Plajda para kazanın!

Tatilde ipin ucunu kaçırmamak için...

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Plajda para kazanın!

Aylarca çalışıp, para biriktirdiniz, kolay değil… Aman dikkat! Daha başlamadan ipin ucunu kaçırmayın. Tatil, insana özgürlük hissi verir. Bu hislere kendinizi kaptırıp bütçenizde delik açmayın. Sonrasında hayat zehir olmasın. Huzurlu bir tatil geçirip, tatilden döndükten sonra da kafanızın dinç olması için plan yapın. Tatil öncesi ve tatil diye iki ayrı liste hazırlayın. İşte size tüyolar…

Tatil alışverişi

İlk liste alışveriş. Aman hesaplı kitaplı olun. Tatil alışverişi yaparken bütçenizi depreme uğratmayın. Elinizde neler var? Dolapları çekmeceleri açıp yanınıza almak istediğiniz kıyafetlerinizin listesini yapın. Unutmayın ihtiyaçlarınızı almak için alışverişe gittiğinizde rengarenk elbiseler, mayolar, aksesuarlar sizi büyüleyecek. “Nasıl olsa yılda bir kere tatile çıkıyorum” diyerek mağazaların reyonlarının sizi baştan çıkarmasına izin vermeyin. Zaten çok eşya götürmeye gerek yok. Hatırlayın, son tatilinizde valizinize koyduklarınızın ne kadarını hiç kullanmadan geri getirdiniz?

Kıyafetler: Yazlık kıyafetlerinizi giyin, aynada kendinize bakın. İki elbise, iki etek ve şort yeter. Etek ve şortun üzerine gece giyeceğiniz birkaç farklı bluzla değişik kıyafet kombinleri yaratabilirsiniz. Gündüzleri zaten hep mayo ve üzerine uzun tişört, pareo veya askılı elbise dışında pek bir şey giymeyeceksiniz. Ayakkabılar için de ayrı bir bavula gerek yok. Rahat topuklu bir ayakkabı, bir sandalet ve terlik. Mayolarınızın lastikleri sağlamsa, üzerinize de oluyorsa gidip günün modası mayo alarak gereksiz harcama yapmayın. Ama illa ihtiyacınız varsa, yeni sezon yerine, geçen sezondan kalanları tercih edin. Eşiniz ve çocuklar için de kıyafet listesi hazırlayın. Çocuklar için çok fazla uğraşmayın. Birkaç tişört ve şort yeterli. Zaten onları denizden-havuzdan zor çıkarıyorsunuz. Gece giymeleri için onları sıcak tutacak kıyafetleri unutmayın. Ani hava değişimlerini de göz önüne alın. Bavulda mutlaka çorap ve ceket de olmalı.

Kozmetik: Nelere ihtiyacınız olacağını listenize yazarsanız, unuttuğunuz bir şey için tatil yerinde iki katı para harcamak zorunda kalmazsınız. Diş fırçası, diş macunu, nemlendirici, güneş kremi, şampuan, saç şekillendirici, tarak-fırça, toka, makyaj temizleyici, pamuk, oje, aseton, vücut kremi... Eşiniz için tıraş malzemeleri, çocuklar için yüksek korumalı güneş sütleri... Var mı eksik?

İlaçlar: Tatilde bir problem çıkma olasılığı yüksek. Yöresel yemekler, hava, güneş, böcekler… Gereken ilaçları yanınıza alırsanız tatilde gereksiz para harcamamış olursunuz. Alerji ilacı, böcek sokması ve güneş yanığına karşı krem, mide ilacı, ağrı kesici... Evde olanları ayırın, eksik olanı gidip eczaneden alın.

