Yuvanın mutluluğu

Mutlu olan esastan zengindir!

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Yuvanın mutluluğu

Yuvayı dişi kuş yapar. Her ne kadar erkekler kadınların fazla para harcadığını söylese ve bununla ilgili espriler yapmaya bayılsalar da kazın ayağı öyle değil. Aslında evin ekonomik dengesini, tasarruflarını hep kadınlar sağlamaya çalışır. Belki para mühendisi değildir kadın ama hayat mühendisidir. Yanlış,  eksik yapabilir ama kim ne derse desin kadınlar para yönetmeyi erkeklerden daha iyi bilir.

‘Evde tasarruf taktikleri’?
Ev bütçesini dengeli kullanırken bir yandan da para arttırabilirsiniz. İnanın ay sonunda faturalardaki azalış evinizde mutluluk rüzgarları estirecek. Buradan arttırdığınız para ile kendinize bir ruj alsanız bile kardır! Çocuklarınız varsa tavsiyem, buralardan arttırdığınız paraları onların kumbarasına atın, böylece onları da bu alışkanlığa yöneltebilirsiniz.
Elektrik tasarrufu: Enerji Hanım diye çok güzel bir proje başladı. www.enerjihanim.com’a bir bakın. Bunun detaylarını öğrenin, evde bütün bu taktikleri uygulayın. Örneğin fırını pişme süresinden üç dakika önce kapatmak kimin aklına gelir, ama elektrik faturasında büyük fark yaratıyor. Buzdolabını duvardan 10 cm. uzağa koymayı,  televizyonu kumandasından değil düğmesinden kapatmayı, fön makinasının çok kullanmamayı alışkanlık edinin ve  para kazanın. Daha az fatura, daha fazla tasarruf demek… Bu da hedeflere ulaşmak için birikimin ilk adımı.
Doğalgazdan tasarruf: Kombinizi sürekli yüksek ısıda tutmayın. Seyahate gittiğinizde cihazı tamamen kapatın. Kapı ve pencere yalıtımlarına dikkat edin, mümkünse radyatörlerin arkasına yalıtım levhaları koyun. Kış aylarında kabus haline gelen doğalgaz faturasındaki azalma aile mutluluğunuzu arttıracak. Unutmayın, doğalgaz masrafı hiç düşmeyecek, onu düşürebilecek sizsiniz.
Su tasarrufu: Mümkün olduğu kadar bulaşıklarınızı elde yıkamayın, makineye atın. Makine tam dolmadan çalıştırmayın. Damlatan musluk varsa hemen tamir edin, damlaya damlaya fatura kabartır. Duş alırken ve diş fırçalarken suyu sürekli akıtmayın; aile bireylerine de bu alışkanlığı edindirmeye çalışın.
Mutfakta: Bayatlayan ekmekleri çöpe atmayın, pratik tariflerle değerlendirebilirsiniz. Yiyecekleri taze kullanın, bol miktarda alıp bozup atmak yerine adet ve küçük miktarlarda alışveriş yapın. Mesela üç adet domates alın, dört adet havuç… Mutfak masrafından arttırdıklarınızı bir cam kavanoza koyun. Bir ay sonra biriken paraya inanamayacaksınız.

