Sevgililer arası para yönetimi

Aşk ayı geldi çattı!

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Sevgililer arası para yönetimi
Şubat ayı, aşk zamanı ve aşk ayı geldi çattı. Sevgililer Günü’nde hediye alıp vermeyi, romantik bir yemeğe çıkmayı planlıyorsunuz değil mi? Öncelikle şunu unutmayın: İlişkilerin sağlığı açısından bu romantik yemeğin parasını erkek ödemeli.
Sevgilinizle veya eşinizle para hakkında konuşuyor musunuz? Ya da onunla para konusunda nasıl konuşursunuz? Evet, paradan bahsetmek kolay değil. Çoğu zaman para konusuyla ilgili endişelerimizi, kaygılarımızı saklıyoruz. Çiftlerin en büyük hatası ne biliyor musunuz? Eş olmadan önce, para konusunu konuşmaktan çekinmeleri. Sakın içinize atıp, çekingen davranmayın. Eğer bir gelecek planladıysanız veya hayatınızı ortak yaşıyorsanız, para da aşk kadar önemli. Sevgilinizle beraber hayat kurmaya karar verdiğiniz andan itibaren parayla ilgili her şeyi, açık ve net olarak konuşmalısınız. Harcamalarınıza da dikkat etmenizde yarar var.
Mesela bu Sevgililer Günü öncesinde, bazı noktaları göz önünde bulundurun. Hediye seçerken sırf çok pahalı, gösterişli veya moda olan şeyler almaktan kaçının. Hem bütçenize gore, hem de sevgilinizin kullanacağı, ihtiyacı olan bir hediye seçin ki kendini özel hissetsin. Ayrıca sevgilinizin alacağı hediye konusunda da ona ipuçları verirseniz, hiç işinize yaramayan şeylere para harcamasına da engellemiş olursunuz. Eğer o gün özel bir yemek yemeyi de düşünüyorsanız uzmanlar, ilişkinin sağlığı açısından bu romantik yemeğin parasını erkek ödemeli, diyorlar.
Sevgililer arası para yönetimi - Resim : 1

Peki, parayı nasıl konuşacağız?


Öncelikle samimi ve gerçekçi olun. Geçmişte yaşadığınız tecrübeleri ve bundan dolayı duyduğunuz kaygıları dile getirin. Evlilik ve para ile ilgili beş tane tavsiyem olacak. Bu tavsiyeler evli olmayan çiftler için de geçerli. İşte tavsiyelerim:

1- Finansal elbiselerinizi çıkartın:
Birbirinize samimi olun, para karakterlerinizi tanıyın. Herkesin bir para geçmişi ve karakteri var. Öncelikle para karakterinizi tanıyın. Sizin için paranın, borcun ve birikimin ne anlamına geldiğini eşinizle samimiyetle konuşabilirsiniz.

2- Ortak hedefler:
Ortak hedefleri olan evlilikler daha sağlıklı ve uzun sürer. Eşinizle oturun ve neler istediğinizi konuşun. Yani finansal hedefler belirleyin. Kısa, orta ve uzun dönemli ortak hedeflerinizi liste halinde yazın. Ortak hedef olunca birlik ve beraberlik de olur.

3- İletişim:
Para konusunu konuşamıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın geçen yıl 7 bin hanede yaptığı bir araştırmaya göre esas temel konu parasızlık ve geçim sıkıntısı değil, eşlerin para konusunda iletişim kuramaması. Eşler arasında para tabu olmamalı, eşler bu konuda rahatlıkla konuşabilmeli. Ayda bir bütçe toplantısı yapın. Sadece faturaları değil, diğer harcama ihtiyaçlarını da konuşun.

4- Gizli borç: Gizli borç stres verir ve bir şekilde ortaya çıkar. Aldatmanın bir türüdür, yani finansal aldatma sayılır. O nedenle eşinizden habersiz borç alıp vermeyin.

5- Kendi hayatınızı yaşayın: Bütçenize göre yaşayın. Eşe dosta iyi görünmek için borçlanmayın, daha iyi bir hayat yaşadığınızı göstermek için bütçenizi aşan harcamalar yapmayın. Nasıl hayat ortaksa para konularında da kenetlenmek gerek.


Aşk mı para mı?

Sevgililer arası para yönetimi - Resim : 2

Aşk ve para konusunu, oyuncu ve sunucu Zuhal Topal ve gazeteci ve yazar nam-ı diğer ‘Aşk Doktoru’ Mehmet Coşkundeniz ile konuştum. Aşk Doktoru şöyle diyor: “Para aşkı getirmez ama aşk parayı getirir”. Hemen sordum Aşk Doktoru’na “Sizin evde para konusu geçiyor mu?” İşte cevabı:

“Tabii ki para konusu geçiyor. Aşk Doktoruyum diye bulutların üstünde değilim, hayatın gerçekleri var. İkiz kızlarımız var, evin ve bizim masraflarımız var. Bazen eşime ‘bu ay biraz sıkışacağız, bazı şeyleri kısar mısın?’ diyorum. Bu aşkımızı ve ilişkimizi zedelemiyor. Tam tersine birbirimize açık davrandığımız için birbirimize değer verdiğimizi gösteriyoruz. Her konuyu konuşmak gerekiyor. Eşler arasında hiçbir konuda gizli saklı olmamalı”.

Oyuncu ve sunucu Zuhal Topal, kadınların ekonomik özgürlükle birlikte daha çok erkekleştiğinden yakınarak: “Kadının ekonomik özgürlüğünün olması, iş hayatında yer alması çok güzel ve gerekli bir şey. Ama ben yaşamadığım ve bana anlatılan o günlerdeki kadınlar gibi para konusunu düşünmeden yaşamak isterdim.”