hamilelik şekeri nedir?

Elele hamilelik terimleri sözlüğünün bu maddesinde hamilelik şekeri konusuna bakıyoruz. Öncelikle hamilelik şekeri nedir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Gestasyonel Diabet” normalde şeker hastalığı olmayan bir kadının hamilelik esnasında kan şekerinin yükselmesi demektir. (Bu makalenin ardından gebelik şekeri olduğu nasıl anlaşılır? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)

Bayazıtın hamilelik şekeri ile ilgili verdiği bilgiler şöyle:

Normal giden şeker dengesi gebelik hormonlarının etkisi ile bozulur. Hamilelerin %2-10’unda rastlanır. “Hiperglisemi” adı verilen yüksek kan glukoz değerleri hem anne adayında hem de bebekte riskler yaratır. Gebede yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, polihidroamniyos adı verilen bebeğin suyunun aşırı olması daha sık görülür, sezaryen oranları artar. Bebekte ise makrozomi adı verilen aşırı irilik ve doğum travmalarında artış, doğumdan sonra kan şekerinin düşmesi ve solunum problemlerine daha sık rastlanır. Bu bebekler uzun vadede diabet ve obezite geliştirme riski de taşırlar.

Anne adayında insülin direnci, obezite, ailesinde diabet ve iri bebek doğurmuş olmak öyküsünün varlığı gestasyonel diabet riskinin yüksek olduğunu gösterir. Yüksek karbonhidratla ve yağlı beslenerek aşırı kilo alınması da şeker kontrolünü zorlaştırır. Normalde kontrol edilebilen kan glukoz düzeyi gebelik hormonlarının etkisi ile kontrolden çıkar.

HAMİLELİKTE ŞEKER YÜKLEMESİ NE ZAMAN, NASIL YAPILIR?

Peki, hamilelikte şeker yüklemesi ne zaman yapılır? Bayazıt, "Tarama testleri risk faktörü varsa ilk muayenede, yoksa 24-28 haftalar arasında yapılır. 50 ya da 75 gr glukoz yutturulup, belirli aralıklarla damardan alınan kandaki glukoz düzeyi ölçülür. Gerekirse 100 gr ile 3 saatlik test yapılarak tanı koyulur" diyor. 

HAMİLELİKTE ŞEKER YÜKLEMESİNİN BİR ZARARI VAR MI?

Peki, hamilelikte şeker yüklemesinin zararı var mı? Bayazıt bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Bütün gebelerin “Gestasyonel Diabet” için taranması önerilir. Ne yazık ki ülkemizde sorumsuz bazı insanların çıkardıkları temelsiz söylentiler nedeni ile gebeler bu testten korkmaktadır. Oysa test esnasında kullanılan 50-100 gr kadar glukozun bebeğe bir zarar vermesi mümkün değildir. Herhangi bir gebe tatlıyı biraz fazla kaçırsa bu kadar glukozu zaten almaktadır.

HAMİLELİK ŞEKERİ NASIL DÜZELİR? HAMİLELİK ŞEKERİ TEDAVİSİ

Hamilelik şekeri nasıl düzelir? Bayazıt bu soruyu ise şöyle yanıtlıyor:

  • Gebeliğe bağlı şeker problemi hamilelerin çoğunda diyet ile normale döner. Kadın çok daha az kilo alarak daha rahat bir hamilelik geçirir.
  • Diyetin yetersiz olduğu durumlarda ise haplar ya da insülin iğnelerini kullanmak gerekir.
  • Kan şekeri gereği gibi kontrol altına alınırsa bebek gebelik şekerinden etkilenmeden doğum gerçekleşir.
  • Lohusalık bittikten sonra, şeker probleminin devam edip etmediği kontrol edilmesi gerekir.
  • Normale döndüyse, gelecekte “Diabet” riskinin daha yüksek olduğunu bilerek 3 yılda bir kontrol önerilir.
  • Gestasyonel diabetli kadınların %35-60 kadarında, 10-20 yıl içinde, gerçekten şeker hastalığı gelişir.
  • Ayrıca takip eden doğumlarda aynı problemin ortaya çıkma olasılığı da yüksektir. Bu nedenle kilo kontrolü ve yaşam tarzının buna uygun ayarlanması önemlidir.


BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

a'dan z'ye hamilelik sözlüğü - hamilelik/ gebelik terimleri