın ilk hafta sonu sabah kahvesi içerken bütçe yapın.
•    Her gün eve döndüğünüzde cebinizdeki bozuklukları bir kavanoza koyun.
•    Hedeflediğiniz şeyin (ev, araba, tatil)fotoğrafını telefonunuza kaydedin. Aniden bir para harcama dürtüsü gelirse telefonunuza (yani hedefinize) bakın.
•    Pahalı restoranlara bütçe ayırmayı çok da istemiyorsanız, kahve, tatlı, içki içip yemek yemeyin.
•    İnsan, en fazla zaman geçirdiği beş arkadaşının ortalaması olurmuş. Hayatınıza faydalı arkadaşlarla, daha fazla zaman geçirmeyi alışkanlık haline getirin.
•    Gerekmedikçe bir dükkana girmeyin. Giren alıyor. Girerseniz de eşyalara dokunmayın. Dokunanlar almaya daha meyilli.
•    10 saniye kuralını her yerde kullanın. Almak istediğiniz eşya ile konuşun; ‘Sen istek misin ihtiyaç mı? Seni gerçekten çok istiyor muyum?’
•    Günlük yaşam alanınızda ruhunuzu hafifletin.

Feng ShuI: Yaşam alanını hafifletme örneği
Hayat bir mücadele. Zor. Alışkanlıkları değiştirmek de öyle. Sözlük anlamı ‘rüzgar’ ve ‘su’ olan Feng Shui, doğada var olan evrensel yaşam enerjisini, yaşadığımız mekanlarda harekete geçirmenin yöntemlerini gösteren eski bir Çin öğretisi. Bu felsefeye göre her şeye hayat veren; ‘Chi’, yani kozmik enerji…
Amaç, Chi’nin evde dolaşımını sağlamak, ‘zehirli ok’ anlamına gelen negatif enerjilerin eve girmesini engellemek. Chi’yi beş element oluşturuyor: Metal, ateş, su, tahta, toprak.
Feng Shui bir dekorasyon stili değil. Feng Shui, enerjinin çok hızlı ya da çok yavaş değil, rahat akmasını sağlayarak olumlu enerjiyi geliştirmenin yöntemlerini gösteriyor.
Evinizde hafiflemeye hazır mısınız? Başlıyoruz: Bu planı oluşturduktan sonra yapacağınız küçük değişiklikler sayesinde daha rahat ve özgür hissedeceksiniz:
•    Ailenizle, arkadaşlarınızla konuşarak atılacak, verilecek, yenilenecek eşyalar listesi yapın. Böylece ortak kullanım alanlarınızı dengeli kullanabilmek için hep birlikte karar vermiş olursunuz.
•    Durağan enerjiyi harekete geçirmek için müzik açın.
•    Size kendinizi değerli, iyi hissettiren eşyalarınıza titizlenin.
•    Feng Shui’de zenginliğin en önemli simgesi su. Evinize su ile ilgili resimler asabilir ya da bir akvaryum koyabilirsiniz. Kuzey cephesindeki akvaryumun mesleki ilerlemede (kariyerinizde) etkili olacağına inanılıyor.
•    Kırık ne varsa atın. Kuru çiçekleri de. Canlı bitkiler iyi enerjiyi ve bolluğu simgelerken, kuru çiçekler tam tersi.
•    Evin içi kadar dışı da değerli. Eve girmeden önce geçtiğimiz yollarda neler var? Bahçeniz size ne hissettiriyor. Aynı şeyleri dış ortam için de uygulayabilirsiniz. Kuru dalları, bitkileri, fazlalıkları bahçenizden temizleyebilirsiniz.

Renklerin dansı
•    Kırmızı; şans, bolluk ve mutluluğu çağırıyor.
•    Sarı ve yeşil de şans getiriyor.
•    Beyaz ve mor zenginlik, bolluk demek. Bu renklerin evin güneydoğu bölümünde kullanılması öneriliyor. Beyaz ya da mor renkli mumlar ya da bu renklerde sevdiğiniz objelerle bolluğu çağırabilirsiniz.

İşte size yeni senede bütçeniz, alışkanlıklarınız ve hayatınız için bir Aborjin duası diliyorum
Seni ayakta tutmaya yetecek kadar güzelliklerle dolu bir yaşam,
Aydınlık bir bakış açısına sahip olmana yetecek kadar güneş,
Güneşi daha çok sevmene yetecek kadar yağmur,
Ruhunu canlı tutmaya yetecek kadar mutluluk,
Yaşamdaki en küçük zevklerin daha büyükmüş gibi algılanmasına yetecek kadar acı,
İsteklerini tatmin etmeye yetecek kadar kazanç,
Sahip olduğun her şeyi takdir etmene yetecek kadar kayıp,
Son ‘elveda’yı atlatmana yetecek kadar ‘merhaba’ diliyorum…
 
2015 yeni bir sayfa… Yeni umutlar… Yeni alışkanlıklar sizinle olsun.

Sağlık, sevgi ve para ile kalın…