Seneye bugün neredesin?

Tüm yılın planını yapmanın tam zamanı!

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Seneye bugün neredesin?

BİRBİRLERİ İÇİN İÇTEN İÇE YANIP TUTUŞAN, PLATONİK AŞIKLARMIŞ YUSUF VE SEVGİ. Her gün birbirlerini görür, bakışır, göz kırpışır, nazlaşır, göremediler mi de WhatsApp, Messenger her kanaldan mesajlaşırlarmış. Bir gün başka şehre tayini çıkmış Sevgi’nin. Bu platonik aşkla nasıl baş edeceğini bilmezmiş. Aklına bir çözüm gelmiş. 1 Ocak 2016’da çınar ağacının altına çağırmış aşkını. Yusuf da kalkmış gitmiş. Durumu öğrenince şaşkına dönmüş Yusuf. Nefesini tutup bir çırpıda sormuş; ‘Seni bir daha ne zaman görürüm?’ Sevgi, uzun pırıltılı saçlarını bir yana savurup, ‘Seneye bugün, burada olacağım, o zamana dek beni arayıp sorma. Bakalım bir sene sonra nerede olacaksın, beni hayatında nereye koyacaksın?’ demiş. Sonra arkasına bakmadan, biraz heyecan, biraz hüzün, koşarak uzaklaşmış. Yusuf kalıvermiş oracıkta. Bu bir ültimatom muydu? Yoksa bir sınav mı? Seneye bugün nerede olacak? Ne yapacak? Hiçbir fikri yokmuş.

SİZİN VAR MI?
Yepyeni bir yıla girdik. Örneğin bir önceki yıldan bu güne hayatınızda ne değiştirdiniz? Peki siz seneye bugün nerede olacaksınız? Takvimleri bir sonraki ocak ayına kurun. Hedef koyun. Aydan aya o hedefe yaklaşacak, adım adım gerçekleştireceğiz. Derin bir nefes alın, başlıyoruz...

DOĞRU HEDEF BELİRLEYİN
Havada dönüp dolaşan kuşlarla göç edenlerin farkı nedir? Biri geziniyor, diğeri güneye gidiyor. Peki sizin yönünüz neresi? Gideceğiniz yolu doğru belirleyin. Zamanı, miktarı, nasılı belli bir hedef gerek. Örneğin ev almak için 20 bin lira peşinat? Hindistan’a gitmek için 7 bin lira?

Not: Yusuf’ta değil mi aklınız? O 1 karat pırlanta alacak ve 1 Ocak’ta evlenme teklif edecekmiş Sevgi’ye. Beni aradı, plan yaptık bile. Tek taş yüzük olacak; 11 bin lira civarında paraya ihtiyacı var. Ayda 1000 lira biriktirecek. Hedef bu ya, yemeyecek içmeyecek, bir şeylerden feragat edecek. Sizin net hedefiniz var mı? Hedefi olmayan sağlıklı birikim yapamaz.

KISA DÖNEM HEDEFLERİ

• Tatil için
• Yeni bir araba için
• Gelir vergisi gibi vergileri ödemek için
• Acil durum parası biriktirmek için
• Kredi kartı borçlarını kapatmak için

UZUN DÖNEM

• Çocuklarınızın eğitimi için
• Yeni evin peşinatı için
• Emekliliğinizin rahat geçmesi için
• Kimseye muhtaç olmadan, başı dik yaşamak için

OCAK: BAŞLANGIÇ MEKTUBU

İlk iş planlama. Bütçenden ayda kaç parayı biriktirebilirsin? Seni boğacak, sıkıntıya sokacak bir miktar olmasın. Kendine bir mektup yaz. İçerisine neden biriktireceğini, bu seneden ne beklediğini ve hedefinin tam olarak kaç para olduğunu ekle. Ardından hedeflediğin parayı tam 11 eşit miktara böl. Aydan aya biriktireceğiz. Şimdi soracaksın, ‘Neden 12’ye bölmüyoruz’ diye. Yazının sonlarına doğru anlayacaksın. Zarfı kapatmayı unutma.

ŞUBAT: BASİTLEŞTİR

Hedefine ulaşmayı kolay hale getir. Harcamalarını kıs, kredi kartı numaralarını otomatik ödeme gerektiren sitelerden ve sistemlerden sil. İkinci ayın parasını koyarken şunu düşün; artık sen hedefin uğruna para biriktiriyorsun.

MART: ÖRGÜTLEN

Arkadaşlarına anlat. Destekçi bul. Hatta “Yapamadığımda dalga geçin” de. “Yüzüme vurun” de. İstersen Facebook’tan da duyur. Sana üç ayda bir sürekli hatırlatmaları için birkaç arkadaşını görevlendir. Üç defa rahatsız edecekler, hatta bu ay birincisi olsun. Telefona hatırlatıcı kurmakla olmaz bu iş. Amaçladığımız şey hedefini hatırlaman değil, içine girebileceğin bir ‘hedef dünyası’. Araştırmalara göre hedeflerini sosyal çevresiyle paylaşanların, ilan edenlerin hedefinin sapma oranı oldukça azalıyor. Yusuf tüm arkadaşlarına yaydı bile mesajı.