Kadınlara Özel tasarruf taktikleri
Telefon: Kadınlar konuşmayı sever ama ay sonunda telefon faturasının kabarık olmasından da şikayet eder. Bunun da çözümü var, telefon şirketinizin kampanyalarını takip edin. Ayrıca uzun uzun telefonla konuşmak yerine sms veya e-posta ile haberleşmek de telefon faturanızı düşürecektir. Ya da buluşun kahve için arkadaşınızla… Dostlarını her ay düzenli görmek insanın gelirinin iki kat artmasının yaratacağı mutluluğu yaratırmış.
Çorap: Ne yapsak ne etsek, ne kadar dikkatli kullansak da naylon çoraplarımız takılacak bir yer bulup hep kaçar. Eğer siz de naylon çorap dayandıramayanlardansanız bir çoraba 30-40 lira vermek yerine daha ucuz olan çorapları tercih edin. Sonunda ucuzu da pahalısı da kaçıyor.
Ayakkabı diyeti: En hassas noktamız mı yoksa ayakkabı? Utanmak, suçlamak yok. Özellikle kendimizi! Düzinelerce ayakkabımız olsa da beğendiğimiz bir ayakkabı indirime girdiğinde almadan duramıyoruz. Evdeki ayakkabılarınıza bakın ve SAYIN, kendinize sınır koyun. Bunun sonu yok çünkü…
Hediye; Kadınlar çok verici.  Hediye vermek konusunda da varını yoğunu ve kredi kartlarını tüketiyorlar. Ne gerek var? Kime ne ispat ediyorsunuz? Karşıdakini en mutlu eden hediye içinde gizemi olan hediyedir, düşünülmüş zaman harcanmış bir hediye. Aslında en değerli hediyeleri para satın alamaz.
Çocuk doğum günleri: Lütfen ‘mutlu’ bir doğum günü geçireceğiz diye kendinizi heba edip paralar saçmayın. Çocuklar atlayıp zıplayıp ailelerini, arkadaşlarını görsünler yetiyor. Ondan gayrısı sadece bizim kendi tatminimiz.
Kozmetik ürünleri: Her yeni çıkan ruja, ojeye, rimele çarpılıp hemen almaya kalkışmayın. Nereden baksanız her ay 100-150 lira yeni makyaj malzemelerine gider. İhtiyacınız yoksa kozmetik mağazasının kapısından bile girmeyin. İnsan girince illa alacak bir şey buluyor.
Gizli borç: Ay sonunu getiremediğimiz zaman ya da kredi kartımız planlandığımızdan fazla geldiğinde ailemizden eşimizden gizli kredi veya borç alabiliyoruz. Bu durum uykularımızı kaçırabilir.

Kadınlar tasarrufu erkekten daha fazla seviyor
MasterIndex araştırmasında kadınların sanılanın aksine harcayan değil tasarruf yapan taraf oldukları ortaya çıktı. Araştırmada bir soru yönetmişler: "Elinize 20 bin dolar geçse nasıl değerlendirirsiniz? İşte bu soruya kadınlar yüzde 50; ev alırım, yüzde 32; tasarruf yaparım cevabını vermiş. Erkekler de ev demiş ama kadınların bir kısmı; altına yatırırım cevabını verirken erkekler tereddütsüz ‘araba’ demiş.

Çalışan kadın biriktiriyor?
ING Bank'ın ‘Tasarruf Eğilimleri’ başlıklı araştırmasına göre çalışan kadınlar daha fazla tasarruf yapmaya eğilimli. Hatta çalışan kadın erkeğe göre de daha fazla tasarruf yapıyor.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı (Merkez Bankası eski Başkanı) Prof. Dr. Durmuş Yılmaz’a sordum: “Kadın paradan anlar mı?” Cevabı “Anlar, hem de daha iyi anlar. Benim ilk para öğretmenim annemdi ve ben Merkez Bankası Başkanıyken bile o hesapları hep benden daha iyi yapardı. Evimizde de bütçeyi ortak yönetiriz ama  günlük konularda merkez bankası başkanı eşimdir.”
Araştırmalar gösteriyor ki, erkeğin eline para geçince arkadaşlarla dışarıda eğlenme, maça, elektronik aletlere yöneliş olabiliyor. Halbuki kadın önce evin temel ihtiyaçlarının karşılanması ve çocukların eğitimine yönlendiriyor eline geçeni. Bu bir içgüdü müdür yoksa annesinden gördüğü ‘yuvada huzuru sağlama’ teknikleri mi bilinmez. Ama evin bütçesini denkleştirmeye çalışmak ve yönetmek biz kadınların elinde.