Süper güç

Hayatımızın dört önemli alanı: 1. Kendim 2. Ailem 3. Sosyal hayatım 4. Kariyerim

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Süper güç

Çevrenize bir bakın. Hayatının tüm alanları aynı anda iyi giden kaç kişi var? Hem kendi beden ve ruh sağlığı hem eşi hem çocukları hem annesi babası hem arkadaşları hem işi gücü, parası pulu, öyle ki her şeyi mükemmel giden, bıraktım kaç kişi var diye sormayı, bir kişi var mı sizce? Gel gör ki, bir birey gün içinde mobil telefonunda ortalama yedi saat geçiriyor ve bakıyor Instagram, Facebook, Snapchat... Herkes mutluluk yuvası. Gülücükler, danslar, aşklar… Her şey ama her şey mükemmellik ötesi. İnsan sonra duruyor, kendine bakıyor ve ‘NEDEN BEN BÖYLE DEĞİLİM’ diye hayıflanıyor. Gerçek bu değil. Emin olun, son 5-6 senedir binlerce aile ile birebir tanışma fırsatı buldum ve şunu net bir şekilde görüyorum; hiçbir aile dışarıdan gözüktüğü gibi değil. Hiçbiri! En son Angelina-Brad Pitt ‘mükemmeliği’nin sona ermesi de buna bir örnek.

Peki ne yapalım? Öncelikle mükemmel, her şeyi başarabilen bir süper güç olmaya çalışmaktan vazgeçelim. Her şey her an süper gidemez. Olay bizim kendi beynimizde bitiyor. Bizim olayları nasıl gördüğümüz, hayat karşısındaki tavrımızı dikte ediyor. İşte bunun için aşağıdaki aktiviteleri uygulamanızı öneririm;

1. TEK ATIŞ YAP

Her ay, kendiniz, aileniz, sosyal hayatınız, kariyeriniz ile ilgili kendinize tek bir hedef koyun. ‘Durumumu ve tüm kısıtlamaları kabul ediyorum. Ama harekete geçeceğim.’

Aktivite: Nasıl daha etkin olabilirim?

• Her gün sabah 9 akşam 6 çalışıyorum, nasıl daha çok para kazanabilirim?

• Yazmaya günde 15 dakika ayırabiliyorum, kitabımı en erken nasıl bitirebilirim?

• Her hafta yalnızca üç saat egzersiz yapıyorum, istediğim forma nasıl kavuşurum?

• Kayınvalidem ile kesinlikle anlaşamıyorum, bunu nasıl düzeltebilirim?

• Çocuklarıma zaman ayırmak ile ilgili suçluluk hissediyorum, onlarla ne yapabilirim?

2. SINIRLARI KALDIR

Peki bunlar olur mu? Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız, aklınız onun neden imkansız olduğunu size kanıtlamaya başlar. Esas olay samimiyet.

Aktivite: Oturun ayna karşısına, kendinize cevap verin:

• Ulaşmak istediğiniz hedefe gerçekten inanıyor musunuz? Neden?

• Sınırlarınızı kim çiziyor? Neden? Hayallerin seni korkutmuyorsa yeterince büyük değil derler… Bir düşünün… Sizi kim, neden kısıtlıyor? Bu aktivite sırasında kendinizle dalga geçmek serbesttir. Unutmayın, kimse sizi, sizin izniniz olmadan üzemez. 

3. 30 GÜN VAR!

Seçtiğiniz aylık hedefleri uygulamaya geçin. Aktivite: Sonra bir ay boyunca her günün sonunda, o gün yaptığınız şeylerin bu hedeflere ulaşmanızla ilgili destek olup olmadığını bir deftere yazın. Bakın bakalım, kendinizi seviyor ve sayıyor musunuz? Çünkü kendini sevip sayanlar, kendine verdikleri sözü TUTARLAR!