NİSAN: TASARRUF YAP

Tasarruf yapmayı öğren. Faturalardan, gıdadan, alışverişten, nelerden kısabilirsin bir bak.

Dikkat: Senelik biriktirme planına tasarruftan elde ettiğin parayı ekleme. O kıstıklarını ayrı bir yerde biriktir. Neden mi? Yanıtı bir sonraki ayda...

MAYIS: GELDİĞİ GİBİ GİDER

Sağdan soldan geliyorlar değil mi? Ayakkabının da topuğu kırıldı, hangi parayla alınacak yenisi? Hiç hesapta yokken harcama çıktı başımıza. Yaz ayları da yaklaşıyor, hani bunun şortu, bikinisi, alışverişi... Aman beş aydır biriktirdiğiniz paraya dokunmayın. İşte tasarruf yaparak biriktirdiğiniz paralar bu güne duruyor. Nefsinize hakim olun az kaldı.

HAZİRAN: ERTELE

Arkadaşlardan ikinci uyarı. ‘Plana sadık gidiyor musun?’ diye soracaklar. Mahcup olmayacaksın, değil mi? Ayın sırrı şu: Alacağın büyük çaplı alımları bir ay ertele ya da en azından 48 saat. Bu sırada kendini test et. Gerçekten ihtiyacın var mı?

TEMMUZ: GÖZDEN GEÇİR

Dön ve geriye doğru bak. Şimdiye kadar hedefin için yaptığın birikim seni zorladıysa bir tık düşürebilirsin. Bu bir tür yenilgi değil, parayla ilgili doğru kararlar verebilme yetisi. Hedefin gerçekleşmemesindense biraz aşağılara çekmek daha mantıklı olabilir. Aynı şekilde aylık birikimlerin sana çerez gibi geldiyse hedef yükseltmek için hiçbir engelin yok.

AĞUSTOS: HEDİYE ZAMANI

Tam sekiz ay oldu. Nasıl bir duygu biriktirmek, mutlu ediyor mu? Planına sadık kaldığın için kendine ufak bir hediye ver. Böylece motivasyonunu da yükseltmiş olursun. Bütün bu yolculuğa başlamadan önce kendine yazdığın bir mektup vardı. İşte bu ay, zarfından çıkar ve oku. Kendindeki değişimi hissedebiliyor musun? Artık şöyle bir farkın var; mutluluğu aramak için binlerce liralar saçanların arasından sıyrıldın, kendinden katarken mutlu olanların arasına karıştın.

EYLÜL: HALA PES ETMEDİN Mİ SEN?

Arkadaşlardan üçüncü uyarı: ‘Hala pes etmedin mi sen?’ Hayır, üstüne katarak oldukça sağlam ilerliyoruz. Tam dokuz aydır biriktiriyor, gereksiz harcamamaktan keyif alıyor, kendimize yetmeyi öğreniyoruz. O zaman sana benim de uyguladığım bir yöntemi söyleyeceğim. Kıyafet diyeti... 30 günde sadece altı kıyafet giyeceksin ve kimse anlamayacak. Ben yaptım, eşim bile fark etmedi. Esas olan biziz, giysiler değil.

EKİM: STRES SANA UZAK OLSUN

Stres harcamasından kaçının. İş yerinde yoğun geçen bir günün ardından kendini boşluğa salıp alışveriş yapmak çok kolay. Böyle anlarda spor iyi bir tercih olabilir. Üstelik para harcamak stresi başta yendiğini düşündürür ama etkisi uzun sürmez.

KASIM: NEDEN 11’E BÖLDÜK?

Son iki ayın. Dayan şampiyon. Aynı çalışanların pazar günü izni gibi, birikim planlarının da tatili olmalı. Rahatlamalısın. Bu ay birikim yok. Bu ay kenara koyacağın parayı gönül rahatlığıyla harca. Birikim hedefini 11’e bölmemizin nedeni buydu.

ARALIK: BAŞARDIN

Şimdi sen arkadaşlarını ara. Başardın. Son ayın senin için çocuk oyuncağı gibi geçecek. Sen bu işi biliyorsun. İstersen bu ayı ‘harcamama ayı’ ilan et. Dayanıklılığını test et. Zafer zaten ayaklarının ucunda. Harcamamanın, kendini tutmanın, iradene hakim olmanın keyfini çıkarmak için yap bunu. Yeni yılın kutlu olsun şampiyon. Yusuf da başardı. 1 Ocak’ta Sevgi’yi hep almak istediği yüzükle bekliyor.