Paranın en moda hali!

Ne renkler, desenler, hele gelinlikler var… İnsanın aklı duruyor.

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Paranın en moda hali!

Hazır bahar geldi, bu hafta size modanın para durumundan bahsetmek üzere ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif ile Nişantaşı Ralli Apartmanı’ndaki hazır giyim mağazasında bir araya geldim. Ben elbiselerin arasında kendimden geçtim. Ne renkler, desenler, hele gelinlikler var… İnsanın aklı duruyor. Kulaklarımda hep o soru çınladı tabii: “Özlem bu istek mi? İhtiyaç mı?”

Dünya starlarını giydiren Hanif bir süredir bu mağazada hazır giyim ürünlerini satıyor. Üst katsa haute couture. Müşterileri arasında iş dünyasından ünlü isimlerin bulunduğu Hanif ile pratik giyim önerilerini, çok para harcamadan şık olmanın yollarını konuştuk...

Günü de geceyi de kurtaracak formül: Düz bir elbiseyle çok şey yapabilirsiniz.

Dilek Hanif bu sene Oscar’larda zamansız stil ikonlarından Jane Fonda’yı giydirmiş. “Benim için kırmızı halıdaki ilk Türk moda tasarımcısı olmak büyük onurdu” diyor. Ünlü moda tasarımcısı kadınlara hayat kurtaracak önerilerini şöyle sıralıyor: “Stilinizin olması çok önemli. Stiliniz varsa moda olan her şeyi almak yerine, gardırobunuza uygun moda olan birkaç parça almanız yeterli olacaktır. Kolsuz ya da truvakar kollu bir elbiseniz mutlaka olsun. (Bu arada truvakar kolun dirsek ile bilek arası kol boyu olduğunu öğrenince kendimi moda uzmanı hissediyorum artık.) Böyle ceketlerle gündüz iş toplantısına, gece de bir fular, takıyla kombinleyip akşam davetlerine katılabilirsiniz.”

Ünlü bir moda tasarımcısısınız, gençlik yıllarınızda hayaliniz, hedefiniz bu muydu?
Benim tek hedefim yaptığım işte en iyi olmak, en iyisini yapmaktı. Bu hayalim, hedefim de beni bugünlere getirdi.

Bu yeteneğinizi nasıl keşfettiniz?

Okulda çok iyi resim yapardım. Özellikle renkler üzerinde inanılmaz bir yeteneğim var. Bu yabancı basında da hep gündeme geliyor. Ama modaya giriş sebebim bu değildi. Moda, bizim aile mesleğimizdi. Çok küçük yaşlardan beri ben de çok ilgilendim. Moda, tamamen içimden gelerek, çok isteyerek yaptığım bir iş. Bence başarının altında yatan en önemli etken de kendine çok inanarak işini yapmak.

Resime, çizime yeteneği olan herkes, sizin kadar başarılı olabilir mi, bu işin üstüne gitsinler mi?
Bu başarıları yakalamak, marka olmak hiç kolay şeyler değil. Bunun için çok ciddi finansal yatırımlar yapmanız gerekiyor. Bunu tek başınıza yapmanız mümkün değil. Resim, çizim, modaya merak… Tek konuda yetenekli olmak yeterli değil. Bu bir bütün. Çok sevmek, çok çalışmak ve en önemlisi pes etmemek gerek.

Siz nasıl başladınız?

Bankadan annemin evini ipotek göstererek 50 bin lira kredi aldım ve ilk böyle başladım.

Şık olmak için çok mu para lazım?

Bence kesinlikle hayır. Bilinçli alışveriş yapıyor olmak şık olmak için önemli noktalardan biri. Stilinizin olması da çok önemli. Stili olan bir kadının bilinçli alışveriş yapması yeterli. Stiliniz olduğu zaman aldığınız parçalar bellidir. Moda olan her şeyi almak yerine, gardırobunuza uygun moda olan birkaç parça almanız yeterli olacaktır. Bir de, az para ödeyip çok şey almak yerine, çok para ödeyip kendi stilinize uygun, sürekli kullanabileceğiniz az şey almak daha doğru. Onları stiliniz olduğu için her sezon muhakkak kullanırsınız. Yeni bir ayakkabı ya da aksesuarla kombinleyebilirsiniz. Ayrıca her markanın ürünlerinin daha az fiyata üretilmişleri de var… Her kadın için şık olmak mümkün.

30 günlük bir kıyafet diyeti yaptım. 30 günü altı kıyafetle geçirdim. Eşim bile fark etmedi… Bir kadının gardırobunun olmazsa olmazları neler?
Mesela düz, basit bir elbise her kadının gardırobunun olmazsa olmazıdır. Mümkünse kolsuz ya da truvakar kollu olmalı. Böylece, üzerine bir ceketle gündüz iş toplantısına giderken, ceketi çıkartıp bir aksesuar ekleyerek, akşam davetlerine uygun hale dönüştürülebilir. Twin set dediğimiz içli dışlı takımlar da her mevsim ve mevsim geçişleri için kurtarıcı oluyor. Pantolon ya da etekli bir takımınız tabii ki olmalı. Renkler birbirine uygunsa, hepsinde kullanabileceğiniz aksesuarlarla, benim de sürekli tercih ettiğim gibi şallarla, eşarplarla kombinleyebilirsiniz.

Kumaşlar pahalı olunca daha mı kaliteli oluyor? Aynı tip giysiyi farklı kumaşlarda bulduğumuzda ne yapmamızı önerirsiniz?
Kumaşa verdiğiniz bir fiyat farkı varsa bunun ardında bir kalite farkı yatıyordur. Ama moda olan bir ürünü sadece o sezon keyfini çıkarmak için alıyorsanız kumaşa büyük paralar ödemeye gerek yok. Ama sürekli gardırobunuzda olacak, temel kıyafetler ya da özel günlerde giyeceğiniz kıyafetler iyi dikilmiş olmalı, onlar iyi para ödemeyi hak ediyor. Düğün mevsimine giriyoruz, bir gelinlik düğün bütçesinin yüzde kaçı olmalı? Bence yüzde 20’si. Düşünsenize bir düğünde gelin en önemli şey.