Tatildeyken bütçeye dikkat

Tatil evden çıktığınız anda başlar. Elinizde bavullarla sokak kapısının önünde durduğunuzda o özgürlük duygusunu bütün damarlarınızda hissedersiniz. Yemek, içmek, harcama konularında bir umarsızlık gelir. Sakın! Sakın bu duyguya kapılmayın. Bütün yıl planlı gittiniz. Planlı davranmaya devam. İkinci liste yani tatil listesi işte bu harcamalar üzerine olmalı.
Yolda: Arabayla yolculuk yapıyorsanız küçük bir buzluk içine yiyecek ve içeceklerinizi koyun. Yolda her mola verdiğinizde yiyip içeceklerinizin marketten alacaklarınızdan daha pahalı olacağını unutmayın. Midenizi rahatsız etmesin diye peynirli sandviç yapın, su, meyve suyu, bisküvi, kraker yeterli. Peçeteyi unutmayın. Otobüsle yolculuk yapıyorsanız yine buna benzer bir çanta hazırlayabilirsiniz. Uçakla yolculuklarda ise evden tok karnına çıkmaya dikkat edin. Suyunuzu yanınıza alın. Havaalanında her şey 2-3 katı fiyatına satılıyor. Çocuklar acıkırsa bekleme sırasında onları oyalayacak birkaç çeşit bisküvi yeterli olur. Kendinizi de unutmayın.

Tatilde: Her şey dahil tatil köyüne gidiyorsanız sorun yok. Ama otel, motel, pansiyonda kalacaksanız yemek konusunda çok dikkatli olmalısınız. Sabah kahvaltı saatini kaçırmamaya çalışın. Öğle yemeklerini yiyeceğiniz yeri dikkatli seçin. Fiyatlara bakın. “Bir kereden bir şey olmaz” derseniz ikincisinden, üçüncüsünden de olmaz zaten. Kredi kartına güvenmeyin. Sonuçta ekstre zamanı geldiğinde ödemek zorundasınız. Pahalı mönüler satan restoranlar yerine, küçük ve ev yemekleri yapan yerleri tercih edin.

Hediyelik: Gittiğiniz yerlerde hediyelik eşyalar gözünüzü boyamasın. Her beğendiğinizi almaya kalkmayın. Bunların çoğu evi dolduran gereksiz eşyaların arasında yer alacak. Ayrıca tatil dönüşü herkese hediye almak zorunda da değilsiniz, illa sevdiklerinize bir şeyler alıp götürmek istiyorsanız, iyice inceleyip araştırın, hatırası olacak, taşıması kolay şeyleri tercih edin. Sırf hediye olsun diye hediye almayın.

Bütçe kontrolü: Tatildeyken kendinizi koyvermeyin. Günlük olarak nereye ne kadar harcadığınızı not edin. Tatil dönüşü ekstre geldiğinde pişmanlık duymaktansa her akşam 1-2 dakika kontrol yapın.

Geceleri şık olmak için
Bu sene taytlar çok moda. Yanınıza siyah bir tayt, üzerine giymek için iki farklı dekolte bol bluz alın. Canlı renklere sahip bir fular veya şal ile farklı kıyafetler yaratabilirsiniz. Bavulunuza bir tane de askılı elbise koyun. Bunları ikişer gün arayla farklı yerlerde kullanabilirsiniz. Zaten geceleri insanlar birbirinin ne giydiğini pek fark etmiyor. Siz rahatınıza ve bütçeyi aşmamaya bakın.

YİYİN İÇİN AMA

Tatildesiniz vakit çok tabii. Sıkıntıdan sık sık bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz. Bol bol su için. Hem sıcağa karşı vücudu korur hem de tok tutar. Sağdan soldan gelen her yiyecek kokusunun cazibesine kapılmayın. Bütçenize göre hareket etmek için çevredeki restoranları kafeleri gezin. Fiyat listelerine bakın,yoksa çekinmeyin mönü isteyip inceleyin. Sonuçta güzel bir yemek yedikten sonra gelen hesap şokundan iyidir. İlla bir şey atıştırmak istiyorsanız çantanıza yiyecek bir şeyler koyun veya çevredeki market ve
bakkallardan alışveriş yapın. Mesela akşamüstü canınız bir şeyler atıştırmak istiyor. Yemeğe vakit var. Hemen en yakın büfeye gidip bir şeyler almak yerine biraz yürüyüş yapın. Paralar cepte kalsın ki mucize yaratsın!