Panjo, nanay, maji, amai, mam…

Size bu başlıktakiler neyi çağrıştırıyor?

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Panjo, nanay, maji, amai, mam…

Yazımın devamını okumadan, gözünüzü kapatıp bir saniye düşünün. Buldunuz mu? Buldunuz tabii… Farklı dillerde annelere verilen ad.
Dünya dillerinde ‘anne’nin söylenişleri farklı olabilir ama annelik duygusu ve getirdiği sorumluluklar hepsinde neredeyse ortak.  Bu uzun soluklu sorumluluk da kutlanmaya değer doğrusu. Anneler Günü Yunanlıların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlamış ve günümüze kadar gelmiş. Annelerimizin emekleri saymakla bitmez. Yaşımız kaç olursa olsun bir ömür devam eder. Biz hep çocuk kalırız onlar için. Peki ya çalışan, para kazanan anne olmak nasıl bir şey? Suçluluk duygusuyla yanıp kavrulmak dışında bu olaya nasıl bakabiliriz?

Kendine ‘engel’ tanıma!
Bütün çalışan anneler çocuklarına ve ailesine daha iyi ve güvenli bir gelecek sağlamak istiyor. Toplum ve aileden yeterli desteği görmese de her kadın üretebiliyor. Yalnız bunun için en önemli engelin aşılması gerekiyor. Bu engel ne mi?  Cevap: KENDİSİ.

Suçluluk duymayın
Sevgili anneler; çocuklarınıza, ailenize vakit ayıramıyorsunuz diye kendinizi suçlu hissetmeyin. Unutmayın, önemli olan çocuklarınızla çok uzun zaman geçirmek değil, kaliteli zaman geçirmek. Onunla gülün, kahkaha atın, hep yanında olduğunuzu hissettirin, onu başarılarıyla, başaramadıklarıyla her şeyiyle koşulsuz sevin ve suçluluk duymayın. 

Ritüel
Ben kendime bir ritüel belirledim ve her ne şartlarda olursam olayım yaptığım şeyler var. Altı yaşındaki oğlumu haftada en az bir kere sınıfının içine kadar götürmek, 10 yaşındaki oğlum ile akşamları hislerini konuşmak, en az üç akşam kitap okuyup uykuya yatırmak, ayda bir birebir ‘anne’ zamanı yapıp eğlenmek, haftada bir kere patlamış mısır partisi yapmak, ayda bir hiç yapmadığımız bir şeyi deneyimlemek... Bunun gibi ritüeller, onlarla olan ilişkimde, onların sevdiği ritüelleri de oturtmama yardımcı oldu. Eminim size de yardımcı olacak.

Anne olmak ya da olmamak
Hiç düşündünüz mü anne olma yeteneği nereden geliyor? Philadelphia’daki Pennsylvania Üniversitesi Psikoloji Profesörü Ragini Verma’ya göre bunun sebebi ÖNSEZİ. Beynimizdeki sinirlerin, ‘mantıksal düşünce’ alanı olarak bilinen beynin sol tarafı ile ‘önsezi’ alanı olarak bilinen sağ tarafı arasında dizilmiş olması kadınların önsezilerinin erkeklerden daha güçlü olmasına sebep oluyor. ‘Önsezi, düşünmeden düşünmektir’ diyor Verma ve ekliyor: “İnsanların içgüdü dediği de budur. İşte kadınların, iyi bir anne olmak gibi bu tip yeteneklerde erkeklerden daha iyi olmasının sebebi de bu. ‘Erkek egemen dünyada kadın olmak başlı başına sorun zaten’ diyorsunuz. Yalan da değil. Amerika’da bir çalışma yapmışlar. Bir erkek ve bir kadın tiyatrocu aynı yatırım sunumunu çeşitli yatırımcılara aynı şekilde anlatmışlar. Sonuç: Erkek yüzde 70 oranında finansmanı sağlarken, yatırımcılar kadına yüzde 30 oranında finansman sağlamış. Durum erkeklerin lehine görünse de uzun zamandır rüzgar başka yerden esiyor.

Kadın varsa risk yok
İlişki yönetimi ve çevreyle kurulan ilişki, günümüz dünyasında başarılı olmak için çok güçlü bir özellik olarak yerini aldı. Araştırmalar da gösteriyor ki, kadın beyni de bu konuda erkek beyninden önde. Beynimizin iletişimle ilgili kısmı daha büyük olduğu için biz kadınlar bu konuda çok daha yetenekliyiz. Hermes Investment Management CEO’su Saker Nusseibeh de bu yoruma katılıyor ve ekliyor: “Yönetim kurullarında kadın varsa risk yoktur. Kadınlar regülasyon ve organizasyon açısından daha başarılı. Artık organizasyon ve risk kabiliyetleri sayesinde kadınlar tarafından yönetilen ya da yönetim kurullarında kadın bulunan şirketlerin açıkça daha uzun dönem ayakta kalabileceklerini söylemek mümkün.”

Çalışmak anneliği eksiltmiyor
Çalışan anneler ve çocukları üzerinde yapılan araştırmalar, annenin çalışmasının çocuğu olumsuz şekilde etkilemediği yönünde. İşte sonuçlardan birkaçı: 
• Anneleri çalışan çocukların, okul başarıları diğer çocuklardan daha yüksek. 
• Annenin dışarıda çalışması çocuğun gelişimini geciktirmiyor. 
• Annenin evde kalması ya da dışarıda çalışıyor olması çocuğun sosyal davranışında, bilişsel yetilerinde ve dil gelişiminde farklılık yaratmıyor. 
• Çalışan anneler izin günlerinde çocukları ile daha fazla zaman geçiriyor. 
• Önemli olan, annenin çocuğu ile geçirdiği sürenin kısa ya da uzun oluşu değil, çocuğu ile geçirdiği sürenin niteliği. 
• İşinde mutlu olan ve çocuğunun bakımı konusunda endişe duymayan anneler iyi bir ebeveyn rolüne sahipler.
   
Mesajlarım
• Kız çocuğu olan anneler! Bırakın kızlarınız ‘şatoda oturup sıkılan prenses’ olmak yerine, çalışıp üreten kadın hayali kursunlar. 
• Erkek çocuğu olan anneler! Bırakın erkek çocuklarınız bir kadının evinde olduğu kadar, iş yerinde de değer yaratabileceklerini görsünler. 
• Sevgili anneanneler! Kızlarınıza fazla yüklenmeyin, zaten yeterince suçluluk duygusu içindeler, onlar kendisi için en iyi olanı yapsınlar yeter. Onlar ne kadar mutlu, hayat o kadar güzel! Herkes için.

Çocuklar için eğitim sigortası
Anne ve babaların en büyük kaygısı, çocuklarına iyi bir eğitim vermek ve güzel bir gelecek hazırlamak. Benden söylemesi, şimdi birçok anne-baba çocuklarına ‘eğitim sigortası’ yaptırıyor. Bu; yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı iyi bir çözüm. Böyle durumlarda çocuğunuza belirlediğiniz tutarda ve sürede gelir ödemesi yapılıyor. Böylece çocuğunuz, siz yanında olamadığınızda da, eğitimine ara vermeden devam edebiliyor. 

Siz Gülün, Herkes Gülsün
Kendinize iyi bakın. Yeterli uyku, dengeli beslenme, egzersiz ve sizi mutlu eden şeyleri yapın. Siz ne kadar iyiyseniz, çevreniz de o kadar iyi olacak. Sizin yüzünüz güldüğünde, tüm ailenin yüzü güler. Kararlarınıza güvenin. Suçluluk duygusu geldi mi, paketleyip denize atıverin. Mücadeleyi kazanmak için önce kendinize önem verin. Siz kendinizi ne kadar önemserseniz, etrafınız da sizi o derecede önemser. 
Tüm annelerin Anneler Günü’nü kutlarım.